|

İsmail Kılıçarslan: Türkiye'de kültürel iktidar tartışması politik bir mesele haline dönüştü

Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan, TVNET ekranlarından yayınlanan 3 Soru 3 Cevap programına konuk oldu. Türkiye'de kültürel iktidar tartışmasına değinen Kılıçarslan, bu tartışmaların güncel politik bir mesele haline dönüştürüldüğünü anlattı.

Haber Merkezi
12:04 - 26/04/2019 Cuma
Güncelleme: 13:22 - 26/04/2019 Cuma
Yeni Şafak
İsmail Kılıçarslan
İsmail Kılıçarslan

Cins Dergi genel yayın yönetmeni, Yeni Şafak yazarı ve TVNET ekranlarında yayınlanan Yort Savul programını hazırlayıp sunan, şair İsmail Kılıçarslan, TVNET ekranlarında yayınlanan 3 Soru 3 Cevap programına konuk oldu.

Türkiye'de kültürel iktidar tartışmasına değinen Kılıçarslan, bu tartışmaların güncel politik bir mesele haline dönüştürüldüğünü anlattı.

Kılıçarslan’ın 3 Soru 3 Cevap programında yaptığı açıklamalar şöyle;

Türkiye dünyada kitap basımı konusunda 8’inci ülke

"Kitap okuma oranlarıyla ilgili yayınlanan uluslararası araştırmaların neredeyse tamamı uluslararası bir takım endeksleri kullanıyor. Uluslararası bu endeksekler yöntem olarak Türkiye’deki kitap okuma oranını tespit edebilecek durumda değiller. Bunun çok çeşitli nedenleri var. Dolayısıyla Türkiye’de sıklıkla gördüğümüz “Avrupa’da kitap okumada sonuncuyuz”, “Dünyada 95’inciyiz” falan gibi bir takım sonuçlar bu uluslararası endekslerle ilgili sonuçlar.

2000’li yılların başında standart bir şiir kitabı 500 adet basılırdı Türkiye’de. Şimdi hemen hemen bütün şiir kitapları bin 500 – 2 bin aralığınba basılıyor. Bu bir gösterge. Çok satan kitapların rakamları bir gösterge.

Dolayısıyla tüm bu rakamları üst üste koyduğunuzda uluslararası araştırma endekslerinin birbirleriyle örtüşmediğini görüyoruz.

Bir beka meselesi: Kültür

Türkiye’nin kültür politikasının ne durumda olduğunu tespit etmemiz için öncelikle Türkiye’nin uzun soluklu kültür politikasının olup olmadığını tespit etmemiz lazım. Farz edelim ki Türkiye’nin uzun soluklu bir kültür politikası yok. Biraz kültürü o an yöneten bakana bağlı olarak politik bir yönelimden söz edebiliyoruz.

  • Fransa’da kültür bakanının o esnada kim olduğu çok ufak bir takım değişikliklere gebe oluyor. Yani o büyük kültür politikası devam ediyor sürekli. Fakat bizde böyle olmuyor ne yazık ki. Bizde her bakan gelince sanki kültürel üretimine sıfırdan başlıyor. Bir bebek gibi davranıyor kültüre. Oysa kültür, devam eden bir süreç olduğunda kalıcı etkileri olur.

Geleneğin kodları

Kültürel iktidar tartışmasını Türkiye sınırları içerisinde değerlendirecek bir tartışma olarak başlatmadık ama bu tartışma hızla
“Türkiye’de kültürel iktidar sağda mıdır
yoksa solda mıdır?” tartışmasına, neredeyse güncel politik
bir mesela haline dönüştürüldü.
Bizim tartışmamız bu değildi. Çünkü kültürel iktidarın sağda da solda da olmadığını, dünyadaki kültür endüstrisinin başat kültür kullanımlarını belirlediğini, ‘
kültür tüketicisi
’ diye bir insandan söz etmemiz gerektiğini falan tartışıyor olmamız gerekiyor.
  • Çünkü bugün itibariyle bir takım moda merkezleri gelecekte hangi renk pantolonları giyeceğimizi belirliyor. Bir takım film merkezleri gelecekte hangi filmleri izlememiz gerektiğini belirliyor. Bir takım müzik merkezleri gelecekte hangi müziği dinlememiz gerektiğini belirliyor.

Oysa Brüksel’de, Paris’te, Los Angeles’ta kültür endüstrisi olanca gücüyle insanları olanca gücüyle kültür tüketicisi haline getiriyor ve insanların zihnini belirlemeye devam ediyor."

#İsmail Kılıçarslan
#TVNET
#3 Soru 3 Cevap
#Cins Dergi
5 yıl önce