|

Kapadokya'nın yabancı gelinleri

Kapadokya sadece peri bacalarıyla değil yabancı gelinleriyle de meşhur. Dünyanın dört bir yanından gezmeye gelen turistler evlenip geri dönmüyor

Murat Palavar
00:00 - 17/06/2007 Pazar
Güncelleme: 19:28 - 16/06/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Kapadokya'nın yabancı gelinleri
Kapadokya'nın yabancı gelinleri

Valery Jourlait, Paris doğumlu. Rüya şehir Paris'ten Kapadokya Uçhisar'a gelen Jourcait, burada tanıştığı Cengiz Yüceer'le evlendi. İlk başlarda ailesi itiraz etse de Jourcait bu küçük kasabaya yerleşti. Ahbap Konağı isimli butik otellerini birlikte işleten çift, mutlu bir şekilde yaşamlarını sürdürüyor. Peribacaları arasında yürüyüş yapmayı çok seven Yüceer, Anadolu kültürüne alışmak da en başta zorlanmış. Mesela bayanların gün programı ona çok anlamsız gelmiş. Bu yüzden kadınlardan çok erkeklerle daha iyi anlaşmış. Din konusunda araştırmalara da başlayan Valery Yüceer (Jourlait), Kuran-ı Kerim ve Hz.Muhammed (sav)'in hayatını okuyor. Cengiz Yüceer, çoğu zaman Cuma namazı vakti eşinden camiye gitmesi için uyarıldığını dile getiriyor. İslamiyetle ilgili eşinden çok zor sorular aldığını söyleyen Cengiz Yüceer "Benim din bilgim kulaktan dolma. Eşim bazen o kadar zor sorular soruyor ki. Bende bunlara çevirmeye yetecek kadar Fransızcam yok diyerek geçiştiriyorum" diye konuşuyor.


EŞİMİN KALBİ ÜRGÜPTE KALDI

Halil Elalan, Ürgüp'te Surban Otel'inin sahibi. Eşi Brigitte Elalan (Jan Druna) bir Fransız. Türkiye'ye seyahat acentesiyle gezmeye geldiğinde tanıştıklarını anlatan çift, Ürgüp'ün sevilen çiftlerinden. Halil Elalan "Eşim Türkiye'ye geldi gezdi gördü sonra da memleketine gitti ama kalbini Ürgüp'te bıraktı" diye konuşuyor. Bordo'lu olan Brigitte, Türk insanına bir tavsiyede bulunuyor. Brigitte "Ülkeniz değerini bilin. Avrupa'da işsizlik almış başını gidiyor. Türkiye çalışan insanlar için bir cennet. Doğası muhteşem bu yerin kıymetini bilin" şeklinde konuşuyor. Alan Turizm isimli seyahat acentesinin başında olan yabancı gelin Hıristiyan bir ailenin kızı.


ÇANAK USTASI GELİN

Lian Van Der Zee Hollandalı bir Kapadokya gelini. Kızılırmak kenarında kurulu Avonos'ta eşi Galip Körükçü ile yaşıyor. Seyahati seven ve dünya turuna çıkan Van Der Zee, çanak ustası Körükçüyü görünce aşık olup evlenmiş. Kapodokya'yı çok sevdiğini söyleyen Van Der Zee, eşi sayesinde çanakcı ustası olmuş. Galip Körükçü, "Eşim beni görünce dünya turunu bırakıp buraya çakılıp kaldı" diye konuşuyor.


ONLAR ÜRGÜP'E, ÜRGÜP ONLARA BAĞLI

Ürgüp Eski Belediye Başkanı Bekir Ödemiş, Kapadokya bölgesinde yabancı gelinlerin ağırlıklı Ürgüp'te olduğuna dikkat çekiyor ve "Onlar Ürgüp'e Ürgüp onlara bağlı" diyor. Başkan Ödemiş, yabancı gelinlerin halkla kısa zamanda alıştığını halktan biri gibi olduklarını söylüyor.


17 yıl önce