|

Kalbi yeniden yapılandırmak

Uzun zamandır Türkçeye çevrilmesi beklenen Hamza Yusuf’un Kalbin Simyası isimli eseri Timaş Yayınları etiketiyle 2019’un ilk günlerinde raflarda yerini aldı. Bu kitabın dönüşüm arifesindeki kalplere bir mesajı var.

Yeni Şafak
04:00 - 15/02/2019 Cuma
Güncelleme: 13:03 - 14/02/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Gündem
Gündem
HANDE YILDIRIM ÖNSÖZ

Dünya üzerindeki “misyonumuz ve vizyonumuz”un engellere, yüklere, dertlere, tasalara ve hatta insanlara karşı koymak, onlarla “baş etmek”, bir şeylere tahammül etmek olduğunu düşünürüz çoğu zaman ve bunun adını “imtihan” koyarız. Daha doğrusu ilahî takdirle koyulmuş bir adı, istemsizce anlam kaymasına uğratır, asıl manayı pek düşünmeyiz. Doğaldır, her zaman noksanız, bir yerlerden.

Oysaki imtihan, ya da bu dünyadaki bu “antrenman”, “bir şeylere, birilerine rağmen”den ziyade, bir şeylerle, birileriyle yaşamayı öğretmeli bizlere. Her kişisel gelişim mevzusuna konu olan kendiyle barışıklık ve farkındalık bu “ile” bağlacında sırlı aslında: Olduğu gibi kabul edip kalpteki tüm paslardan arınarak gayret etmek -ki gayretin asıl anlamlarından biri sevgidir-, mutlanmak. Böylece kalplerimizin bunca yılın direnciyle paslanmış rezistansları onlardan kurtulup arınır; bakır, altına dönüşür. Bu bir simya meselesidir. Tıpkı Hamza Yusuf’un Kalbin Simyası’nda ele aldığı gibi.

BİR KAZA VE BİR SEÇİM

“Herkes, kendi kalbinin çobanıdır,” der Hamza Yusuf Hanson. 17 yaşında geçirdiği bir trafik kazasının ardından gelen bir tefekkür süreciyle İslam’ı seçen ve o gün bugündür dünyanın dört bir tarafında canla başla çalışan, klasik Doğu ve Batı bilimlerine hâkim değerli bir âlim kendisi. Yıllar yılı insanların İslam’ın önce zâhiriyle, sonra ise bâtınıyla tanışmasına vesile olmuş kült eser Purification of the Heart’ın müellifi. Yıllardır tercümesi beklenen bu değerli eser, Timaş Yayınları etiketiyle 2019’un ilk günlerinde raflarda yerini aldı. Peki bu kitap dönüşüm arifesindeki kalplere ne diyor?


FORMATLANMAYA HAZIRLANIYORUZ

Neredeyse tamamıyla dış görünüş ve maddiyat odağında seyreden günümüzün dünyası, manevî gelişime daha fazla ihtiyaç duyar hale geldi. İnsanoğlunu boşluğa sürükleyen asıl neden ise manevî dayanak noktalarının kaybolması sonucunda nefsin isteklerinin doğru yönlendirilemeyip kalbin kibir, cimrilik, düşmanlık duygusu gibi birçok olumsuz nitelik tarafından kuşatılmış olması. İşte; Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk Müslüman beşerî ilimler üniversitesi olan Zaytuna College’in kurucusu, dinî meseleleri samimiyetle, ulema-halk ayrımı yapmadan anlatabilen, aynı zamanda sosyal bilimlere dair entelektüel birikimi ve disiplinlerarası metoduyla, kadim İslam geleneğini esas alan bir âlim ve mutasavvıf olan Hamza Yusuf, bu anlam arayışına ket vuran kalbî rahatsızlıkları irdeliyor. Kalbin Simyası: Manevî Yaralara Çare Bulmak, kalbin manevî hastalıklarını teşhis edip bu hastalıklara Kur’ân, gelenek ve ilim eksenli sürdürülebilir tedavi yöntemleri öneriyor, bizler de kalplerimizi, “gönül”lere dönüştürmek üzere manen formatlamaya hazırlıyoruz.

#kalbin simyası
5 yıl önce