|

Kazı çalışmasını sürdüren heyetlere finansal destek geliyor

Kazı sezonunu tüm yıla yaymayı planlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, 12 ay boyunca kazı yapacak ve profesyonel arkeologlar bulunduracak kazı heyetlerine finansal destek sağlayacak. Bakanlık tarafından, kazı çalışmalarının yanı sıra müze, kurtarma kazısı, temizlik çalışmaları, yüzey ve su altı araştırmalarını da içeren faaliyetler için geçen yıl 30 milyon liralık bütçe ayrılmıştı.

Yeni Şafak
12:33 - 17/01/2019 Perşembe
AA
Türkiye'de 31'i yabancı, 121'i yerli olmak üzere toplam 153 kazı başkanlığı faaliyet yürütüyor.
Türkiye'de 31'i yabancı, 121'i yerli olmak üzere toplam 153 kazı başkanlığı faaliyet yürütüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, gün yüzüne çıkarılan kültür varlığı sayısını artırmak için sadece yaz aylarında sürdürülen kazı faaliyetlerini tüm yıla yayma kararı aldı.

Anadolu topraklarının milattan önce (M.Ö.) 10 bin yıl öncesine tarihlenen medeniyet birikiminin, Türkiye'yi turizmde rakipsiz bir ülke haline getireceğinden yola çıkan Bakanlık, turizm gelirlerinin bir kısmını kültüre kaynak olarak aktaracak. Bu kapsamda, Türkiye'deki yerli kazı başkanlıklarından dosya istenirken yaz aylarındaki 45-60'lık çalışmayı, tüm yıl boyunca sürdürebileceğini beyan edip program sunanlardan ilk etapta 20'si belirlenecek.

Belli sayıda profesyonel arkeolag şart olarak istenecek

Bu kazı heyetlerine her ay finansal destek sağlanırken, kazı alanlarında belli sayıda profesyonel arkeolog istihdam edilmesi ön şart olarak istenecek. Arkeologların istihdam sorununun çözülmesine de katkı sağlayacak projeyle ilk yıl 150, 5 yıl boyunca 750 arkeoloğun kazı heyetlerine kazandırılması öngörülüyor. Türkiye'de 31'i yabancı, 121'i yerli olmak üzere toplam 153 kazı başkanlığı faaliyet yürütüyor.

Bakanlık tarafından, kazı çalışmalarının yanı sıra müze, kurtarma kazısı, temizlik çalışmaları, yüzey ve su altı araştırmalarını da içeren faaliyetler için geçen yıl 30 milyon liralık bütçe ayrılmıştı.

#Arkeolog
#​Kültür ve Turizm Bakanlığı
#Kazı
5 yıl önce