|

Kadınlar kendi ayakları üzerinde durmak için girişimci oluyor

Türkiye’deki girişimci kadınların girişimcilik süreçlerindeki teknik gelişim ihtiyaçlarına, kadınları girişimci olmaya iten faktörlere ve kadınların toplumsal cinsiyete dayalı yaşadıkları sorunlara ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla “Girişimde Kadın Gücü Araştırma Raporu” yayınlandı. Araştırma bulgularına göre, kadınlar “Kendi ayakları üzerinde durmak” amacıyla girişimci olduklarını vurguluyor.

Dilber Dural
01:00 - 12/06/2022 Pazar
Güncelleme: 01:42 - 12/06/2022 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) yürütücülüğünde, Türkiye İş Bankası iş birliği ile Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi’nin Women’s Entrepreneurship Accelerator (WEA) girişimi kapsamında sağladığı desteğiyle “Girişimde Kadın Gücü” projesi hayata geçirildi. Projenin detayları ve bu projenin şekillenmesine kaynak teşkil eden Girişimde Kadın Gücü Araştırma Raporu ise geçtiğimiz günlerde İş Bankası Kulelerinde gerçekleştirilen toplantıda raporun yazarları Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mine Özaşçılar ve BAU Sürekli Eğitim Merkezi Eğitmeni ve Danışmanı Dr. Umut Köksal tarafından paylaşıldı. Araştırma, Türkiye’deki girişimci kadınların girişimcilik ve iş süreçlerinde toplumsal cinsiyete dayalı karşılaştıkları problemler ya da ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla 2021 yılının Kasım ayında gerçekleştirildi. Araştırma kapsamındaki veriler hem nitel hem nicel yöntemler kullanılarak elde edilmiş, bu kapsamda 500 girişimci kadın ile kişisel bildirim formu kullanılarak yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiş ve toplamda 32 girişimci kadın odak grup görüşmelerinde yer almış.

EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMAYANLAR GİRİŞİMCİLİĞE YÖNELİYOR

  • Araştırmaya göre; kadınların girişimci olmalarını belirleyen en önemli faktörlerin başında, ‘kendi kendilerinin patronu olmak’ gelirken, bunu ‘meslek hayatlarında kendi kararlarını kendilerinin vermesi’ ve ‘topluma faydalı olma’ takip etti. Start-up işletme sahibi kadınlar, kendilerini ailelerine ve topluma kanıtlamak için girişimci olmaya yöneldiklerini belirtirken, 46 ve üstü yaş grubundaki kadınların yüzde 80,4’ü çalışma hayatında emeklerinin karşılığını alamadıkları için girişimci olduklarını ifade ediyor.

TOPLUMUN DESTEĞİ HİSSEDİLMİYOR

Araştırmaya katılan girişimci kadınların yüzde 73,8’i, Türkiye’de kadınların girişimci olmasını destekliyor. Diğer taraftan yüzde 40’ı, toplumun, girişimci kadınları desteklemediğini düşündüğünü belirtiyor. Girişimci kadınların yüzde 43,8’i, Türkiye’de kadınların erkeklere göre ev-iş hayatını dengeleme konusunda yaşadıkları sorunların girişimci olmalarını engellediğine işaret ediyor. Araştırmanın dikkat çekici sonuçlarından biri de girişimci kadınlar arasındaki etkileşim. Katılımcıların yüzde 48,8’i tedarik sürecinde üretici kadınları tercih ederken, yüzde 50’si üretici kadınları daha güvenilir bulduğunu söylüyor.

DİJİTALLEŞME İŞ YAPIŞ ŞEKLİNİ DEĞİŞTİRİYOR

  • Katılımcıların önemli bir bölümü açısından dijitalleşmenin iş yapış şekillerini değiştiren kritik bir konu olduğu gözlemlenmiş, bulgulara göre; katılımcılar Covid-19 sonrası dönemde kendi iş alanlarında daha fazla dijital kanalları kullanma ve e-ticarete önem verme ihtiyacını hissettiklerini belirtiyor. Ayrıca dijital pazarlama stratejileri, araştırmaya katılan katılımcıların büyük bir kısmı için bilgi sahibi olmadıkları yeni bir konu olarak ortaya çıktı. Girişimci kadınların ağırlıklı bir yüzdesel oranı ise Endüstri 4.0’ın ne olduğu konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ifade ediyor. Büyük ölçekli 250 çalışan ve üzeri firma sahibi girişimci kadınlar; diğer işletme ölçeğindeki girişimci kadınlara oranla daha yüksek bir ortalamayla dijitalleşmenin iş yapış şekillerini değiştirdiğini söylüyor.

EĞİTİM DÜZEYİ GİRİŞİMCİLİĞE ENGEL DEĞİL


Türkiye’de girişimciliğe ilişkin girişimci kadınların görüşleri değerlendirildiğinde; katılımcıların ortalama %45’i kadınların eğitim düzeylerinin ve eğitim olanaklarına erişimlerinin girişimci olmaları için engel teşkil etmediğini düşünüyor. Girişimci kadınların %46,8’i Türkiye’de girişimci kadınların başarısının ev işlerindeki yükü nedeniyle azaldığını düşünürken, benzer biçimde; katılımcıların %41,2’si Türkiye’de kadınların çocuk sahibi olmasının kadınların girişimci olmasını engellediği sonucu ortaya çıktı.

GİRİŞİMCİ KADINLARA EĞİTİM VE MENTORLUK DESTEĞİ

  • qGirişimci Kadınlar Projesi kapsamında, sektör ve ölçek fark etmeksizin çevrim içi ve yüz yüze eğitim desteği verilecek. Eğitim içerikleri, ‘toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığı’ ve ‘teknik kapasiteyi geliştirme’ olmak üzere iki ayak üzerine kuruldu. Girişimci kadınların çevrim içi eğitimlere katılması için portal.girisimdekadingucu.com adresinden kaydolmaları yeterli. Yüz yüze eğitimler, Haziran ayı sonu itibarıyla İstanbul’da başlayacak ve yıl sonuna kadar 8 farklı şehirde düzenlenecek. Eğitimlerin ardından başarılı olan 50 girişimci kadına 6-9 ay mentorluk desteği sunulacak. Proje kapsamında ayrıca 10 girişimci kadına İş Bankası ve iştiraklerinden çeşitli avantajlar sağlanacak, 3 girişimci kadına ise Silikon Vadisi’ni ziyaret etme imkanı sunulacak.


#kadın
#girişimci
#TÜRKONFED
#Birleşmiş Milletler
#UN Women
#Women’s Entrepreneurship Accelerator
#Bahçeşehir Üniversitesi
#Mine Özaşçılar
#Umut Köksal
2 yıl önce