|

İzmir yasta, "Pak Bahadır" öldü

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültürpark Hayvanat Bahçesi'nin en yaşlı sakinlerinden 59 yaşındaki fil Pak Bahadır'ın ölümü, hayvanat bahçesi çalışanlarını yasa boğdu.

İha
00:00 - 21/07/2007 Cumartesi
Güncelleme: 17:52 - 21/07/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
İzmir yasta, "Pak Bahadır" öldü
İzmir yasta, "Pak Bahadır" öldü

1954 yılında Hindistan'dan İzmir Fuarı Hayvanat Bahçesi'ne getirilen Pak Bahadır'ın, eklem ve kemiklerindeki hastalık nedeniyle yurtdışından gelen uzmanların ve hayvanat bahçesi yetkililerinin yaptığı operasyonun ardından uyanamaması hayvanat bahçesi çalışanlarını yasa boğdu. Uzun zamandır Bahadır'ın bakıcılığını yapan Serkan Öztamar, Bahadır'ın boş kalan barınağında dolaşırken gözyaşlarını tutamadı. Yakınını kaybetmiş gibi üzüldüğünü belirten Serkan Öztamar, "Çok üzgünüm. Operasyona girerken iyileşip ayağa kalkacak diye düşünmüştüm. Ama uyanamadı. Onun uyanamadığını görünce hemen dışarı çıktım" dedi.

Pak Bahadır'a 30 sene babasının baktığını, ardından bakımı kendisinin üstlendiğini belirten Öztamar, "Son zamanlarda Bahadır'ın hali yoktu. Ağırlaştığı için babam da bana yardım ediyordu. İkimiz de çok üzgünüz" diye konuştu.

12 yıldır hayvanat bahçesinde çalışan Önder Öztürk ise, "Hayvanat bahçesinin en değerli hayvanlarından Bahadır'ı kaybettik. Eminim bütün İzmir halkı da bu üzüntüyü yaşayacak. Çok üzgünüz" dedi.

Kültürpark Hayvanat Bahçesi Veterineri Çağlayan İnanlı da, "Bahadır'ın rahatsızlıkları vardı. Bunlar son zamanlarda iyice artmıştı. Yaşam kalitesi düşmeye başlamıştı. Uzman arayışına başladık ve operasyonu yapmaya karar verdik. Operasyon gerçekleşmeseydi Bahadır'ı acılı bir ölüm bekliyordu. Riskliydi ve korktuğumuz başımıza geldi, Bahadır'ı kaybettik" diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Ölümünün ardından Bahadır'ın Sasalı Doğal Yaşam Parkı'na gömüldüğünü belirten İnanlı, "Bahadır doğal yaşam parkının simgelerinden biriydi. Çünkü bizim en eski hayvanlarımızdan biri Bahadır. Orada Asya fillerine ayrılan bölüme gömüldü. Bahadır anısına oraya bir anıt yapılacak ve Bahadır'ı ölümsüzleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Pak Bahadır'ın ölümünün ardından Kültürpark Hayvanat Bahçesi ziyaretçilere kapatıldı. Bahadır'ın rahatsızlığını duyarak onu İstanbul'dan görmeye gelen çocuklar, "Bahadır'ın hastalığını duyunca geldik. öldüğünü burada öğrendik, çok üzüldük. O hayvanat bahçesinin maskotu gibiydi" dedi.

17 yıl önce