|

İstanbul'da yaşamak istiyorum

Uluslararası hat yarışmalarında aldığı birinciliklerle Guinness Rekorlar Kitabı'na adını 'En Genç Yaşta Ödül Kazanan Sanatçı' olarak kaydeden Pakistanlı Ashraf Heera, İstanbul'u klasik İslam sanatlarının merkezi olarak görüyor ve ileride İstanbul'da yaşamak istediğini söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/10/2016 dimanche
Güncelleme: 19:43 - 8/10/2016 samedi
Yeni Şafak

Pakistan'da minyatür sanatının geçmişi 14. yüzyıla dayanıyor. 17. yüzyıla kadar altın çağını yaşayan Pakistan minyatüründe günümüzde genç sanatçılar geçmişten gelen tecrübeyi modernite ile birleştirerek çok güzel eserler ortaya koyuyorlar. 25 yaşındaki Muhammad Ashraf Heera, Pakistan minyatürünün parlayan en genç yıldızı. Uluslararası hat yarışmalarında kazandığı birincilik ödülleriyle Guinness Rekorlar Kitabı'na adını 'En Genç Yaşta Ödül Kazanan Sanatçı' olarak kaydeden Heera, Pendik Belediyesi'nin düzenlediği ve geçtiğimiz hafta sona eren Uluslararası 12. Geleneksel Sanatçılar Buluşması'ndaydı. "Müslüman ülkelere gitmeyi seviyorum. Çünkü benzer özelliklerimiz beni çok fazla kendine çekiyor. Gelecekte de İstanbul'da yaşamak istiyorum. Hatta Türk ve Pakistanlı sanatçıları bir araya getirecek bir projem bile var. Minyatür, hat, tezhip gibi geleneksel İslam sanatlarının merkezi bence Türkiye. Burada çok ileri seviyede olan hocalar var" diyen Heera, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde akademik eğitim de alıyor.





TÜRK HOCALARDAN DERS ALDI


Öğrenci olarak yedi yaşından beri minyatür eğitimi aldığını söyleyen Ashraf Heera, birçok ülkeyi, şehri gezerek ve o ülkenin hocalarından ders alarak minyatür ve hat alanında kendini geliştirdiğini kaydediyor. Başta kendi ülkesi olmak üzere İran ve Türkiye'den birçok hocadan dersler alan Heera, İstanbul'a ilk 2004-2006 yılları arasında kısa eğitimler için geliyor. Pakistan ve Türk minyatürleri arasında çok farklılıklar olduğunu dile getiren Heera, "Türk sanatçıların minyatürlerinde Osmanlı'nın izleri çok fazla. Türk kültürü çok iyi yansıtılıyor. Bizim sanatımız ise Moğollardan çok etkilenmiş. Ortak noktalarımız da tabi ki var. Mesela kompozisyon elemanları birbirine çok benziyor. Kıyafetler, mücevherler... Hem Türk sanatçılar hem de Pakistanlı sanatçılar


minyatürde tezhibi kullanıyor" diyor.


#Ashraf Heera
#Guinness Rekorlar Kitabı
il y a 8 ans