|

İstanbul kültürün de sporun da başkenti

2012 Avrupa Spor Başkenti seçilen İstanbul Avrupa Spor Başkentleri Federasyonu (ACES) Başkanı Gian Francesco Lupattelli tarafından 2012 bayrağının teslim aldı. Toplantıda bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş bir dünya kenti olan İstanbul'un belediye başkanı olmaktan gurur duyduğunu ve hedeflerinin 2020 Olimpiyatları olduğunu belirtti

00:00 - 3/12/2011 Cumartesi
Güncelleme: 23:22 - 2/12/2011 Cuma
Yeni Şafak
İstanbul kültürün de sporun da başkenti
İstanbul kültürün de sporun da başkenti

Tarih, kültür ve turizm alanında markalaşan İstanbul'un şimdi de 2012 Avrupa Spor Başkenti olarak tüm dünyada ciddi bir tanıtımı yapıldı. 2001 yılından itibaren her yıl bir şehre verilen 'Spor Başkenti' unvanını Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen bir törenle bayrağı Valencia Belediye Başkanı Rita Barbera Nolla'dan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş devraldı. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın da yer aldığı törende bir konuşma yapan Avrupa Spor Başkentleri Birliği Başkanı Gian Francesco Lupatelli şunları söyledi: "Spor dünyası İstanbul'la birlikte son derece değerli bir dünya kentini kazandı. Sporda bariyerlere asla yer olmaz. Birleşik Avrupa'dan bahsediyorsak spordan bahsetmemek mümkün değil. Elimizdeki küçük olanaklarla Türkiye'nin AB'ye girişini desteklemek zorundayız. İstanbul gerçekten de bu ödülü fazlasıyla hak ediyor."

MEDENİYETLER BEŞİĞİ

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış bayrak devir teslim törenindeki konuşmasında şunları söyledi: "Zihni körelmiş, insanlığı ayrımcılığa sürükleyen, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkanlar gelsin 2012 Spor Başkenti İstanbul'u görsün. Doğuyla batının birleştiği, kıtaların ve medeniyetlerin buluştuğu, camilerin kiliselerin ve havraların birlikte huzur bulduğu şehirde farklı bir havayı hep birlikte teneffüs edelim. 2012 Türkiye ve Avrupa'nın ortak sesi yakalaması için bir vesile olsun, İstanbul bu projeyle farklılıkların zenginlik olduğunu tüm dünyaya, özellikle şu anda ihtiyaç duyan Avrupa'ya bunu göstersin." İlk kez İstanbul'la AB dışında bir kentin Avrupa Spor Başkenti seçildiğini belirten Egemen Bağış şöyle devam etti: "Bugün Tahrir Meydanı'nda demokrasi çığlıkları atan insanların sembolize ettikleri halk devriminin varış noktası İstanbul. Çünkü İstanbul doğunun en batılı ve batının en doğulu şehri olarak tarih boyunca yaptığı gibi bir birleşme noktası olarak ilham kaynağı olmaya devam edecek." Egemen Bağış İstanbul'un Avrupa spor başkentleri tarihinde en başarılılar arasına gireceğinden şüphe duymadığını belirterek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve arkadaşlarının 2012 için muazzam projeler hazırladığını sözlerine ekledi. Egemen Bağış bayrak devir teslim törenine katılan eski milli futbolcu ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, eski milli basketbolcu İbrahim Kutluay ve Futbol Federasyonu Başkan Yardımcısı Göksel Gümüşdağ'a da teşekkür etti.

HEDEF OLİMPİYATLAR

14 milyonluk İstanbul'un belediye başkanı olmaktan gurur duyduğunu söyleyen Başkan Kadir Topbaş da konuyla ilgili olarak şu açıklamada bulundu: "2010 Avrupa Kültür Başkenti, 2012'de Avrupa Spor Başkenti derken artık hedefimiz Olimpiyatlar. İstanbul'u 7'den 77'ye herkesin spor yapabileceği bir kent haline getirmek için büyük yatırımlar yaptık. Şimdi 2012 Avrupa Spor Başkenti oluyoruz. Amacımız 2020'de Olimpiyatları İstanbul'da görmek. 2012'nin Olimpiyatlar için bize yol haritası olacağına yürekten inanıyorum. Yine dünyanın en büyük halk koşusu olan Avrasya Maratonu İstanbul'da yapılıyor. Bu yıl 170 bin civarında insan Asya'dan Avrupa'ya koştu. Sağlıklı şehirler, sağlıklı nesiller için buna gerek duyuyoruz. 6 yıl içinde İstanbul'da 130 okula kapalı spor salonu yaptık. Orada sadece öğrencilerin değil ders saatlerinin dışında o çevredeki halkın ve velilerin de bu salonlardan istifade etmesini sağladık."


Daha önceki spor başkentleri

2001 yılından Avrupa Spor Başkenti olan kentler şunlar: Madrid, Stockholm, Alicante, Glasgow, Rotterdam, Kopenhag, Stutgart, Varşova, Milano, Dublin, Valencia.



12 yıl önce