|

Hezarfen mi sahtekar mı

Hollandalı Jarno Smeets, büyükbabasının uçan bisikleti ile da Vinci'nin çizimlerinden ilham alarak bir çift albatros kuşu kanadı üretti. Sonra kendisini gökyüzünün kollarına bıraktı. Planörler ise 60 saniye boyunca havada bir kuş gibi süzülen Smeets'i sahtekarlıkla suçladı.

00:00 - 22/03/2012 Perşembe
Güncelleme: 03:53 - 22/03/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Hezarfen mi sahtekar mı
Hezarfen mi sahtekar mı
AKIL HOCASI BÜYÜKBABASI

Hollandalı mühendis Jarno Smeets'in havada kuşlar gibi kanat çırptığı video görüntüleri internete bomba gibi düştü. Video, birkaç gün içinde internette en çok izlenenler arasına girerken planörleri ise çıldırttı. Coventry Üniversitesi'nde mühendislik eğitim alan Jarno Smeets, büyükbabasının çiziminden aldığı ilhamı Leonardo da Vinci'nin uçmayı sağlayacak kanat çizimleriyle bir araya getirdi ve hayalini gerçekleştirmeye karar verdi. Kendisi gibi mühendis olan Bert Otten ile çalışan Smeets, robot protezlerde kullanılanlara benzer bir mekanizma üretti.


ALBATROS KANATLI İLK İNSAN

Smeets, yaklaşık 18 kilo ağırlığındaki kanatların vücut ağırlığını kaldırabilmesi için 8 ay süren bir tasarım üzerinde çalıştı. Albatros kuşunun kanatlarını ve yerden yükselişini taklit eden Smeets, bu süre boyunca çektiği videoları da YouTube'a yükledi. Kuş gibi uçmasını sağlayacak kanatların 82 kilo gelen ağırlığını kaldırabilmesi için 2 bin watt'lık bir güce ihtiyacı olduğunu hesaplayan Smeets, Wii oyun konsolu kumandası, Android işletim sistemli HTC Wildfire akıllı telefonu ve Turnigy motoru kullanarak kanatlara güç kazandıracak mekanizmayı kurdu.


KENDİNİ KANDIRABİLİR

Jarno Smeets'in videosunu izleyen uzman planör pilotları, görüntülerin “aldatmaca” olduğunu öne sürdü. Görüntüleri izleyen G.W. Meadows, “33 yıldır pilotum. 23 yıldır uzman planör pilotuyum. ABD Dünya Planör Derneği'nin 2000 yılı Dünya Şampiyonası'nda altın madalya kazandım. Ayakları sanki Süpermen gibi arkada. Eğer ayaklarınız o şekilde duracaksa ek bir mekanizmaya sahip olmanız gerekir" diye konuştu.



12 yıl önce