|

Kekiğin faydaları: Kekik çayı nelere iyi gelir?

Lezzetli yemeklerin vazgeçilmezi olan kekik, sağlığımız için adeta şifa niteliği taşıyan bir bitki. İnsan vücuduna çeşitli faydaları olan kekik içerisinde A, C vitaminleri, kalsiyum, sodium, potasyum gibi çeşitli faydalı mineral ve yağlar bulunduruyor. Özellikle kurutularak kullanılan kekiğin çayı da oldukça tüketilmekte. Yağ olarak kullanılabilen kekiğin birbirinden farklı özellikleri ve yararları var. Peki, hem bu kadar çok tüketilip hem de yararlı olan kekiğin faydaları neler? Kekik çayı nelere iyi gelir? Detaylar haberimizde.

14:34 - 22/09/2020 Salı
Güncelleme: 14:35 - 22/09/2020 Salı
Yeni Şafak
Kurutulmuş kekik
Kurutulmuş kekik
Kekiğin pek çok faydası bilinmekte. Ufacık yaprakları canlandırıcı bir kokuya sahip. Et yemeklerinin vazgeçilmez aroması olan kekik, geleneksel olarak maydonoz ve defne yaprağıyla beraber toplanır. Küçük kekik yaprakları önemli oranda antiseptik özelliğe sahip olan bir uçucu yağ içerir.

Kekikte demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, manganez mineralleri ve A, C, E, K, B6 vitaminleri bulunmakta. Kekiğin bir diğer önemli özelliği ise antioksidan, vitamin ve mineral bakımından zengin bir bitki olması. Kekik, a
Yunanlılar bu bitkiyi asabiyet için, Romalılar ise melankoli için kullanırlardı. Aynı zamanda bayılanları ve epilepsi nöbeti geçirenleri kekikle uyandırırlardı. Kekik çayı da öksürüğe ve gribe karşı içilirdi. Yakın yüzyıllarda sindirim problemleri ve ciğer enfeksiyonları için popüler bir ilaç olarak nam saldı.
da var.

Peki, hem bu kadar çok tüketilip hem de yararlı olan kekiğin faydaları neler? Kekik çayı nelere iyi gelir?

Kekiğin faydaları

Görme yeteneğini artırmaya yardımcı olur

Soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrısını tedavi eder

Akne tedavisinde kullanılır

Saç büyümesini destekler

Solunum bozukluklarının tedavisinde yardımcı olur

Kemikleri sağlıklı tutar

Kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yardımcı olur

Kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur

Kas kramplarını tedavi eder

Mükemmel anti-bakteriyel özelliklere sahiptir

Anemiyi önler

Kekik çayı nelere iyi gelir?

Bir su bardağının içine önce biraz kekik ve sıcak su döktükten sonra 15 dakika demleterek çay elde edebilirsiniz. İsteğe bağlı bal veya limon ile tatlandırabilen kekik çayı insan vücudunu rahatlatmak dışında pek çok faydası var.
İşte kekik çayının faydaları:

Kekik çayı sindirim sistemi için bir arındırıcı bitki olmakla beraber bazı bağırsak kancalı kurtlarını ve yuvarlak solucanlarını yok ediyor.

Zengin veya yağlı yiyeceklerin sindirimine yardımcı olmakla beraber idrar yolu sağlığı için de faydalı. Enfeksiyonları önlemeye ve sağlıklı bakterileri dengede tutmaya yardımcı olan kekik, otlar arasında en yüksek antioksidan seviyelere sahip olanı.

Serbest radikalleri ve diğer hastalık üreten maddeleri vücuttan atmada güçlü etkileri olan lutein, zeaksantin ve naringenin gibi biyoflavonoidlerle dolu.
Sabah içilirse gün boyu zindelik verir.

#Kekiğin faydaları: Kekik çayı nelere iyi gelir?
#Kekiğin faydaları
#Kekik çayı nelere iyi gelir?
#Kekik
4 yıl önce