|

Hoca Ahmed Yesevî otağı Topkapı'da

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ve Ahmed Yesevî Üniversitesi, “UNESCO 2016 Hoca Ahmed Yesevî Yılı” münasebetiyle Kültür A.Ş. Genel Müdürlüğü yerleşkesi içerisinde yer alan Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi içerisinde Hoca Ahmed Yesevî Otağı kurdu.

Yeni Şafak
12:31 - 21/03/2016 Pazartesi
Güncelleme: 10:31 - 21/03/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

İBB Kültür A.Ş. ve Ahmed Yesevî Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği açılış programında Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük ve Ahmed Yesevî Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız açılış konuşmalarını gerçekleştirecek.



Yesevî Türk Müziği Topluluğu'nun gösterileriyle renklenecek etkinliğin sonunda konuklara Türkistan pilavı ve ayran ikram edilecek.



Ahmed Yesevî'nin Hayatından İzleri Gözler Önüne Seriyor



Hoca Ahmed Yesevî, Orta Asya Türkleri'nin dinî-tasavvufî hayatında geniş tesirler icra eden ve “Pîr-i Türkistan” diye anılan mutasavvıf-şair, Yeseviyye tarikatının kurucusudur.



Hoca Ahmed Yesevî'yi günümüz insanına görsel desteklerle anlatmak için kurulan Hoca Ahmed Yesevî Otağı, geçmişle köprü kurarak geleceğe ışık tutma amacı taşıyor.



Otağ, “Sûfîlik” ve “Alperenlik” geleneğinin de kurucusu Hoca Ahmed Yesevî'nin hayatından izleri gözler önüne seriyor. Otağ içerisinde Hoca Ahmed Yesevî'yi simgeleyen Çilehanesi, Tay Kazan, Hoca Ahmed Yesevî'nin mührü, tuğu ve türbesine dair görseller yer alıyor.



Türbe Maketi Açılışı da Yapılacak



UNESCO'nun ilân ettiği “2016 Hoca Ahmed Yesevî Yılı” dolayısıyla, Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi'nde, Ahmed Yesevî Türbesi'nin maketi de hazırlandı. Aynı etkinlik çerçevesinde maketin açılışı da gerçekleştirilecek. Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi içerisinde “Orhun Yazıtları”, Azerbaycan “Kız Kalesi” ve Kırgızistan'a ait “Burana Kulesi” maketleri de yer alıyor.


#Kültür A.Ş.
#Ahmed Yesevî Üniversitesi
#Hoca Ahmed Yesevî otağı Topkapı'da
8 yıl önce