|

Kara gözleri güldürmeye ülkesine gidiyor

Mwannana Kassim, Afrika’da eğitim anlamında zor şartlarda üniversite okumuş bir odyolog. İstanbul’da katıldığı eğitim kursunu tamamlayan Kassim şimdi ülkesindeki işitme engelli çocuklara sağlıklarına kavuşturmak için ülkesine dönmenin heyecanını yaşıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 13/09/2015 Pazar
Güncelleme: 00:43 - 13/09/2015 Pazar
Yeni Şafak
ÖZLEM HAS


Nairobi Üniversitesi Odyoloji bölümünden mezun olan Afrikalı Mwannana Kassim, Zanzibar'da bir sevk hastanesi ve odyoloji hizmetlerinin sunulduğu tek hastane olan Mnazi Mmoja Hastanesi'nde Kulak Burun ve Boğaz bölümünde çalışan bir odyolog. Üniversite ve odyoloji pratisyenliği sırasında çok sayıda sınırlamalarla karşılaşan Kassim, özellikle çocukların işitmelerine yönelik yeterli sayıda odyoloji ekipmanı bulunmadığı için üniversitede öğrendiklerini hastanede uygulayamamış. Fakat Kassim'in iş hayatı 2015 yılı Ocak ayında Yeryüzü Doktorları tarafından çalıştığı hastaneye sağlanan Yeni Doğan İşitme Taraması Programı ile değişiyor. Hastanesinde aldığı eğitimden sonra Kassim, Türkiye'ye gelerek ilk olarak İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde daha sonra da Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde toplam 1 aylık bir staj yaptı.



ÇOCUKLARA YARDIM EDEMİYORDUK






İstanbul›da, çocuklarda ses alanı testleri (VRA) ve ameliyattan sonra kohlea implant hastalarının değerlendirilmesi gibi eğitim süreçlerinden geçen Kassim, Türkiye'de yaptığı staj boyunca çok uzun süredir ABT testi uygulamadığından dolayı (odyoloji eğitiminden mezun olduktan sonra), ABR uygulamaları ile ilgili daha fazla bilgi ve tecrübe kazanmak amacıyla ABR eğitimi kursuna da katıldı. Afrika'da ekipmanın sınırlı olmasından dolayı üniversite çalışmaları süresince kaçırdıklarını öğrenmek için Yeryüzü Doktorları Programı sayesinde harika bir fırsat yakaladığını vurgulayan Kassim, “Odyoloji pratisyenliğim ile ilgili olarak çok sayıda sınırlama vardı. Üniversitede öğrendiklerimi uygulayamadım; çünkü ilgili hastanede, özellikle daha iyi odyolojik değerlendirmeler gerçekleştiremedim ve bu durum, çocuklarda işitme kaybının teşhis edilmesinde ve yetersiz sonuçlara sebebiyet veren rehabilitasyonda gecikmelere yol açtı" şeklinde konuştu.



İLK KEZ OTOAKUSTİK MAKİNAYI GÖRDÜM






Zanzibar'da bulunan tek odyolojist olan Kassim, üniversitede Odyoloji makinelerinin çoğunun olmamasından dolayı sadece kitaplarla sınırlı kaldıklarını söyledi. Kassim, üniversiteden sonrada hastanelerde malzeme eksikliğinden dolayı mücadele yaşadığını belirten Kassim, ilk Oto akustik makineyi Yeryüzü Doktorları'nın sağladığı olanaklar sayesinde gördüğünü dile getirdi. İstanbul'a gelişi işitme testlerinin söz konusu malzemelerle nasıl yapacağını daha iyi tecrübe eden Kassim, Yeni Doğan İşitme Taraması Programı eğitimi sonunda daha yetkin olmayı ve Zanzibar'da bulunan insanlara, daha iyi odyoloji hizmetleri sunmayı amaçlayan Kassim, diğer diğer odyoloji personeli ile de bilgilerini paylaşabilecek olmayı ve de özellikle bebekler olmak üzere işitme engelli ve işitme güçlüğü yaşayan çocukların ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olmayı umduğunu dile getirdi. Kassim, programın ülkesinde desteklenmesine devam edilmesi gerektiğini de vurgulayarak şöyle konuştu: “Ailelerin çoğunun, odyoloji hizmetlerinin masraflarını karşılayamaması sebebiyle, Zanzibar halkına yardım etmek amacıyla, Yeryüzü Doktorları'nın bu programı desteklemeye devam etmesi gerektiğini belirtmek istiyorum." Kassim, ayrıca bu fırsata sahip olduğu için Türkiye'ye, Türk hekimlerine ve Yeryüzü Doktorları'na minnettar olduğunun da altını çizdi.



Kara Kıta'ya umut olmaya devam






Dünyanın dört bir tarafında birçok ülkede tedaviye muhtaç insanlara ulaşan Yeryüzü Doktorları (Doctors Worldwide), bu kez de Zanzibar adasında yeni doğan çocuklar için seferber oldu. Ocak 2015 Yeni Doğan İşitme Taraması Programı, Zanzibar'da, Türkiye ve IMPACT de dâhil olmak üzere Yeryüzü Doktorları'nın desteğiyle başlatıldı. ABR makinesi, OAE makineleri ve pediyatrik timpanometri gibi tanı ekipmanı, programa temin edildi; bu testler, artık Zanzibar'da da bulunuyor. Bu programın oluşturulması, doğuştan işitme kaybı olan daha fazla çocuğu daha erken teşhis etmeyi sağlayacak, böylece, daha erken müdahale edilebilecek. Ayrıca, menenjit ve ototoksisite gibi enfeksiyonlardan dolayı, işitme kaybı riski bulunan çok sayıda küçük çocuk bulunmakta olup, bu çocuklar da teşhis edilecek.



Yeryüzü Doktorları (Doctors Worldwide), bugün Türkiye, İngiltere, Pakistan, Somali, Kenya, Kongo DC ve Gazze ofisleriyle 40'tan fazla ülkede faaliyet gösteren bir tıbbi insani yardım kuruluşu.



Tıbbi cihaz yoktu


Yeryüzü Doktorları Derneği'nde proje yöneticisi olarak çalışan Abdullah Uçak, Yeryüzü Doktorları'nın eğitim projesi kapsamında tertip ettikleri Tanzanya, Zanzibar Yeni Doğan İşitme Taraması Projesi ile ilgili çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını belirtti. Uçak, Mnazi Mmoja Hastanesi'nin Kulak Burun Boğaz Servisi'ne ABR, Otoakustik Emisyon gibi çocukların işitip işitmediği konusunda testleri gerçekleştirebilen cihazları yerleştirdiklerini ve bunların uygulamasını gösterdiklerini dile getirdi. Bu eğitimden sonra Yeryüzü Doktorları Zanzibar'dan bir ekibin Türkiye'ye gelerek Türkiye'deki sistemi görmesini uygun gördüler. Söz konusu eğitimlerin Afrika'da kapasite geliştirme projesi olduğunu ve kesinlikle kar amacı gütmeyen bir organizasyon olduğunu belirtti.



#Nairobi Üniversitesi
#Zanzibar
#odyolojist
#Mwannana Kassim
#Doctors Worldwide
9 yıl önce