|

İsrail sorununa İranlı bir yazarla bakmak

Dilâ İşleyen Azrail’in Vilayeti’ne Yolculuk kitabı İranlı bir yazarın gözünden İsrail’in kuruluş dönemine ve İsrail sorununa bakıyor. Ketebe Yayınları arasında çıkan kitapta yazar, hiçbir yerde karşımıza çıkmayacak tanıklıklarla yolumuzu kesiştiriyor.

Yeni Şafak
04:00 - 9/11/2018 Cuma
Güncelleme: 17:15 - 9/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

İsrail sorunu neredeyse gündemden hiç düşmüyor. Şimdilerde yine Gazze’ye yaptıkları saldırılarla gündemde İsrail. Bu olaylar her gerçekleştiğinde ve İsrail Filistin’de yaşamayı daha da imkânsız kıldığında medyada İsrail sorunu ile ilgili analiz yapan pek çok kişi görüyoruz. Zaten herkesin kafasında üç aşağı beş yukarı belli fikirler de var. İşte bu belli fikirlerin dışına çıkıp farklı bir gözden, İranlı bir yazarın gözünden İsrail’in kuruluş dönemine ve İsrail sorununa bakmak istersek imdadımıza bir kitap yetişiveriyor hemen: Azrail’in Vilâyetine Yolculuk. Ketebe Yayınları’nın bize Kasım ayı armağanı olan bu kitap İsrail konusunda okura farklı bir bakış açısı sunmanın yanında, hiçbir yerde karşımıza çıkmayacak tanıklıklarla da yolumuzu kesiştiriyor.

İSRAİL DEVLET
DEĞİL VİLAYET

Azrail’in Vilâyetine Yolculuk İran’ın en meşhur yazarlarından Celâl Âl-i Ahmed’in İsrail’e yaptığı yolculuk sonrasında kaleme aldığı notların derlenmiş hali. Celâl Âl-i Ahmed’in bu notları kendisi hayattayken basılmamış, ancak vefatından sonra kardeşi Şems Âl-i Ahmed tarafından derlenmiş ve bazı tarihî tanıklıklarla bir araya getirilerek okuyucuya sunulmuş. Kitabın yazarı Celâl Âl-i Ahmed’den bahsedecek olursak, kendisi 46 yıllık ömrüne 25 kitap sığdırmayı başarmış üretken aydınlardan birisi. Dindar bir ailede dünyaya gelmiş, babasının isteğiyle dinî eğitim almış olsa da II. Dünya Savaşı’ndan sonra sosyalizmden etkilenen gençlere katılmış o da. İsrail’in kuruluş yıllarında uyguladığı Kibbutz ve Moşavlar gibi bazı kolektif yaşam pratiklerinden de hayat görüşü itibariyle etkilenmiş. Ancak İsrail’e yaptığı seyahat Celâl Âl-i Ahmed için kırılma noktalarından birini oluşturmuş çünkü bu seyahat sırasında İsrail’in bazı ortak yerleşim birimleri oluşturmasına rağmen oldukça zorba bir yönetim olduğunu fark etmiştir. Bu sebeple notlarında bir yandan gördüklerini anlatırken bir yandan da İsrail’i yerden yere vurmaktadır Celâl Âl-i Ahmed. İsrail’den “Azrail” olarak bahsediyor, hatta onu bir devlet olarak tanımadığını, ancak “vilâyet” olarak gördüğünü söylüyor. Ancak kitap boyunca sadece İsrail eleştirisine rastlamıyoruz, aynı zamanda Arap devletleri de eleştiriyor yazarımız. Bir İranlı olarak Arap devletlerine de aynı şekilde mesafeli ve kızgın. Celâl Âl-i Ahmed gibi kıymetli bir yazarın gözünden İsrail’in kuruluş yılları ve dönemin tanıklıklarını öğrenmek istiyorsanız başvuracağınız adres Azrail’in Vilâyetine Yolculuk olmalı.

#ketebe yayınları
5 yıl önce