|

Kaya mezarlı süpermarket

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bir süpermarketin içerisinde bulunan kaya mezar, görenlerin ilgisini çekiyor

İha
00:00 - 15/05/2008 Perşembe
Güncelleme: 22:02 - 15/05/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Kaya mezarlı süpermarket
Kaya mezarlı süpermarket

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bir süpermarketin içerisinde bulunan 3 bin yıllık kaya mezar, görenleri şaşırtıyor.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki bir süpermarketin içerisinde bulunan ve sergilenen kaya mezarın yaklaşık 10 yıl önce alışveriş merkezi inşaatı çalışmaları sırasında gün yüzüne çıkarıldığı belirtildi. Bugün süpermarket içerisinde koruma altında bulunan kaya mezarın yan tarafında bulunan tabelada, kazının Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün özel izniyle bir inşaat şirketi ve alışveriş merkezinin katkılarıyla Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından yapıldığı bilgisi bulunuyor.

Mezarın M.Ö. 3. yüzyıldan M.S. 2. yüzyıla kadar kullanılmış bir aile mezarı olduğu belirtilen tabelada, "Antik çağa ait bir yapı ile günümüz modern yapısının buluştuğu bir noktadır. Ülkemizde bu tür koruma ve sergilemenin nadir örneklerinden biridir" ifadeleri yer alıyor. Yaklaşık 2 yıl önce işletmenin adının değiştiği öğrenilirken, süpermarkete alışverişe gelenler, 2 metre boyunda ve 4 metre uzunluğundaki kaya mezarı ilgiyle inceliyor.

Süpermarketin müdürü Ali Eskiköy, antik mezarın müşterilerin ilgisini çektiğini belirterek, "Gelen müşterilerimiz mezarı inceliyor. Mezarın yanında duvarda da açıklayıcı bilgilerin olduğu bir tabela bulunuyor. Mezarın korunmasıyla ilgili yazılar bulunuyor. Mezarı inceleyen müşterilerimiz, daha sonra alışverişlerine devam ediyor. Bizler de korumaya çalışıyoruz" dedi.

Bodrum Yurttaş İnisiyatif Grubu sözcüsü Ayhan Karahan ise, süpermarketin yanındaki alanda da kaya mezarları olduğunu ifade ederek, "Neden onlar korunmuyor. Başka bir yerde işyeri içerisinde böyle izinli bir yapı yok. İnşaat çalışmasıyla ilgili kazı sırasında da biz tepki göstermiştik" diye konuştu.

Emekli pilot Gani Bilgiç, kaya mezarın inşaat sırasında tespit edildiğini söyleyerek, "Bir aile mezarı. Mezar daha önceden soyulmuş. Restore edilerek koruma altına alınmış. Hem alışveriş yapıyorsunuz hem de tarihi bir parçayı ziyaret etmiş oluyorsunuz" dedi.

Süpermarketin olduğu bölgede taksicilik yapan Mustafa Dülek ise, ilçede çoğu tarihi eserin kendiliğinden yok olduğunu söyleyerek, "Yapılan şey çok güzel. Korunmaya alınmış" diye konuştu.

Yayıncı Özay Kartal da, korunmaya alınmış olan kaya mezarın devamında başka mezarların da olabileceğini ifade ederek, tepkisini dile getirdi.

16 yıl önce