|

Hepimizin içinde bir Polichinelle var

Dünyanın en ünlü kukla karakterlerinden Polichinelle’yi modernize ederek dünyada sergileyen Estelle Charlier ve Romuald Collinet tarafından kurulan La Pendue bu defa İstanbul’daydı. Collinet, “Polichinelle içimizdeki zıtlıkları sahneye taşıyor. Aslında hepimizin içinde bir Policinelle var” diyor.

Yeni Şafak
04:00 - 18/10/2015 Pazar
Güncelleme: 21:21 - 17/10/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Dünyaca ünlü kukla karakterlerinden Polichinelle'yi sahneye taşıyan Fransız kukla grubu La Pendue 18. İstanbul Kukla Festivali'nin açılışında sergiledikleri performansla büyük beğeni topladı. Karagöz Hacivat oyununun Fransa'daki torunlarıyla biz de bu gösteri sayesinde haberdar olduk. Modern ve klasik kuklayı birlikte yorumlayan La Pendu adlı Fransız kukla grubunun iki yetenekli ismi Estelle Charlier ve Romuald Collinet ile Polichinelle'yi konuştuk.


Policihinelle gösterisi de tıpkı bizim Hacivat Karagöz gibi hiciv üzerine kurulu. Ana vatanı ise İtalya toprakları. Bundan tam 400 yıl önce ortaya çıkan ve İtalya'dan tüm Avrupa'ya yayılan Polichinelle gittiği her ülkede farklı bir hale bürünmüş. Fransa'da ise oyun La Pendue kukla grubu tarafından 10 yıldır dünya seyircisiyle buluşuyor.



POLİTİK BİR KARAKTER


Modern kuklayla ilgilenen iki kukla sanatçısı Estelle Charlier ve Romuald Collinet okul yılalrında tanıyıp Le Pendue adlı kukla grubunu kurmuş. Polichinelle'ye kendi yorumlarını katarak seyircinin karşısına çıktıklarını dile getiriyorlar. Polichinelle'nin politik bir karakter olduğunu ve sürekli kavga başlatıp gösteri boyunca da kavga ettiğini anlatan Romuald Collinet "Polichinelle sadece tek bir ideoloji, tek bir ahlak yargılarına, inanışa karşı değil. Genel olarak insanın içindeki karşıtlıkları zıtlıklara karşı. Aslında hepimizin içinde bir Polichinelle, Poliçinel içinde de bizden bir parça var" diyor. Oyun boyunca başına türlü türlü aksilikler gelmesine rağmen herşeyin üstesinden gelen Polichinelle polisle, siyasi figürlerle kavga eden bir tip. Ama La Pendue grubunun yorumunda Policinelle kendi kendiyle kavga eden ve kralı da eğlendiren soytarı gibi.







KARAGÖZ BABALARI SAYILIR


Policihinelle oyununda aslında tek elde iki kukla yer alıyor. Romuald Collinet sokak gösterisi yaptığı yıllarda oyunu hep iki kukla ile oynamış şimdi ise Estelle Charlier ile birlikte Policihinelle'yi modernize ederek sayılarını artırmışlar ve dört kuklayla yola devam ediyorlar. İlk defa İstanbul Kukla Festivali'ne katıldıklarını söyleyen ikili Fransa'da kukla okulunda tanışarak gruplarını kurduklarını söylüyorlar. Avrupa'da neredeyse gezmedikleri ülke kalmamış. Dört kuklalarıyla birlikte ayrıca Japonya, Çin, Mısır dahil 30'u aşkın ülkede de Polichinelle oyununu sergilemişler. Policihenelle'nin babası Karagöz sayılabilir. Çünkü Karagöz'den 100 yıl sonra babadan oğula, ustadan çırağa geçerek bu zamana geldiğini ikili dile getiriyor.



Eşini aldatınca çok şaşırdım


17 yaşından beri kukla gösterisi sunan 42 yaşındaki Romuald Collinet 2-3 kere Karagöz'ü izleme şansı yakaldığını söylüyor. Türklerin geleneksel olmalarından dolayı geleneksel olan Karagöz'ü izlerken büyük bir şaşkınlık geçirdiğinden bahseden Collinet, "Gölge oyununda eşini aldatan bir kadının yakalanışını izledim ve çok şaşırdım" diyor. 39 yaşındaki Charlier ise 16 yıldır kukla oynayıp dünyayı gezmesine rağmen Karagöz'ü henüz hiç izleyemediğini belirtiyor.


#Polichinelle
#La Pendue
#Estelle Charlier
#Romuald Collinet
9 yıl önce