|

İştah kabartan Denizli lezzetleri

Dünyanın yedi harikasından biri olan Pamukkale’nin yer aldığı şehir Denizli, yöresel yemekleri ile iştah kabartıyor. Geleneksel Ege mutfağının güzel örneklerini de içinde barındıran Denizli’ye yolunuz düşerse farklı lezzetleri tadabilirsiniz.

Çağlar Çağatay
04:00 - 7/07/2019 Pazar
Güncelleme: 13:11 - 6/07/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
“Denizli’de ne yenir?” sorusuna 
elbette “Denizli kebabı” cevabını
 verebilirim
“Denizli’de ne yenir?” sorusuna elbette “Denizli kebabı” cevabını verebilirim

Denizli, doğal, tarihi ve kültürel değerleri ile de mutlaka görülmesi gereken Ege kentlerinden biri. Dünyaca ünlü kazıları ve kaplıcaları ile henüz keşfedilmemiş bir cennet olan Denizli, yayla, dağ ve kış turizmini de ekleyerek misafirlerine çeşitlilik sunuyor. UNESCO’nun dünya miras listesinde yer alan, beyaz travertenleriyle dünyaca ünlü Pamukkale, yerli ve yabancı turistlerden her mevsim ilgi görüyor. Ziyaretçi sayısını ise yıldan yıla artırıyor. Pamukkale travertenlerinin yanında bulunan Hieropolis antik kentinde bulunan ve yapımı 150 yıl süren, Akdeniz Havzası içinde en önemli ve özgün Roma Tiyatrosu olan bin 800 yıllık Antik Tiyatro görülmeye değer. Yine kentin 6 kilometre kuzeyinde yer alan antik Laodikya kenti ise UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde.


ETLİ YEMEKLER DİKKAT ÇEKİYOR

Yine kentin önemli turizm merkezlerinden biri de Denizli Teleferik ve Bağbaşı Yaylası. Manzarası ve doğal yaylası ile ziyaretçilerini büyülüyor. Doğayla iç içe olan bu bol yeşillikli güzellikte konaklamak isteyenler içinde bungalov evler bulunuyor. Kentin, ‘Denizli Horozu’ çok meşhur ve bu horozu hayvanat bahçelerinde görebilirsiniz. Gelelim kentin yemeklerine. Farklı lezzetleri ile iştah kabartan bir mutfağa sahip olan Denizli’ye yolunuz düşerse mükemmel lezzetleri tadabilirsiniz. Kentin mutfağında, mantarla ve ege otları ile yapılmış lezzetler dikkat çekiyor. Ege’nin birçok yemeğine sahip olan Denizli mutfağı un çorbası, tirit, darı ekmeği, kaçamak, Denizli turşusu, sıyırma, keşkek gibi farklı isimde ve tatta yiyeceklerle tanışmanızı sağlıyor. Kent yemek kültüründe ayrıca zeytinyağlıların yanında etli yemekler de geniş yer kaplıyor. Et kapama, et ve kuzu çevirme gibi lezzetler burada da karşınıza çıkabiliyor. Denizli’nin meşhur yemekleri; Keşkek, arabaşı, mısır gömbesi, leyen böreği, bazlama, ıspanak çöreği, cızlama, kiide, katmer, patlıcan kebabı, çılbır, biber Tatarı, tandır kebabı, aşure, yoğurtlu patlıcan közlemesi, çaput aşı ve sıyırma olarak sıralayabiliriz.


ÇATAL BIÇAK YOK

Kenti ziyaret edeceklere de bir önerim var. “Denizli’de ne yenir?” sorusuna elbette “Denizli kebabı” cevabını verebilirim bende. Kesinlikle çatal, bıçak yok. Elle yeniyor. Kentin Bayramyeri mevkiinde yer alan birkaç restorandan biri olan kebapçı Enver’e mutlaka uğrayın. Ustasından nasıl yapıldığını da sizin için öğrendim. Ön kol, kaburga, fileto gibi parçalara ayrılan kuzu etleri, aralarına kuyruk yağı koyularak paslanmaz çengelli şişlere geçiriliyor. Çengellerinden fırına asılan şişlerin altına da bakır kaplar konuluyor. Pişerken etlerden süzülen yağlar bu kaplar içerisinde biriktiriliyor. Sonrasında tırnaklı pideler bu yağa batırılıyor ve birkaç saat pişen etler misafirler için servise hazırlanıyor. Üstüne de kentin simge tatlarından Zafer Gazozu için derim. Marketlerde, bakkallarda, kafe ve restoranlarda Zafer Gazozu’nu rahatlıkla bulabilirsiniz. Yine kentin dillere destan restoranlarından biri olan Garson Şükrü’nün acı biberli ve yoğurtlu tatarı, gelin turşusu ve yaprak ciğerini mutlaka tadın. Garson Şükrü restoran için önceden rezervasyon yaptırmayı da unutmayın. Kent aynı zamanda leblebi diyarı. Sevdiklerinize Denizli hediyesi olarak alabilirsiniz.

#Denizli
#Denizli lezzetleri
#Pamukkale
5 yıl önce