|

Katar Senfonisi İstanbul'a geliyor

İstanbul yine çok önemli bir konsere ev sahipliği yapacak. Katar'ın Başkenti Doha'da ilk kez seyirci karşısına çıkan Katar Senfonisi dünya turuna İstanbul'dan başlıyor.

Hatice Saka
00:00 - 25/10/2008 Cumartesi
Güncelleme: 21:27 - 24/10/2008 Cuma
Yeni Şafak
Katar Senfonisi İstanbul'a geliyor
Katar Senfonisi İstanbul'a geliyor

Arap dünyasının ilk senfonisi 'Katar Senfoni" Haziran ayında Katar'ın başkenti Doha'da seyirciyle buluştu. Bu ilk konserin ardından gelen olumlu tepkiler üzerine dünya turuna çıkma kararı alan eserin bestecisi ve senfoninin yöneticisi Dr. Salem Abdul-Karem, başlangıç noktası olarak İstanbul'u seçti. Müzik tarihinde ilk defa Doğu ezgilerinin, Batılı kompozisyon normları ile birleştirildiğini söyleyen Dr. Salem Abdul-Karem, müziğin gücü aracılığıyla Katar'ı dünyayla buluşturacaklarını ifade etti: "Senfoni, meçhul ve tehlikelerle dolu bir yolda, ekmek parası kazanmak için denize açılanların çilesini, annelerin, çocukların, eşlerin ve sevgililerin, dönüp dönemeyeceklerini bilmedikleri yakınlarına olan özlemini anlatıyor."


KLASİK MÜZİK KLARNETLE BULUŞUYOR

Dünya prömiyeri için, çoğu Doğu Avrupalı 100'ü aşkın uluslararası müzisyenden meydana gelen özel bir orkestra oluşturulan Katar Senfonisi, dört bölümden ibaret. Başlangıç adını taşıyan birinci bölümde, çöl hayatının acımasızlığı müziğe güç katan görsel efektlerle anlatılıyor. Düş isimli ikinci bölümde ise bir balıkçının hayatı üzerinden deniz yaşamına göndermeler yapılıyor. 'Mücadele ve Başarı" ve 'İleri' adını taşıyan bölümlerde de Katar'ın yükseliş hikayesi müzikle buluşturuluyor. 20'ye yakın Türk müzisyenin de eşlik ettiği orkestrada, klasik müzik tarihinde ilk kez Türk klarnetini kullanılması bu senfoniyi Türkiye için anlamlı kılan özelliklerden biri. Katar'ın öyküsünü Doğu'nun gün ışığına çıkmış ezgileriyle buluşturan Katar Senfonisi İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda 28 Ekim 2008'de müzikseverlerle buluşacak. Katar Senfonisi, İstanbul'un ardından İngiltere, Amerika ve İspanya'da gösterilecek.

16 yıl önce