|

Kadınlara Jinekolojik check-up uyarısı

Jinekolojik check-up'lar, kuşkusuz bazı hastalıkların teşhisinin erken konulması ve tedavi edilmesi açısından büyük önem taşıyor. Peki jinekolojik check-up nedir, ne kadar sıklıkla uygulanmalıdır, kimlere yapılmalıdır ve kapsamı ne olmalıdır? Tüm bu soruların cevaplarını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökmen İyigün verdi.

Dr. Gökmen İyigün
00:00 - 10/12/2006 Pazar
Güncelleme: 23:52 - 9/12/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Kadınlara Jinekolojik check-up uyarısı
Kadınlara Jinekolojik check-up uyarısı
Jinekolojik check-up ne sıklıkla yapılmalıdır?

Senede bir kere yapılması gereken jinekolojik testlerdir. Özellikle risk grubu kadınlarda kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir. Risk grubu: anne-baba- kızkardeş-erkek kardeş gibi yakınlarında kanser hastalığı olan kadınlardır.

Özellikle meme kanseri, anne ve kızkardeşte varsa üzerinde durulması gereken önemli bir risk unsurudur. Rahim ve yumurtalık kanserlerinde de durum aynıdır.

Risk gurubundakiler için neler yapılıyor?

Önce kadınlar bilinçlendirilmeye çalışılır. Risk durumu tespit edildikten sonra koruyucu olarak yaşam tarzında yapılması gereken değişiklikler tespit edilir. Örneğin, sigara içiyorsa içmemesi önerilir. Kullandığı ilaçlar tespit edilir. Kullandığı ilaçlarının muhtemel yan tesirleri araştırılır. Örneğin menopozdaysa ve hormon replasman tedavisi almaktaysa bunların muhtemel zararları izah edilir. Genç hastalarda devamlı kullanılan doğum kontrol hapları soruşturulur.

RİSK FAKTÖRLERİ BELİRLENMELİ
Neden jinekolojik check-up?

Jinekolojik check-up'ta kişinin diğer sistemik hastalıkları tespit edilerek devamlı kullandığı ilaçlar soruşturulur. Örneğin, kortizon kullanıp kullanmadığı araştırılır. Kortizon bilindiği gibi bağışıklık sistemini baskılayıcı bir ilaçtır.

Kanser de bağışıklık sisteminin zayıflaması ve çökmesiyle çok alakalıdır. Zaten kanserlerin çoğunun ortaya çıkması geçirilen bir psikolojik travma sonucu oluşan bağışıklık sisteminin çökmesi sonrasında oluşur. Hastanın hayat tarzındaki diğer kanserojen etkenler tespit edilir. Kaçınılması mümkün olanlardan uzak durması önerilir ve hayat tarzında değişiklikler yapması tavsiye edilir. Örneğin, rahim ağzı kanserleri HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonlarıyla çok ilişkilidir. Yani cinsel hayatı faal, sık partner değiştiren kadınlarda bu virus enfeksiyonuna yakalanması ihtimali daha fazladır. Böyle bir risk taşıyorsa alabileceği önlemler ile kansere yakalanma ihtimali azaltılmaya çalışılır. Risk faktörleri belirlendikten sonra jinekolojik muayene yapılır. Ultrason ve pap smear kontrolünden sonra hasta laboratuar testleri için laboratuara, mamografi tetkiki için de radyoloji merkezine sevk edilir.



Testin kapsamı nedir?


  • Kan sayımı

  • Tam idrar tahlili

  • Açlık kan şekeri

  • Kandaki biyokimyasal analizler

  • Mamografi

  • Ultrasonografi

  • Kemik yoğunluğu

  • Tümör markerler.

    Bu rutin tetkikler hastanın yaşına ve risk faktörlerine göre değerlendirilip, azaltılıp çoğaltılabilir, ilave tetkikler istenebilir.



    Hangi hastalıklar araştırılır?

    Jinekolojik check-up sadece kanser riskini tespit etmeye yönelik değildir. Kadın sağlığında osteoporoz ve kalp hastalığı da önemli risk faktörleridir. Bu nedenle kan biokimyası ve kemik yoğunluğu da önem taşımaktadır. Aynı şekilde diabet de risk unsurudur. Özetlemek gerekirse, jinekolojide risk faktörleri; kanser, diabet, kalp hastalıkları, hipertansiyon, trombo emboli, osteoporoz gibi hastalıklardır.


  • 17 yıl önce