|

Kemal Derviş hayatını kaybetti

2001 krizi sonrasında Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan Kemal Derviş (74) hayatını kaybetti. Dünya Bankası'nı bırakıp ‘kurtarıcı’ olarak getirilen Derviş, ‘Güçlü Ekonomiye Geçiş’ adıyla topluma acı reçete sunmuştu. IMF’nin kredilere karşılık dayattığı düzenlemeler için 15 günde 15 yasa çıkaran Derviş, ‘süper bakan’ olarak da anılıyordu.

Haber Merkezi
04:00 - 9/05/2023 Salı
Güncelleme: 02:21 - 9/05/2023 Salı
Yeni Şafak
Kemal Derviş.
Kemal Derviş.

ABD’de yaşayan Kemal Derviş, uzun süredir parkinson tedavisi görüyordu. Bülent Ecevit’in başbakanlığındaki 57. Hükümet’te Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevinde bulunan Kemal Derviş, göreve getirilmeden önce Dünya Bankası Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. Derviş, Kasım 2000 ve Şubat 2001’de yaşanan iki mali krizin ardından Türkiye’ye davet edildi. 22 yıldır sürdürdüğü Dünya Bankası’ndaki görevinden ayrılarak 13 Mart 2001’te bakanlık görevini üstlenen Derviş, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakereleri yürüttü.

IMF DAYATMASIYLA 15 GÜNDE 15 YASA

Derviş, 1949 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Türk, annesi Alman olan Derviş; Londra Ekonomi Okulu’ndan ekonomi alanında lisans ve lisansüstü derecelerini aldıktan sonra ABD’de Princeton Üniversitesi’nde doktorasını yaptı. 1973-1976 yılları arasında da Bülent Ecevit’e danışmanlık hizmetinde bulundu. Bunun yanında ODTÜ’de de öğretim üyeliği yaptı. 1977’de Dünya Bankası’na girdi. Bu kurumda 1996 yılında Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan sorumlu başkan yardımcılığına yükseldi.

Koalisyon hükümetlerinin sonuncusu olan 57’inci hükümet tarafından yurt dışından getirilen Derviş, ekonominin başına getirildi. Mart 2001-Ağustos 2002 arasında Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı yapan Derviş, IMF’nin kredi için dayattığı kemer sıkma politikalarını tesis eden yasal düzenlemelerin hızlıca çıkarılmasını şart koştu. IMF’den mali yardım alınabilmesi için 15 günde 15 yasanın çıkarılmasını isteyen Derviş; pancar ve tütüne kota getiren, birçok kamu kurumunun özelleştirmesine yol açan ve binlerce kişinin işten çıkarılmasına neden olan düzenleme yaptırdı.

ACI İLACIN ADI ‘GÜÇLÜ EKONOMİ’

Yurda adım atmadan medya tarafından ‘kurtarıcı’ ilan edilen Derviş, toplumun her kesimine acı ilaç içiren ‘Güçlü Ekonomi Programı’nı uyguladı. Üçlü koalisyonun ‘süper yetkili bakanı’ olarak tanımlanan Derviş, Ağustos 2002’de görevinden istifa etti. AK Parti’nin tek başına iktidar olduğu 3 Kasım 2002 seçimlerinde CHP’den İstanbul Milletvekili seçilen Derviş, 9 Mayıs 2005’te istifa edip yurt dışına dönmüştü.



#Kemal Derviş
#Vefat
#IMF
#Ekonomi
1 yıl önce