|

Her evde ağlayan bir çift göz var

Geçtiğimiz hafta iki acıyla birden sarsıldık. Bir tarafta Soma''da 301 madencinin hayatına mal olan kaza, diğer taraftan da Bosna''da yaşanan sel felaketi. İki ülke de birbirinin acısına ortak olmaya çalıştı. Bunun somut örneği ise geçtiğimiz hafta Kosova Kadınlar Yardımlaşma Derneği tarafından Soma için okutulan Kur''an-ı Kerim ve Mevlid-i şerif oldu. Dernek başkanı Maide Sabani, ''Kosova''da hangi kapıyı çalsanız karşınıza Soma için ağlayan bir çift göz çıkardı.'' diyor.

Büşra Sönmezışık
00:00 - 25/05/2014 Pazar
Güncelleme: 19:12 - 24/05/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Her evde ağlayan  bir çift göz var
Her evde ağlayan bir çift göz var

Kosova Kadınlar Yardımlaşma Derneği (KOSKYD) 2013 Ekim ayından itibaren savaş mağduru, dul, yetim ve ihtiyaç sahibi kimselere yardım etmeye yönelik faaliyet gösteriyor. Dernek Türk, Arnavut, Boşnak, Gora ve Rom gibi farklı milletlerden gelen kadın üyelerden oluşuyor. Savaş mağduru, dul ve yetimlerin yardımına koşuyor ve yaralarını sarıyorlar. Yapılan çalışmalar arasında, şehitler için toplu mevlit etkinliği, muhtaç ailelere kurban eti dağıtımı gibi geniş skalada eğitim ve ihtiyaç programları yer alıyor. Dernek geçtiğimiz hafta Soma''da yaşanan maden kazası sonrasında ''Acınız Acımızdır'' diyerek anlamlı bir etkinliğe imza attı. Madende yaşamını yitiren 301 şehitlerimiz adına dernek Kuran-ı Kerim ve Mevlit okuma merasimi gerçekleştirerek Türkiye''nin acısına ortak oldu. Hem Bosna''da yaşanan sel felaketi hem de Soma''da yaşananlarla ilgili olarak derneğin başkanı ve kurucusu Maide Sabani ile ortak acılarımız üzerine konuştuk.

Geçtiğimiz hafta Soma''da yaşadığımız maden kazasını nasıl öğrendiniz?

Dernek olarak 37 kadınımızı Bursa Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle kültür alışverişi, Bursa''daki sivil toplum kuruluşları ve dernekleri ziyaret etmek için düzenlediğimiz Bursa gezimizin son günü öğrendim. Hepimiz çok üzüldük ve bizim için çok verimli geçen gezinin sonunda bu haberle yıkıldık. Kosova''da Kosova televizyon kanallarından çok Türkiye ulusal televizyon kanallarını seyrediyoruz. Olay televizyon kanallarında verilmeye başlandığı andan itibaren tüm Kosovalı Türklerin haberi oldu.

SOMA''DAKİ ACIYI ÇOK İYİ BİLİYORUZ
Kosova gibi acı bir tarihi geçmişe sahip bir ülkenin insanı olarak neler hissettiniz?

Ben de 2,5 yıl önce eşimi kaybettim, üç kızım ve annemle beraber ayakta kalma mücadelesi veriyorum. Soma''da babasız kalan çocukların, dul kalan eşlerin, evladını kaybeden anne babaların ve yakınını kaybeden insanların neler hissettiğini, bu tarifi mümkün olmayan acıyı çok iyi bilirim. Çünkü bu durumu 1999 yılında yaşanan savaşta tüm Kosovalılar ve yakın tarihte eşimi kaybederek ben ve çocuklarım yaşadık. Soma''da yakını kaybeden insanların acısını ben, ailem ve dernek üyelerimiz çok iyi biliriz fakat ne size tarif edebiliriz, ne de bunu yaşamamış insanlar bu acıyı anlayabilir.

Soma''dan dolayı pek çok ülke yasımıza ortak oldu. Peki sizin yaşadığınız bölgede ne gibi yankıları vardı?

Bizler savaşın yaşattığı buna benzer acıyı yıllar önce yaşamış insanlarız. Faciayı öğrendiğimiz anda geride kalanların yaşadığı üzüntü ve acıyı yüreğimizde hissettik. Olayın duyulduğu günden itibaren konuşulan tek konu ortak acımız Soma oldu. Şayet olayın yaşandığı gün burada olsaydınız, hangi kapıyı çalsanız karşınıza Soma için ağlayan bir çift göz çıkardı. Ben inanıyorum ki Türkiye''de bizim üzüntü ve sevincimizi aynı duygularla paylaşıyor.

Manevi yardım yaptık
''Acınız Acımızdır'' başlığı altında Soma''da hayatını kaybeden maden işçileri için Kuran-ı Kerim ve mevlit okuttunuz. Fikir nasıl ortaya çıktı?

''Acınız Acımızdır'' dedik, bu duyguyu yürekten hissettik fakat günlerce ağlamaktan başka bir şey yapamadık. Bizler Türkiye''nin bize yaptıklarını asla ve asla ödeyemeyiz ve hiçbir zaman unutmayız. Soma''da hayatını kaybedenler ve aileleri için ne yapabileceğimizi düşünürken, arkadaşlarıma Mevlid-i Şerif ve Kur''an-ı Kerim okutmayı teklif ettim. Böylelikle maddi olarak yardım edemediğimiz bu kardeşlerimize manevi olarak destek olabileceğimize karar verdik ve Allah''ın izniyle uyguladık. Biz bu faaliyeti tamamen Allah rızası için yaptık ve hiçbir medya kuruluşuna haber vermeden yaptığımız hayrı reklam etmeden uygulamaya çalıştık. Fakat o kadar çok kardeşimiz haberdar olmuş ki aldığımız teşekkür mesajları ve telefonlarının bizleri ne kadar mutlu ettiğini sizlere anlatamam.

Şu anda siz de bir sel faciası ile baş başasınız. Acıların insanları, milletleri ve ülkeleri birbirine yakınlaştırdığına inanıyor musunuz?

Sel faciası Kosova''da yaşanmadı fakat Kosova''da yaşayan Boşnak vatandaşlarımızdan birçoğunun Bosna Hersek''te ya akrabası vardır ya da oraya dayanan bir geçmişi. Bu sebeple Bosna Hersek''te yaşanan acı da bizimdir. Biz bugüne gelebilmek için çok acılar çektik ''Acılar paylaştıkça azalır, sevinçler paylaştıkça çoğalır'' prensibiyle hareket ederek maddi veya manevi ne yapabiliyorsak elimizden geleni yapmanın gayreti içerisindeyiz.

Bosna için konser
Bosna için yapmayı planladığınız bir çalışma var mı?

Evet. Henüz tarihi belli olmadı ancak konser programı yapmayı planlıyoruz. Oradan elde edilen geliri Bosnalı vatandaşlarımız için bağışlayacağız. Bosna bizim kardeşimiz.

Türkler ve Kosovalılar arasında geçmişten gelen manevi bir bağ var. Bu ilişkinin günümüze uzantısı nasıl?

Kosovalı Türkler evlerinde Türk televizyonlarını seyreder, Türkçe konuşur. Kosovalı Türkler için Türkiye anavatandır ve Türkiye''de yaşanan üzüntüde sevinçte bizimdir. Biz bu kültürü yaşatmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ben inanıyorum ki Türkiye''de bizim üzüntü ve sevincimizi aynı duygularla paylaşıyor. Böyle düşünüyor ki bize olan desteğini yıllardır karşılıksız sürdürüyor. Türkiye gönlü zengin, karşılıksız iyilik yapan çok büyük bir devlet. Karşılıksız diyorum çünkü Kosova''da sadece adı mevcut fakat hiçbir faydasını görmediğimiz birçok ülke var. Biz derneğimizi kedimiz için bir maddi kazanç kapısı olarak da görmedik. Sadece ihtiyaç sahipleri ile hayırsever kurum ve kuruluşların arasında bir köprü olmaya çalıştık.


10 yıl önce