|

Her yaştan gökyüzü altında toplandık

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan ve yapılan arkeolojik bulgularla dünyanın dikkatini üzerine çeken Zerzevan Kalesi “tarih ve bilimin buluştuğu yer” olarak önemli bir etkinliğe daha ev sahipliği yapıyor. En genç katılımcının 1, en yaşlı katılımcının 86 yaşında olduğu etkinlikte 1000’den fazla genç aileleriyle yer alıyor.

Latife Beyza Turgut
01:00 - 12/06/2022 Pazar
Güncelleme: 23:48 - 10/06/2022 Cuma
Yeni Şafak
Kadim şehir Diyarbakır, Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği’ne ev sahipliği yapıyor
Kadim şehir Diyarbakır, Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği’ne ev sahipliği yapıyor

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan ve yapılan arkeolojik bulgularla dünyanın dikkatini üzerine çeken Zerzevan Kalesi “tarih ve bilimin buluştuğu yer” olarak önemli bir etkinliğe daha ev sahipliği yapıyor. İlk olarak Bilim ve Teknik Dergisi’nin 1998 yılında başlattığı ve Antalya-Saklıkent’te düzenlenen Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’ni geçtiğimiz yıllarda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “Gökyüzü Gözlem Etkinliği” olarak farklı tarihlerde Anadolu’nun farklı şehirlerine düzenlenmesi kararı alınmıştı. “

Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği” adı altında dört gün boyunca düzenlenen gözlemler ikinci yılında yine astronomi ve gökyüzü tutkunlarını bir araya getirdi.

YILIN İLK GÖZLEM ETKİNLİĞİ

Yılın ilk gözlem etkinliği, Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm bakanlıklarının himayesinde, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (TGA) destek ve katkılarıyla TÜBİTAK’ın koordinasyonunda 9 – 12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi. Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi’nde düzenlenen organizasyon için kurayla belirlenen katılımcılar kale etrafında bulunan çadırlarına yerleşti. Etkinlik için 6 bin 600 kişi başvurmuştu, katılımcılar ise kurayla belirlendi. En genç katılımcının 1, en yaşlı katılımcının 86 yaşında olduğu etkinlikte 1000’den fazla genç aileleriyle yer alıyor.

ASTRONOMLAR YILDIZLARLA BULUŞTU

Profesyonel ve amatör astronomları buluşturan etkinlikte gün boyu 5 farklı bölgede gözlemler gerçekleştirildi. Etkinlikte bilim insanları Öte Gezegenler, Uydu Teknolojileri, Aynalardaki Yıldızlar, Işık Kirliliği, Gökyüzünü Tanıyalım, Temel Astronomi Konularında Doğru Bilinen Yanlışlar, Gökte Ne Var, Yere Yakın Geçiş Yapan Astroitler, Yıldız Örtülmeleri, Uzay Havası, Pulsarlar ve Karadelikler, Kutup Araştırmaları gibi farklı başlıklarda katılımcılara birbirinden ilginç sunumlar yapıldı. Katılımcılar ayrıca, Mithras Tapınağı’nda binlerce yıl önce gerçekleştirilen astronomi çalışmalarına ilişkin bilgi aldılar.

YILDIZLARIN TARİHLE BULUŞMA NOKTASI

2020 yılında Dünya Mirası Geçici Listesine alınan Zerzevan Kalesi medeniyet ve kültür hazinemizin en nadide örneklerinden biri. Kale ve içinde bulunan Mithras Tapınağı, sadece arkeoloji değil, bilim, gökyüzü ve doğa meraklılarının da ilgisini çekiyor. Zerzevan Kalesi içinde yapılan kazılarda keşfedilen dünyanın en iyi korunan Mitras Tapınağı’nın ise tarihte önemli astronomlara ev sahipliği yaptığı biliniyor. 3 bin yıllık tarihi olan kale, Türkiye’de en iyi gökyüzü gözlemi yapılan 10 yer arasında gösteriliyor.

Geçen yıl Diyarbakır’da “Zerzervan Gökyüzü Gözlem Etkinliği” adıyla gerçekleştirilen program, bin 500 kişinin katılımıyla tamamlanmıştı. “Gökyüzü Gözlem Etkinliği” bu yıl, Diyarbakır’ın ardından 3-5 Temmuz’da Van’da, 22-24 Temmuz’da Erzurum’da ve 18-21 Ağustos’ta Antalya’da “Gökyüzü Gözlem Etkinliği” adıyla devam edecek.

GÖKYÜZÜNE BİR DE BURADAN BAK

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi, İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Gözlemevi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ulupınar Gözlemevi, Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gözlemevi, Çukurova Üniversitesi, Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Erciyes Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Adıyaman Üniversitesi Gözlemevi olmak üzere Türkiye’de üniversitelere bağlı profesyonel gözlemlerin yapıldığı on farklı gözlemevi var. Bunların yanında gökyüzünü çıplak gözle izlemek adına seyahat edebileceğiniz birçok nokta var. Antalya’da Sivri Dağ Milli Parkı, Saklıkent Gözlemevi ve Gelemiş, Artvin’de Hatila Milli Parkı, Ankara’da Tekke Dağı Milli Parkı, Muğla’da Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı, gökyüzünü izleyebileceğiniz noktalardan birkaçı. Ayrıca İstanbul, ışık kirliliğinin en yoğun olduğu şehirlerden biri olmasına rağmen Şile ve civarında gökyüzünü gözlemlemek hala mümkün.



#Diyarbakır
#Zerzevan Kalesi
#Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi
#İstanbul Üniversitesi Gözlemevi
#Ege Üniversitesi Gözlemevi
#Boğaziçi Üniversitesi
#Kandilli Gözlemevi ve Deprem Araştırma Enstitüsü
#Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
#Ulupınar Gözlemevi
2 yıl önce