|

Ji dayîk bûna pîroz

TRT ve Diyanet İşleri Başkanlığı bir ilke imza attı... Diyanet, Peygamberimiz'in doğum yıldönümünde Diyarbakır Ulu Cami'de Kürtçe Mevlid okuttu. Programı TRT Şeş bugün ekrana getirecek. Programda dua ve vaazlar da Kürtçe okunacak.

Behçet Güngör
00:00 - 8/03/2009 Pazar
Güncelleme: 02:19 - 8/03/2009 Pazar
Yeni Şafak
Ji dayîk bûna pîroz
Ji dayîk bûna pîroz

Yayın hayatına 1 Ocak 2009'da başlayan Türkiye'nin Kürtçe yayın yapan ilk resmi kanalı TRT 6 (Şeş) Diyanet İşleri Başkanlığı ile bir ilke daha imza atacak. Kanal, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde Peygamberimiz'in doğum yıldönümlerinde yıllardır Kürtçe okunan Mevlid'i ekrana taşıyacak.

ÇEKİMLER ULUCAMİ'DE YAPILDI

Bu akşam saat 21.30'da TRT Şeş'te yayınlanacak Mevlid Gecesi programının çekimleri önceki akşam Diyarbakır Ulu Cami'nde yapıldı. Diyanet personelinin yatsı namazından sonra okuduğu Kürtçe Mevlid TRT Şeş ekibi tarafından kaydedildi. Mevlid'in yanısıra kasideler, ilahiler ve dualar da Kürtçe okundu. Kürtçe Mevlid'e Diyarbakırlılar'ın yoğun ilgi gösterdiği görüldü. Mevlid Gecesi programı bugün bugün banttan yayınlanacak.

ORGANİZASYON DİYANET'TEN

Kürtçe Mevlid organizasyonunu Diyarbakır İl Müftülüğü yaptı. Kürtçe Mevlid'i okuyan imamlar, Kürtçe bilen Diyanet personeli arasından seçildi. Organizasyonda Kürtçe vaazı Diyarbakır Yenişehir Müftüsü Alaaddin Bozkurt, duayı Sur Müftüsü Hasan Yakut, Kürtçe Mevlit'i ise Ulu Cami İmamı Emin Mülayim, Müezzin Ömer Kılıç, Nebi Camii İmamı Abdulkadir Cennet ve Mehmet Şah Menekşe okudu.

KARDEŞLİĞİ PEKİŞTİRECEK

Diyarbakır İl Müftüsü Ali Melek, Kürtçe Mevlid'in birlik ve beraberliğe katkı sağlayacağını belirterek "Bu Mevlid'i herkesin dinlemesini istiyorum. Bu birlik ve beraberliğimizi artıracaktır. Karadeniz'deki, Batı'daki insanlarımızda buradaki kültürü gördükleri zaman eminim ki buradaki insanlara yaklaşımları değişecektir. Buradaki insanlara başka bir yakınlık hissedeceklerdir. İnsanlar buradaki halkın Kürtçe okuduğu mevlidden dolayı daha iyi anlayacaktır" dedi.




Çok güzel gelişme

AK Parti Diyarbakır Milletvekili ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kutbettin Arzu, TRT Şeş'in Kürtçe Mevlid yayınını çok güzel bir gelişme olduğunu söyledi. Arzu "Bölgedeki insanlar yıllardır Kürtçe konuşuyor ve Mevlid'i Kürtçe okuyor ve bunu Kürtçe dinliyor. Bunun Kürtçe konuşan ve dinleyen insanlara ulaştırılması çok iyi oldu. Diyanet ve TRT'yi kutlamak lazım" dedi.


Bölgenin ihtiyacı

TRT 6'nın başında bulunan Sinan İlhan, Kürtçe Mevlid organizasyonunun Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapıldığını söyledi. TRT 6'da bugün yayınlanacak programın Türkiye'deki ilk Kürtçe Mevlid yayını olacağını söyleyen İlhan, 'Bölgede zaten Kürtçe Mevlid okunuyor. Yayınlarımızda bölge halkının ihtiyaçlarını dikkate alıyoruz. Bu yayında bu kapsamda değerlendirilmeli' dedi.


Bütün yasaklar kalksın

Her insanın kendi anadiliyle konuşabilmesi gerektiğini ifade eden AK Parti Diyarbakır Milletvekili Osman Aslan da Kürtçe Mevlid programıyla ilgili şöye konuştu: "TRT 6 ile Kürtçe üzerideki baskının yüzde 60'ı kaldırılmıştır. Anayasa ve hukuk dahilinde Kürtçe konuşma konusundaki bütün yasaklar kaldırılmalıdır. Bu çerçevede Kürtçe Mevlid organizasyonunu çok önemli bir gelişme olarak görüyorum. Bölge halkıyla birlik ve beraberlik içinde bütün sorunlarımızı inşallah çözeceğiz."



TRT ŞEŞ'te Mevlid böyle okunacak

Hemdê bê hed bo xwedayê alemîn

Ew xwedayê daye me dînê mûbîn

Em kirine ûmmeta xeyr-ûl beşer

Tabi'ê wî muqtedayê namuwer

Ew xwedayê malikê mûlkê azîm

Daye me mîrasa Qur'anâ kerîm

Dînê me kir kamîl û ni'met temam

Yanî daye me Ehmed û dar-ûs selam

Ew xwedayê bê nazîr û zûlccelâl

Bê mîsal û bê heval û bê zewal

Raziqê bê dest û pa û mar û mûr

Alîmê sirra ne gotî der sudûr

İlk dörtlüğün Türkçesi şöyle:

Hamd alemlerin rabbi olan Allah'a

Allah bize mübin bir din verdi

Bizi en hayırlı ümmet eyledi.

Molla Batê'nin yazdığı Mevlüt





15 yıl önce