|

Kağıttan para yapınca kalpazan damgası yedi

Bulgar hokkabaz, seyirci karşısında kağıdı 'para' gibi gösterince, kalpazanlık yaptığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Hokkabaz, polisi kalpazan olmadığına ikna edinceye kadar akla karayı seçti

Elif Yıldız
00:00 - 21/11/2006 Salı
Güncelleme: 00:57 - 21/11/2006 Salı
Yeni Şafak
Kağıttan para yapınca kalpazan damgası yedi
Kağıttan para yapınca kalpazan damgası yedi

Bulgar hokkabaz Marsiano, kağıtları banknota çeviren makinesi ile seyircilerini hayrete düşürüyor. Bulgar hokkabazın gösterisi o kadar sahici ki, ihbar üzerine gösteri esnasında sahneyi basan polis, sahte para bastığı (kalpazanlık) suçlamasıyla Marsiano'yu suçüstü yaparak gözaltına almış ve saatlerce sorgulamış.

Beyoğlu Muammer Karaca Tiyatrosu'nda gerçekleşitirilen Balkan İllüzyonistler Festivali'nde; Bulgaristan, Yunanistan, Yugoslavya ve Türkiye'nin en önemli hokkabazları boy gösterdi. Usta hokkabazların öğrencilerinin ve kendilerini göstermek isteyen genç hokkabazların yarıştığı festivalde, ilgiyi üzerine en çok çeken genç yetenek "Kartların Efendisi" olarak tanınan İlkay Tercan oldu. Yarışma jürisinde Astor, Selim Başarır, Korobilis, İlko, Ali İnan, Mako, Goisis ve Mandrake yer aldı. Yarışmaya 70 illüzyonist katıldı. Yarışma salonu girişine, pazar kuran illüzyonistler 5 ila 10 Euro arasındaki illüzyon ürünlerini pazarladı. Yoğun ilgi gören illüzyonist pazarında, ürülerini pazarlarlayan sihirbazlar küçük gösterileriyle izleyenleri şaşırttı.

SIRRINI VERMEYİNCE HAPSE DÜŞTÜ

Hokkabazlar sırlarını asla vermiyor. Bunun nedeni ise aralarında yaptıkları centilmenlik anlaşması. Yeni hokkabaz yetiştirecekleri zaman öğrencilerini 'ağzı sıkılık' testinden geçiren hokkabazlar, bu sınavı geçen kişilere sırlarını veriyorlar. Balkan İllüzyonistler Festivaline gelen Bulgar hokkabaz Marsiano, beyaz kağıtları banknota çeviren makinesi ile görenleri hayrete düşürdü. Kısa bir süre önce Bulgaristan'ın Disneyland'ı olarak bilinen Sofyaland'da başına bu yeteneğinden dolayı tirajikomik bir olay gelmiş. Gösteri yaptığı sırada, kalpazanlık iddiasıyla ihbar edilen Marsiano, 'suçüstü' yakalanmış. Polis tarafından tutuklanan Marsiano, sırrını vermemekte direnince, bir hafta hapis yatmış. Ağır sorgulama şartlarına daha fazla dayanamayan hokkabaz, numarasının bir kısmını anlatarak polisi ikna etmiş ve ancak serbest kalabilmiş.


Hediyeler elinde kaldı

Kanserli çocuklara illüzyon eğitimi veren Özlen Tuncer bu mesleğin ağlayan yüzünü aktarıyor bize. Geçen yıl kanserli çocuklara moral eğitimi bittikten kısa bir süre sonra çocuklara söz verdiği sihirbazlık aletleri hediyelerini götüren Tuncer, yedi çocuğun hediyesinin çocukların ölümü nedeniyle elinde kaldığını anlattı, yaşlı gözlerle.



17 yıl önce