|

Hollywood efsanesi Altman veda etti

"Şanslıyım, çünkü hayatta hiç bir zaman kendim seçmediğim bir filmi yapmak zorunda kalmadım" diyen efsanevi yönetmen hayatını kaybetti

00:00 - 23/11/2006 Perşembe
Güncelleme: 01:59 - 23/11/2006 Perşembe
Yeni Şafak
Hollywood efsanesi Altman veda etti
Hollywood efsanesi Altman veda etti

Ünlü Amerikalı yönetmen Robert Altman, Los Angeles'ta tedavi gördüğü hastanede öldü. Altman'ın yapım şirketinden yapılan açıklamada, 81 yaşındaki Altman'ın önceki gece öldüğü bildirildi. Robert Altman, MASH, Nashville ve Oyuncu gibi filmleriyle dünya çapında ün kazanmış, MASH daha sonra bir çok ülkede oynatılan bir televizyon dizisi olarak uyarlanmıştı. Oscar ödüllerine beş kez en iyi yönetmen adayı gösterilen Altman, hiç bir zaman ödülü alamadı. Fakat, bu yılın Oscar ödül töreninde kendisine "bu sanat dalını defalarca yeniden tanımlayan bir meslek yaşamı" özel ödülü verildi. Altman ödülü kabul ederken yaptığı konuşmada, "çok şanslıyım" demiş ve eklemişti: "Hayatta hiç bir zaman kendim seçmediğim bir filmi yapmak zorunda kalmadım."

TEMEL REİS DE ONUN ESERİ

Altman aynı konuşmada, film yapma sevgisinin kendisine dünyayı ve insanlığın durumunu özel bir pencereden görme ayrıcalığı verdiğini söylemişti. Altman'ın diğer önemli filmleri arasında özgün kovboy filmi "McCabe ve Bayan Miller" ile bir cinayetin esrarı çevresinde örülen Gosford Parkı da var. Dünyaca ünlü çizgi film Temel Reis de Altman'ın eserlerinden. Altman'ın ölüm sebebi henüz açıklanmadı. Yönetmen büyük şirketlerin Hollywood üzerindeki etkisini kırmaya yönelik çabalarıyla da tanınıyor.


Çekildiğimizi fark etmezdik

Efsanevi İtalyan oyuncu Sophia Loren, Altman'ın "olağanüstü bir insan" olduğunu belirtti. Loren, "büyük bir insanın daha" dünya sinemasını terk etmesinden dolayı üzgün olduğunu söyleyerek, "Marcello Mastroianni ve ben Altman ile birlikte 'Prêt à porter' adlı bir film yapmıştık. Kendisi olağanüstü bir insandı" dedi. Loren, Altman'la çalışmanın çok kolay olduğunu belirterek, "Çünkü her yere kamera yerleştiriyordu, bunları görmüyorduk bile, sanki gündelik hayatımızı yaşar gibiydik" şeklinde konuştu.




17 yıl önce