|

Kapitalizm bin başlı canavar

İlk sahnelerden itibaren yalın anlatımını koruyarak ilerleyen Bin Başlı Canavar sakin kurgusu, başarılı görsel yönetmenliği ve gerçekçi anlatımıyla dikkat çeken, modern bir siyasi/toplumsal taşlama örneği.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/04/2016 Pazar
Güncelleme: 23:31 - 9/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

La Zona adlı ilk filmiyle dünyada olduğu kadar Türkiye'de de büyük ilgi gören Meksikalı yönetmen Rodrigo Plá, kapitalizme yönelik eleştirileri ve sınıf kavramına getirdiği yorumlarla adından uzun süre söz ettirmişti. 2012 yapımı 'Gecikme' ile Venedik Film Festivali'nde övgüyle karşılanan başarılı yönetmen, yeni filmi 'Bin Başlı Canavar'la kamerasını bir kez daha ezeli düşmanı kapitalizme yöneltti. Sağlık sektöründeki sigorta sistemi, kartelleşen şirket ilişkilerine ve bu alanda yaygınlaşan gayrı insani uygulamalara itiraz eden Rodrigo Plá'nın Bin Başlı Canacar'ı adeta modern bir başkaldırı özelliği taşıyor. 35. İstanbul Film Festivali'nin Uluslararası Yarışma bölümünde gösterilen filmin senaryosunda Laura Santullo, görüntü yönetmenliğinde ise Odei Zabaleta'nın imzası var. Filmin başrollerini Jana Raluy, Emilio Echevarría, Sebastián Aguirre ve Hugo Albores paylaşıyor.


Kocası ağır bir hastalıkla mücadele eden Sonia, yavaş ilerleyen tedavi sürecinin hızlandırılmasını ve gerekli ilaçların karşılanmasını ister. Kanser tedavisinin masraflarını karşılamayı reddeden sigorta şirketi, Sonia'nın tüm girişim ve ısrarlarını hiçe sayarak bu konuda üç maymunu oynar. Bir yandan sigorta şirketinin çıkar ilişkilerine dayalı sistemi öte yandan bürokrasinin hantal işleyişi genç kadını çileden çıkarır. Kocası hasta yatağında acılar içinde kıvranan Sonia, oğlunu da yanına alarak meseleyi farklı yollarla çözmeye karar verir.





SEKTÖRÜN 'TEDAVİYE' İHTİYACI VAR


Muhtelif filmlere konu olan sağlık sektöründeki acımasız rekabet ve insanlık dışı çıkar ilişkileri, Meksikalı yönetmenin kamerasıyla bir kez daha deşifre ediliyor. Film bir yandan referansını kapitalizmden alan bu acımasız çarka dikkat çekerken öte yandan bürokrasinin hantal işleyişinin yol açtığı tahribatların da altını çiziyor. Yönetmen, sağlık sektöründeki insafsız yapının sorumlusu olarak siyasiler ve sektörden para kazanan iş ve finans çevrelerini işaret ediyor. Film, çaresizlik içinde çırpınan naif bir kadının olan bitene dayanamayarak adım adım isyanın eşiğine gelişini, insani duyarlıktan ödün vermeyerek anlatmayı başarıyor.



Rolünün
hakkını veriyor




Başrol oyuncusu Jana Raluy, duygulu ve derinlikli oyunculuğuyla çaresiz eş Sonia'yı başarıyla canlandırıyor. Raluy, yaşadığı şoklara rağmen insani tavrını korumaya çalışan karakterin naif dünyasını seyirciye aktarmayı başarıyor.


#Bin Başlı Canavar
#Kapitalizm
#La Zona
#Jana Raluy
#Emilio Echevarría
#Sebastián Aguirre
#Hugo Albores
8 yıl önce