|

Kafkas kılıçları parlayınca

Çeçen özgürlük savaşının Dağıstan'ı ilgilendirmediği abestir. Karadeniz kıyısında bir Abhazlının ayağına bir diken batsa ya da Elbruz Dağında bir Karaçaylının parmağı kanasa Hazar kıyısındaki bir Avar bu acıyı yüreğinde duyar.

Yeni Şafak
00:00 - 21/09/1999 Salı
Güncelleme: 11:22 - 15/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Orijinal ismini muhafaza ederek, "Dağıstan Kılıçlarının Parlaması" ismiyle okuyucuların dikkatine sunulan bu eser, her biri birer kitap olan üç ayrı bölümden meydana gelmiş. Eserin ilk bölümünü oluşturan birinci kitap, İmam Gazi Muhammed'in doğumunun 150. yılı münasebetiyle, Dağıstan'daki Şamil Vakfı tarafından ilk imam hakkında ilk defa yayınlanmış bir eser olup Dağıstan'ın bu ilk imamının hayat ve aksiyonunu anlatır. İmam Gazi Muhammed, Şamil ile aralarında çok az bir yaş farkı olan iki dava arkadaşı ve dost olup, Şamil'in de imamı olması özelliği taşıyan bir İslam kahramanıdır. Gazi Muhammed ve Şamil, Dağıstan'ın en meşhur ilim adamları ve hocalarından aldıkları, yıllar süren eğitim sonucunda şöhretli birer alim olmuşlardır.

Dağıstan kılıçlarının parlaması

İkinci bölümü oluşturan kitap, "Dağıstan Kılıçlarının Parlaması", Dağıstan'ın İmam Gazi Muhammed, İmam Hamzat ve İmam Şamil dönemlerini kapsayan önemli bir tarihi kaynak. Kitabın müellifi Muhammed Tahir el-Karaki, Şamil'in müritlerinden olup Gazavat dönemi savaşlara katılmış bir ilim adamıdır. Müellif olayları çok realistçe kaleme aldığını, hiç bir tafsilata girmeden görüp yaşadıklarını ve en yakın güvendiklerinden elde edilen bilgileri beyan ettiğini yazmakta. Kitap, olayların meydana geliş tarih sırasına göre kaleme alınmış olup üç imamın savaşlarını anlatan, kendi sahasında önemli bir eser. Müellifin Arapça olarak yazdığı bu eseri Fransızca, İngilizce ve Rusça'da tam metin ve bazı bölümler halinde de yayınlanmıştır. Kitabın İngilizce metnini Avarca'ya kazandıran, Avarların meşhur şair ve gazetecisi Adallo Ali'nin tespit ettiği gibi, yukardaki yabancı dillere aktarılan kitapta, karanlık düşüncelilerin kirli elleri, tercümelerin sayfaları arasında dolaşarak , araştırıcıyı, okuyucuyu ve halkları hain misyoner mantıkla yanlışa sürükleyen değişiklikler yaparak yayınlamışlar. Araştırmacı-gazeteci ve şair Adallo Ali bu tercümeyi değişik kaynaklarla da teyit ederek Avarca'ya çevirmek suretiyle art niyetlilerin maskelerini de düşürmesi ayrıca önem arz eder. Bundan başka, bu eserin üstlenmiş olduğu daha önemli diğer bir görev de, Kafkas halklarının bir bütün olduğunu göstermiş olması. Çeçen özgürlük savaşının Dağıstan'ı ilgilendirmediği kadar abes bir yaklaşım olamaz. Hazar Denizi'yle Karadeniz arasındaki müslümanlar bir bütünün parçalarıdır. Karadeniz kıyısında bir Abhazlının ayağına bir diken batsa ya da Elbruz Dağında bir Karaçaylının parmağı kanasa Hazar kıyısındaki bir Avar bu acıyı yüreğinde duyar. Geçmiş ne kadar sağlam kaynaklardan bilinirse geleceğe o kadar güvenle ve daha az hatayla yürüyeceğimiz açıktır.

Bu ikinci kitap, İslam kahramanlarının ve öncülerinin nicelik ve niteliklerini de tanımamıza yardımcı olmaktadır.

İmam Şamil'in mektupları

Eserin üçüncü bölümünü teşkil eden İmam Şamil'in mektupları, belki de bugüne kadar okumuş olduğunuz en farklı mektuplar.

Din alimi, ilim adamı, tarikat şeyhi, devlet adamı, yiğitlik ve silahşörlüğü yanında iyi bir kumandan ve şair kimliği ile iç içe olması iledir ki, Şamil'in mektupları farklı ve gerçekten ilginç. Onun bu mektupları bu özellikli vasıftaki örnekleri arasında belki de dünyanın en kısa ve enteresan mektupları. Mektupların değişik şahıs ve konular üzerine yazıldığını görmekteyiz. Nasihatten, örgütlenmeye, savaşa çağrıdan esirlere muameleye, hain işbirlikçilere verilecek cezadan, kalpazanlara yapılacak muameleye kadar daha bir çok değişik konularda önümüze yeni ufuklar açmakta. Ayrıca, düşman Rus generallerine yazdığı mektuplar yüksek bir asalet ve bir davayı temsil konumundaki lider tavrına güzel bir örnek. Şamil, hiçbir zaman Rus halkını aşağılamamış, ancak zalim Rus idarecileriyle mücadeleden de asla yılmamıştır. Kafkasya'nın ilk İmamını ve Gazi Muhammed, İmam Hamzat ve İmam Şamil'i anlatan "Dağıstan Kılıçlarının Parlaması" ve "Şamil'in Mektupları" adlı eserlerin bir arada yayınlanması Kafkasya ve İslam Tarihi meraklıları ve araştırmacılar için sevindirici.

(İnsan Yayınları, İstanbul, Çev: Cafer BARLAS)------- Geri OKU ------------------





 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce