|

Kadınlara cerrahi müjde

Laparoskopik jinekolojinin öncülerinden kabul edilen Prof. Dr. Cy Liu, cerrahi müdahale gerektiren kadın hastalıklarının, görüntüleme yöntemleriyle artık kansız ve kesiye gerek kalmadan tedavi edilebildiğini açıkladı

Aa
00:00 - 4/05/2011 بدھ
Güncelleme: 22:14 - 3/05/2011 منگل
Yeni Şafak
Kadınlara cerrahi müjde
Kadınlara cerrahi müjde

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı'nın davetlisi olarak Türkiye'de eğitimler veren Prof. Dr. Cy Liu, dünyada kadın hastalıklarının tedavisinde laparoskopik yöntemlerin tercih edildiğini söyledi. 'Endoskopik cerrahi'ye 'minimal invaziv cerrahi' de denildiğini ifade eden Liu, geleneksel jinekolojik cerrahide müdahalenin kesi yapılarak açık cerrahiyle gerçekleştirildiğini anlattı. Kadın organları, vücudun çok derin bir bölgesinde bulunduğu için açık cerrahi müdahalede bazı organlara ulaşmada sorun yaşandığını belirten Liu, 'Bu darlıktan dolayı, müdahalede problemle karşılaşılabiliyor. Bu yöntemde hekim görerek değil, ancak el yordamıyla müdahalede bulunabiliyor' diye konuştu.

Oysa endoskopik cerrahide bu tür sıkıntılar yaşanmadığını dile getiren Liu, şu bilgileri verdi:

'Endoskopik cerrahide, vücutta, derin alanda yerleşik pelvisteki iç üreme organları büyütülerek görülebiliyor. Yüksek çözünürlükteki monitörlerle, açık cerrahide görünmeyen en küçük detaylar bile rahatlıkla görülebiliyor. Endoskopik cerrahiyle ne yaptığımızı görebiliyoruz, çok da iyi işler yapıyoruz. Hem çok az bir kanama oluyor, hem de son derece küçük kesiler açılması yeterli oluyor. Karın bölgesinde bir santimetrelik, yanlarından da yarım santimetrelik küçük deliklerle giriş yapılabiliyor. Hasta kısa zamanda iyileşip normal yaşamına dönebiliyor.”



13 سال واپس