|

Islatmaya zilli tedavi

Altını ıslatan çocuklara "zilli tedavi" uygulanıyor. Çocuğun külotuna yerleştirilen cihaz algılayıcı yardımıyla ötmeye başlıyor ve şartlı refleks yoluyla çocuk çiş kaçırmamayı öğreniyor.

Yeni Şafak
00:00 - 12/09/2001 Çarşamba
Güncelleme: 18:42 - 10/08/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Avanoğlu, 6 yaşına kadar çocuklarda gece yatağa kaçırma olaylarının normal olduğunu, ancak bu yaştan sonraki durumlarda tedavi edilmesi gerektiğini bildirdi. Ali Avanoğlu, gece işemeleriyle çok sık karşılaşıldığını belirterek, çocuk okul yaşına geldiğinde bu durumun devam etmesi halinde tedaviye alındığını söyledi. Psikolojik sorunların gece işemelerine yol açmadığını ancak bu durumun çocukları psikolojik olarak olumsuz etkilediğini vurgulayan Avanoğlu, "Gece işemesi olan çocuk utanıyor, yatılı olarak akraba ya da arkadaşlarının evine gidemiyor. Bazı aileler de çocuklarını cezalandırma gibi sert yöntemlere başvurabiliyor" dedi.



ISLATMA HASTALIK DEĞİL


Gece işemelerinin bir hastalık olmadığını kaydeden Avanoğlu, bu tür sorunu olanların genelde psikiyatriste götürüldüğünü belirterek, okul öncesi dönemde buna ihtiyaç olmadığını belirtti. Ergenlik döneminde sorunun büyük ölçüde ortadan kalkmış olduğuna işaret eden Avanoğlu, "Okul çağına geldiğinde şikayetler devam ederse tedaviye başlanmalı" dedi. Tuvalet eğitimine başlama yaşı olarak kesin bir tarih belirlenemeyeceğini, çocukların bu konuda kendi haline bırakılmasını isteyen Avanoğlu, anne-babalara 2 yaşından itibaren çocuğun bezini çıkartabileceklerini ancak kesinlikle özel bir eğitim önermediklerini önemle vurguladı. Gece işemesi olan çocukların 6 yaşına kadar doktora getirilmesine de gerek olmadığını, zaman zaman bu konunun istismar edildiğini üzülerek izlediklerini anlatan Avanoğlu, "Aileler bu konuda genellikle panik oluyorlar. Oysa bu yaşlarda normal olduğunu unutmamak gerekir. Okul çağından sonra da devam etmesi, ortada başka problemler olduğunu gösterir" dedi.



ÜÇ AYRI TEDAVİ YÖNTEMİ VAR


Gece işemesi yaşayan okul çağındaki çocuklara yönelik olarak üç ayrı tedavi yöntemi uyguladıklarını belirten Ali Avanoğlu, şöyle konuştu: "Öncelikle motivasyon tedavisi uyguluyoruz. Çocuğa bunun ciddi bir hastalık olmadığını, zaman içinde geçeceğini, arzu ederse bundan kurtulabileceğini anlatıyoruz. Daha sonra çocuğa bir takvim veriyoruz. Çocuk bunu yatağının başucuna asıyor ve uykuda altını ıslatıp ıslatmadığı geceleri işaretlemesini istiyoruz. Bir ay sonunda bunu değerlendiriyoruz. Bir kısmı da tedaviden yarar görüyor. Eğer bu tedaviden olumlu sonuç alamıyorsak, motivasyon tedavisi ile birlikte ilaç öneriyoruz. Bu ilacın özelliği idrarın koyulaşmasını sağlayarak, böbrekler tarafından suyun geri emilmesini sağlıyor. İlaç tedavisi ortalama 6 ay ile bir yıl arasında sürüyor."



ISLATMAYA ALARM SİSTEMLİ TEDAVİ


Avanoğlu, bir başka tedavi yönteminin ise çocuğun külotunun içine yerleştirilen elektronik algılama cihazı olduğunu ancak bu yöntemin aileler tarafından hekim kontrolü olmaksızın kesinlikle kullanılmaması gerektiğini bildirdi. Avanoğlu, "Eczanelerde ve tıbbî malzeme satış yerlerinde 50 ila 100 milyon lira arasında satılan bu cihaz, çocuk uykusunda idrar kaçırdığında üzerindeki elektronik algılayıcı yardımıyla ötmeye başlıyor ve şartlı refleks yoluyla çocuk çiş kaçırmamayı öğreniyor. Bu yöntem birkaç ay uygulanınca çocuk çişini kontrol etmeyi öğreniyor" dedi. Gece işemesinin 10 ve daha üzerindeki yaşlardaki çocuklarda çok ciddi olarak araştırılması ve tedavi edilmesi gerektiğini anlatan Avanoğlu, bu çocukların böbrek, omurilik, idrar yolları ile ilgili hastalıkları olabileceğini bildirdi.


#Altını ıslatan çocuklar
#"Zilli tedavi"
23 yıl önce