|

Her şeye sürekli 'evet' de, kafan ebediyyen rahat etsin! (mi?)

Jerry Lewis'ten sonra sinema dünyasında bütün zamanların en hareketli, en kaygan ve de en zaptedilemez şahsiyeti olan 47 yaşındaki Jim Carrey, yeni filmi 'Bay Evet'te bugüne kadar başarıyla sürdürdüğü oyunculuk performansının bir bileşkesini sunuyor

Ali Murat Güven
00:00 - 17/01/2009 Cumartesi
Güncelleme: 20:44 - 16/01/2009 Cuma
Yeni Şafak
Her şeye sürekli 'evet' de, kafan ebediyyen rahat
Her şeye sürekli 'evet' de, kafan ebediyyen rahat

Carl Allen (Jim Carrey) sevgilisi olmadığı için aşık olmanın getirdiği motivasyondan da yoksun, çevresiyle alabildiğine uyumsuz, bu gidişle hayatı hiç bir yere varamayacak gibi görünen yitik biridir. Ta ki günlerden bir gün, her şeye, ama her şeye “evet” deme ilkesine dayanan bir “kendi kendine yardım programı”na katılana kadar… Böylece, Carl'ın “evet” sözcüğünün gücünü açığa çıkaran hayatı beklenmedik bir şekilde değişmeye başlar: Her şey inanılmayacak kadar harika gitmektedir. Kahramanımız işinde terfi almakla kalmaz, yeni bir aşka doğru da yelken açar. Ancak, neye uğradığını şaşıran bu orta yaşlı adamın önüne çıkan her fırsata hesapsız kitapsız kucak açma hevesi, giderek onun için biraz fazlaca iyi bir “şey”e dönüşmeye başlayacaktır. Çünkü, hayatta gerçek mutluluğun sırrı olan “dengede kalmak” gerçeğini bütünüyle unutmuştur artık… “Bay Evet”, 1990'ların başlarında adım attığı yönetmenlik kariyerinin oldukça büyük bir bölümü televizyon dizilerinden oluşan Amerikalı yönetmen (Doğumu: 3 Temmuz 1964, Kuzey Carolina) Peyton Reed'in beşinci sinema filmi… Görece düşük bütçeli ve çoğu da ıvır zıvır çalışmalardan sonra Kanadalı mizah ikonu Jim Carrey'yi yönetmek gibi hem alabildiğine iddialı hem de o oranda riskli bir işe soyunan Reed, filminin ABD'de elde ettiği gişe başarısı ve izleyiciden topladığı övgüler dikkate alındığında, hasılat köprüsüden karşıya sağ salim geçmiş gözüküyor. Çünkü Carrey, iyi değerlendirildiğinde perdede tadından yenmeyen, ancak kötü bir yönetmenin eline düştüğünde de oynadığı filmin karizmasını tek başına toparlayamayan bir başrol oyuncusu…

Pekiyi “Bay Evet” tıpkı kahramanının kusursuzlaştırmaya çalıştığı hayatı gibi, cidden her yönüyle “olmuş” bir yapım mı? Ya da diğer bir deyişle Carrey filmografisi içinde zirveyi zorlayacak türden bir iş mi?

Bizce tam olarak değil… Suratı ve bedenine yönelik olağanüstü hâkimiyetiyle (kendisinin de örnek aldığı) büyük usta Jerry Lewis'ten sonra sinema dünyasında bütün zamanların en hareketli, en kaygan ve de en zaptedilemez şahsiyeti olan 47 yaşındaki oyuncu, “Bay Evet”te “Yalancı Yalancı”dan “Yüce Bruce”a kadar kendisini şöhrete kavuşturan bütün rollerinin bir bileşkesini canlandırmış âdeta… Film, kimi anlarında yeni ve kendine özgü bir tarz yakalamayı başarırken, bir çok bölümünde de -Jim Carrey filmlerini ezbere bilenler için- göze son derece âşina gelen bir havada ilerliyor. Ancak, bu da Peyton Reed'in, aldığı ticarî sorumluluğun bilinci içinde, görsel açıdan müthiş titizlenerek çektiği böylesine eğlendirici bir film için o kadar da atla deve bir kusur sayılmaz doğrusu… Hele de “İçinden Jim Carrey'nin suratı çıkan her şeyi hiç ayrım yapmadan iştahla tüketirim” diyen gözü dönmüş mizah tutkunları için…

Sonuç olarak, “Bay Evet”, sayıca kalabalık (7 film), ancak içi o oranda dolu olmayan bir hafta sonunda, yerlilerden “Havar” ile birlikte çıtası en yüksek iki gösteriden biri… Carrey'nin insanı izlerken hasta eden elastikiyetini sevenlerdenseniz, muhtemelen bunu da seveceksiniz. Kaldı ki en az bir düzine sahnede doyasıya gülmek ve finalde hayata dair çok sağlam bir mesaj

almak da garanti!


BAY EVET (Yes Man)

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2008, ABD yapımı

Türkiye Gösterim Tarihi: 16 Ocak 2009 Cuma

ABD Gösterim Tarihi: 19 Kasım 2008

Türü ve Süresi: Komedi / 104 Dakika

Yönetmen: Peyton Reed

Senaryo: (Danny Wallece'ın aynı adlı romanından uyarlamayla) Nicholas Stoller, Jarrad Paul ve Andrew Mogel

Oyuncular: Jim Carrey (Carl Allen), Zooey Deschanel (Allison), Bradley Cooper (Peter), John Michael Higgins (Nick), Rhys Darby (Norman), Danny Masterson (Rooney), Fionnula Flanagan (Tillie), terence Stamp (Terence Bundley)

Dili: Amerikan İngilizcesi / Türkçe altyazılı

İçerik Uyarıları: Bazı sahnelerindeki cinsel içerikli espriler, kullanılan kaba dil ve kısa bir çıplaklık nedeniyle 18 yaşından küçükler ve bu tür bir güldürü anlayışından hoşlanmayanlar için uygun değildir.

Yıldız Puanı: ***


BU HAFTA SONU GÖSTERİME GİREN DİĞER FİLMLER

ALACAKARANLIK (Twilight)

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2008, ABD ortak yapımı

Türü ve Süresi: Romantik-Fantazi / 122 Dakika

Yönetmen: Catherine Hardwicke

Oyuncular: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Billy Burke, Ashley Grene, Nikki Reed

Dili: Amerikan İngilizcesi / Türkçe altyazılı

İthalatçı Şirket: Fida Film

Dağıtıcı Şirket: Tiglon Film

İçerik Uyarıları: Bir kaç bölümünde, ilköğretim çağı çocukları için uygun olmayan şiddet ve erotizm unsurları içermektedir.

Yıldız Puanı: **


Bella Swan (Kristen Stewart), Phoenix Koleji'ndeki moda meraklısı yaşıtlarından biri gibi olmaya çalışmayıp, her zaman için diğerlerinden farklı takılan bir genç kızdır. Annesi yeniden evlenip Bella'yı babasının yanında yaşaması için Washington'daki Forks kasabasına gönderdiğinde de genç kız hayatında fazlaca bir şeyin değişmeyeceğini düşünmektedir. Kahramanımız, kısa bir süre sonra, oldukça yakışıklı ve o oranda da gizemli bir genç adam, Edward Cullen (Robert Pattinson) ile tanışır. Edward sahip olduğu müthiş zekâyla âdeta Kristen'in ruhunu okumaktadır.


İZ (scar)

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2007, ABD yapımı

Türü ve Süresi: Korku-gerilim / 90 Dakika

Yönetmen: Jed Weintrob

Oyuncular: Angela Bettis, Kirby Bliss Blanton, Ben Cotton, Devon Graye, Christopher Titus

Dili: Amerikan İngilizcesi / Türkçe altyazılı

İthalatçı Şirket: Özen Film

İçerik Uyarıları: Pek çok korku-gerilim sahnesi barındırdığından, ilköğretim çağı çocukları ve bu tür şiddet öykülerinden hoşlanmayan izleyici profili için uygun değildir.

Yıldız Puanı: **


Ovid adlı küçük Colorado kasabasında cenaze levazımatçılığıyla uğraşan gizemli Ernie Bishop, kaçırdığı gençleri iş yerinin bodrum katına kapatarak, onlara akla hayâle gelmeyecek işkenceler yapmaktadır. İnsanların vücutlarında açtığı yaraları küçük bir ayna kullanarak izlemeyi zevk edinmiş olan caninin son kurbanı ise Joan Burrows (Angela Bettis) adlı bir genç kızdır. Ancak çekirge son sıçrayışında yakayı kaptıracak ve Joan bu sadist manyağı öldürerek, onun yeraltında gizlenmiş vahşet krallığından kaçmayı başaracaktır. Olaylar duyulduktan sonra, Joan da kasabanın kahramanına dönüşür.


ÇILGIN DOSTLAR-2

(Open Season 2)

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2008, ABD yapımı

Türü ve Süresi: Animasyon-Serüven / 90 Dakika

Yönetmenler: Matthew O'Callaghan ve Todd Wilderman

Dili: (Orijinali) Amerikan İngilizcesi / Ülkemizde ise Türkçe seslendirilmiş kopyalarla gösterime girdi

İthalatçı Şirket: Tiglon Film

Dağıtıcı Şirket: Tiglon Film

İçerik Uyarıları: Her yaştan izleyici kitlesi için uygundur.

Yıldız Puanı: **


Elliot, Giselle'e sırılsıklam âşık olmuştur, fakat tam da o sıralar Bay Weenie bir grup şımarık ev hayvanı tarafından, sahibine götürülmek üzere kaçırılır. Boog, Elliot, McSquizzy, Buddy ve ormanın diğer bütün sakinleri birleşerek, sosise benzeyen arkadaşlarını kurtarmak için ortaklaşa bir plân hazırlarlar. Bu plân da kahramanlarımızı ev hayvanlarının dünyasına götürecektir. Ancak, rakip gayet dişlidir ve düşmanları olan evcil hayvanlar, ellerinde rehin tuttukları Bay Weenie'yi kıyasıya savaşmadan bırakmama kararındadırlar.


HAVAR

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2008, Türkiye yapımı

Türü ve Süresi: Drama / 90 Dakika

Yönetmen: Mehmet Güleryüz

Oyuncular: Çiçek Tekdemir, Mervan İlten, Abdullah Tarhan, Ramazan Itır, Ayşe Ersöz, Edip Doğan, Dilan Girti

Dili: Türkçe ve Kürtçe

Yapımcı Şirket: Güleryüz Film

İçerik Uyarıları: Bu ülkenin artık aşması gereken ilkel feodal gelenekleri ve bununla birlikte oluşan bir şiddet kültürü barındırdığından 13 yaşından küçüklere önerilmemektedir.

Yıldız Puanı: **


Hakkında çıkan dedikodular yüzünden öldürülmesine karar verilen bir genç kızın babasıyla yaşadığı kurban-cellat ilişkisini anlatan “Havar”, düşük bütçesine bağlı bazı ufak tefek teknik sorunlarına karşılık, ülkemizin Doğusunda yaşayan insanları soluksuz bırakan büyük bir “bela”ya cesurca eğilmesiyle, yalnızca 2009'un değil, aynı zamanda son yılların da en kişilikli Türk filmlerinden biri. Hukukî, dinî ve ahlâkî bir kesinliği olmayan eften püften dedikoduları kanıt kabul ederek “can alma” hakkına sahip olduğunu düşünen mümkün kişilere izletilmesi gereken bu “sosyal sorumluluk projesi”ne kayıtsız kalmayın.


KADRİ'NİN GÖTÜRDÜĞÜ YERE GİT

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, Türkiye yapımı

Türü ve Süresi: Duygusal-Komedi / 90 Dakika

Yönetmen: Onur Tan

Oyuncular: Şafak Sezer, Alp Kırşan, Ahmet Mümtaz Taylan, Esin civangil, Eylem Şenkal, Koray Şahinbaş, Mert Kırlak

Dili: Türkçe

Yapımcı Şirket: Usta Film

Dağıtıcı Şirket: Medyavizyon Film

İçerik Uyarıları: İçerdiği kaba komedi unsurları nedeniyle 15 yaşından küçüklere önerilmemektedir.

Yıldız Puanı: **


Kadri (Şafak Sezer) ve Cem (Alp Kırşan), birbirlerinden asla vazgeçemeyen iki yakın dosttur. Cem, bir süre önce yaşamış olduğu, derin bir hayâl kırıklığıyla sonuçlanan büyük aşkından dolayı bunalıma girerken, onu yeniden hayata döndürme görevi ise Kadri'ye düşecektir. Alışveriş merkezlerinde palyaçoluk yaparak hayatını kazanan Kadri, kadim dostunu Antalya'nın en güzel oteline götürür. Adamımız, kankasının bu zor zamanında ona elinden gelen her türlü desteği vermeye çalışırken, Cem'in bir türlü unutamadığı eski aşkı Betül de yeni edindiği erkek arkadaşı Hakan ile aynı tatil köyüne geliverecektir.


AYAKTA KAL

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, Türkiye yapımı

Türü ve Süresi: Gençlik Serüveni / 102 Dakika

Yönetmen: Adnan Güler

Oyuncular: Mehmet Aslan, Sinem Kobal, Oğuzhan Yıldız, Irmak Ünal, Okan Karacan, Burak Tamdoğan, Emre Tetikel

Dili: Türkçe

Yapımcı Şirket: Aksoy Film-Fida Film

Dağıtıcı Şirket: UIP

İçerik Uyarıları: İçerdiği az sayıda argo diyalog nedeniyle 13 yaşından küçüklere önerilmemektedir.

Yıldız Puanı: **


Yoksul bir ailenin çocuğu olan Ali, eğitimini de oturduğu kenar mahalledeki sıradan bir devlet lisesinde sürdürmektedir. Genç adam, bir süre sonra, zengin ailelerin çocuklarının okuduğu yakınlardaki bir kolejin öğrencilerinden Yasemin'e aşık olur. Çok geçmeden, genç kız da onun bu tutkulu aşkına benzer bir içtenlikle karşılık verir. Ancak, her iki okulun öğrencileri arasında, sınıfsal farklılıklardan beslenen yoğun bir çatışma ortamı doğar. Tarafların birbirlerine yönelik bu güç gösterileri,yeni bir matematik hocasının öğrencilere aşıladığı umut sayesinde, yalnızca yürekli olanın kazanabileceği bir oyuna dönüşecektir.



15 yıl önce