|

Kaplan çocuğu öldürür diye korktum

Müşteri Çağında Pazarlama Zirvesi'nin en dikkat çekici ismi Pi'nin Yaşamı romanıyla tanınan Yann Martel'di. 44 ülkede yayımlanan romanıyla dünya çapında üne kavuşan Martel, okulunu bitirdikten sonra vakit geçirmek için yazmaya başladığını belirterek, 'Kağıt üzerinde bir çocuğun kaplanla hikayesini yazmak kolaydı ama bunu filme aktarmak çok zordu. Çocuğu kaplan öldürür diye korktum' diyor.

Harun Karaburç
00:00 - 8/12/2013 Pazar
Güncelleme: 16:23 - 7/12/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Kaplan çocuğu öldürür diye korktum
Kaplan çocuğu öldürür diye korktum

Management Centre Türkiye'nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği Müşteri Çağında Pazarlama Zirvesi'nin 14'üncüsü 4-5 Aralık'ta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşti. İş dünyasının öncü markalarının katılımıyla gerçekleşen zirvenin bu yılki konukları arasında 2002 yılında 'Pi'nin Yaşamı' (Life of Pi) adlı romanıyla Man Booker ödülünü alan dünyaca ünlü Kanadalı yazar Yann Martel de vardı. 'Basit Düşün Ses Getir' sloganıyla iki gün boyunca pazarlama alanında uzman isimlerin konferanslar verdiği zirvede Yann Martel de Türk okurlarıyla bir araya geldi, onların sorularını yanıtladı.

KAĞIT ÜZERİNDE BİR KAPLAN VE ÇOCUK KOLAYDI

Marka stratejileri ve pazarlama üzerine çeşitli oturumların düzenlendiği zirvede 12 yıl boyunca Steve Jobs ile çalışan Ken Segall, müzik piyasasında 20 yıllık tecrübeye sahip Dave Carroll, David Meerman Scott, Peter Fisk gibi önemli isimler yer aldı. Zirvenin en çok konuşulan ve ilgiyle karşılaşan ismi ise Yann Martel'di. Zirvenin ilk günü okuyucularıyla bir araya gelerek imza dağıtan Martel, ikinci gün konferans başkanı Peter Economides ile keyifli bir söyleşi yaptı. 2012 yılında Oscar ödüllü yönetmen Ang Lee tarafından sinemaya uyarlanan 'Pi'nin Yaşamı' adlı romanının başarı hikayesini paylaştı. Yazarlığa, Felsefe diplomasını aldıktan sonra zaman geçirmek için küçük hikayeler yazarak başlayan Martel, film sayesinde kitap satışlarının tekrar arttığını ve insanların çok az kitap okuduğu yerlere kadar ulaştığını belirtti.

Kitabın filme uyarlanmasıyla ilgili başlarda şüphelerinin olduğunu söyleyen Martel, ''Kağıt üzerinde kaplanla birlikte bir çocuğun hikayesini yazmak çok kolay diye düşündüm ama bunu filme dönüştürmek çok çok zor. Bir filikaya küçük bir çocuğu ve kaplanı koyamazsınız. Çünkü kaplan çocuğu öldürür. Bu hikayeyi filme dönüştürebileceklerine inancım yoktu' dedi.

HOLLYWOOD SÜREKLİ HİKAYE PEŞİNDE

Kitabın Oscar'a giden başarı öyküsünü anlatan Martel Hollywood sinemasıyla ilgili de ilginç bilgiler verdi: Hollywood'un film yapma şekli çok ilginç. Her şeyin arkasında bir hikaye var ve Hollywood bunun farkında. Çok büyük bir reklam kuruluşu olmasına rağmen inanılmaz filmlerin arkasındaki sırrın ne olduğunu unutmuş değiller. O yüzden Hollywood sürekli hikaye peşinde, sürekli hikaye satın alıyor ve istediğini yapıyor.

Dört dalda Oscar aldı

16 yaşındaki Piscine Molitor Patel'in ailesiyle birlikte geçirdiği gemi kazasının ardından bir Bengal kaplanıyla Pasifik'te bir salın üzerinde hayatta kalma mücadelesini anlatan 'Pi'nin Yaşamı' 44 ülkede, 10 milyona yakın satış yapmış, Ang Lee tarafından 2012 yılında sinemaya uyarlanmış ve en iyi yönetmen de dahil dört dalda Oscar ödülüne layık görülmüştü.

10 yıl önce