|

İyilik için 3 2 1 zero

20. yüzyılın en büyük ve önemli sanat akımlarından ZERO, Sakıp Sabancı Müzesi'ne taşındı. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra geçmişe bir sünger çekerek geleceğe ve sadece iyiye yönelen sanatçıların eserleri İstanbullu sanatseverleri bekliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/09/2015 Çarşamba
Güncelleme: 01:29 - 2/09/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Sakıp Sabancı Müzesi, 20. yüzyılın en büyük ve önemli sanat akımlarından ZERO'yu ağırlıyor. Bugün açılan "ZERO. Geleceğe Geri Sayım" sergisi, II. Dünya Savaşı sonrasında Almanya'da doğan ZERO akımı kurucuları Heinz Mack, Otto Piene, Günther Uecker'in eserleriyle birlikte akıma ilham vermiş ve eserleriyle katkıda bulunmuş önemli sanatçılar Yves Klein, Piero Manzoni ve Lucio Fontana'nın farklı tekniklerde ürettiği 100'ün üzerinde eseri bir araya getiriyor. ZERO'ya biz sanat akımı diyoruz aslında ama bir akım değil. Almanya'da 2. Dünya Savaşı sonrasında geçmişe bir sünger çekip sil baştan başlamak isteyen sanatçılar grubu diyebiliriz ZERO'ya. Savaşın tüm izlerini toplumdan kazıyıp geleceğe ve iyiliğe yönelmiş sanatçılar... Şimdi bu sergiyle ZERO, İstanbul'a da iyilik getirecek.



NEFRETLE BAŞLADI


ZERO'nun ortaya çıkışı 1958. Bu yıl serginin küratörü Mattjis Visser'in de doğum yılı. Visser'in dayısı da ZERO'ya üye bir sanatçı. Dayısıyla aynı evde yaşayan Visser bütün çocukluğu boyunca ZERO'ya maruz kalmış. Visser'in nefreti o kadarmış ki bazı eserleri parçalayarak yok etmiş. 2001 yılında Almanya'ya geldiğinde ZERO'yla daha çok karşılaşıyor ve bu sanat hareketi bir süre sonra onda tutkuya dönüşmüş. 2008 yılında da ZERO Vakfı'nı kurmuş. ZERO'yu nasıl tanımdığını sorduğumuzda Visser, "Zero ne bir grup ne de hareket. Sadece bir vizyon. Eğer grupsa birçok uluslararası grubun oluşumundan oluşan bir grup diyebiliriz. Bu grupta olan sanatçıların hepsi dünyayı değiştirmek ve daha iyi bir dünya kurmak istiyorlardı. Birleştikleri şey buydu. Geçmişe değil geleceğe bakıyorlardı. Sanat yoluyla daha iyi bir dünya oluşturmak istediler" cevabını veriyor. Böyle bir grubun kurulmasına elbette 2. Dünya Savaşı'nın payı büyük. Hatta en büyük sebebi.



ZERO yeniden GÜNDEMDE


ZERO'nun on yıl gibi kısa ömrüne rağmen Avrupa'nın çağdaş sanatına damga vurduğuna dikkat çeken Sakıp sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer, "ZERO, dünyayı saran yeni sorunların, etrafımızı kasıp kavurduğu bir dönemde yeniden gündeme geldi. Zaten gerçek avangartlar her zaman yeniden doğar" diyor. 10 Ocak 2016'ya kadar görebileceğiniz sergiyi bugün küratör Visser ile rehberliğinde gezebilirsiniz.


#Sakıp Sabancı Müzesi
#ZERO
#Geleceğe Geri Sayım
#Mattjis Visser
9 yıl önce