|

Katar’ın Çöl Gülü açtı

Katar’ın ‘çöl gülü’ tasarımlı yeni “Ulusal Müzesi” kapılarını açtı. Ünlü mimar Jean Nouvel imzalı müze uzun sahil şeridinde 52 bin metrakelik devasa bir alana kuruldu. Çöl kültüründen, modern dünyaya binlerce eserin sergilendiği müze, dünyanın gözdesi olarak gösteriliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 31/03/2019 Pazar
Güncelleme: 14:59 - 30/03/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Ünlü mimar Jean Nouvel imzalı “Katar Ulusal Müzesi “11 galeriden oluşuyor ve tam 434 milyon  dolara mal oldu.
Ünlü mimar Jean Nouvel imzalı “Katar Ulusal Müzesi “11 galeriden oluşuyor ve tam 434 milyon dolara mal oldu.

Katar’ın başkenti Doha’da dünyanın gündemine oturan devasa bir müze açıldı. Kentin sahil şeridinde 1.500 metrelik uzunluğuyla ziyaretçilerini Doha’nın girişinde karşılıyor. 52 bin metrekarelik geniş bir alan üzerine kurulu müzenin binası mimar Jean Nouvel tarafından tasarlandı. Dünyaca ünlü mimar Nouvel ilhamını çöl gülünden aldı. Çöl gülü, Körfez bölgesinde bulunan sığ tuz havzalarındaki minerallerin kurak topraklarda kristalleşmesiyle ortaya çıkan, çiçek formunda bir kristal. Çöl gülü, müzenin karmaşık yapısını oluşturan, birbirine geçmiş farklı ölçeklerdeki diskler ve eğimlere model oldu. Disklerin bir kısmı dikey taşıyıcılara dayanırken, diğerleri de başka diskler tarafından taşınıyor ve tarihi sarayı bir kolye gibi çevreliyor. Yapının merkezindeki meydan, galerilerin tam ortasında yer alıyor ve dış mekanda gerçekleştirilecek kültürel etkinlikler için planlandı.



11 GALERİDEN OLUŞUYOR

Müze, ‘Başlangıç’, ‘Katar’da Yaşam’ ve ‘Modern Katar Tarihi’ adlı üç bölüm ve 11 galeriden oluşuyor. Müzenin uzun sahil şeridineki kıvrımlı bir yol üzerine yerleştirilen galeriler, ziyaretçileri Katar’ın tarihinde bir dönemi canlandıran farklı mimari tasarımlar, müzik, şiirler ve sözlü tarih anlatımının dışında; o dönemi çağrıştıran kokular, arkeolojik objeler, özel üretilmiş sanat eserleri ve film gösterileri gibi sürprizlerle buluşturuyor. Bütün müzeyi burada anlatmak mümkün değil. Biz de size belirli bölümlerinden kesitler sunalım. “Katar’ın oluşumu” adlı kısımda Katar’ın geçmişindeki yedi dönemi temsil eden bitki ve hayvan fosilleri sergileniyor. “Katar’ın Doğal Ortamları” bölümünde ise Arap oriksinden, kum kedisine; ölüm tuzağı akreplerinden tüm balıkların en büyüğü olan dokuz metre uzunluğundaki balina köpekbalığı yer alıyor. “Katar’ın Arkeolojisi” kısmı bine yakın arkeolojik buluntuyu kapsıyor. Bu objelerle yarımadadaki insan yaşantısının gelişimine ilk günden başlayarak 1800’lü yıllara kadar tanık olabilisiniz. “Katar Halkı” bölümü müzenin en dikkat çekicilerinden. Bu galeri yarımadanın üç boyutlu bir heykeli çevresinde düzenlenmiş. Burada göçmen yaşam tarzı ile hayatta kalmanın hikayesi anlatılıyor. Galeride deve derisi eğerler, deri su torbaları ve 1.000 yıl önce Endonezya kıyılarında batan ticaret gemisi Cirebon’dan kurtarılan bir dizi obje sergileniyor.

USTA YÖNETMENİN FİLMİ KARŞILIYOR

“Deniz Kıyısında Yaşam” kısmında da Al Zubarah’ın büyük ölçekli bir modeli yerleştirilmiş. Bölge Arap yarımadasının en büyük ve en iyi korunmuş kıyı şehirlerinden biri. Şehir aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Al Zubarah’ın altın çağındaki ritmini ve yaşamı konu alan bir filmini ise ünlü yönetmen Abderrahmane Sissako yönetti. “İnciler ve Törenler” bölümde de mücevherler, kostümler ve diğer ender bulunan objeler sergileniyor. Sergideki objeler Katar’ın dış dünyayla uzun yıllar boyunca temel bağını oluşturan inci avcılığının rolüne şahitlik ediyor. “Katar’ın Modern Tarihi” bölümünde hikayeler birbirine bağlı mekanlarda anlatılıyor. Birinci mekanda 1500 ile 1913 yılları ele alınırken, Rahmah bin Jaber ve Isa bin Tarif’ten başlayarak, Sheikh Mohammed bin Thani ve Sheikh Jassim bin Mohammed bin Thani, Katar’ı birleştiren liderler sergileniyor. Ziyaretçiler arşivlerden alınma belgeler, tarihi haritalar ve çok daha fazlası ile geçmişe dönüyor. Peter Webber tarafından çekilen film de birleşmeden önceki süreci anlatıyor.

“Katar’ın bugünü” galerilerdeki yolculuğun bitimine yakın bir noktada yer alan bir bölüm. Günümüzde yönetimde olan Emir’in çalışmalarını sergileyen galeride, Haziran 2017’de Katar’a uygulanan ekonomik ambargo ve olayın ülke ve halkını yüzleştirdiği durum da anlatılıyor. 434 milyon dolara mal olan müzede ayrıca modern Katar’ın kurucusu Abdullah bin Jassim Al Thani’nin restore edilen sarayı da yer alıyor.


Barado’nın inci halısı

Müzede çöl kültürene ait ürünlerin dışında çok sayıda önemli eser sergileniyor. Katar’ın en büyük milli hazinelerinden biri olan, dünyaca ünlü Baroda’nın İnci Halısı bunlardan biri.. 1865’te sipariş edilen halının üzeri körfez incisi , zümrüt, elmas, safirler ile işli.

#Çöl Gülü Müzesi
#Katar
#Jean Nouvel
5 yıl önce