|

'Kendi kaderini tayin hakkı' ile 'fedakârlık' arasında sıkışmak

Amerikan bağımsız sinemasının unutulmaz yönetmenlerinden John Cassavetes'in oğlu Nick Cassavetes imzasını taşıyan 'Kızkardeşimin Hikâyesi', batılı toplumlarda gitgide unutulmaya yüz tutmuş bir değer konumundaki 'özveri'nin çaresiz bir ailenin hayatında üstlendiği kilit role ilişkin etkileyici bir drama...

Ali Murat Güven
00:00 - 15/08/2009 Cumartesi
Güncelleme: 23:03 - 14/08/2009 Cuma
Yeni Şafak
'Kendi kaderini tayin hakkı' ile 'fedakârlık' aras
'Kendi kaderini tayin hakkı' ile 'fedakârlık' aras

Sara ve Brian Fitzgerald çiftinin, oğulları Jesse ve henüz iki yaşındaki kızları Kate ile sürdürdükleri huzurlu hayat, Kate'in lösemi hastası olduğunu öğrendikleri gün altüst olur. Genç çiftin tek umudu, Kate'in hayatını kurtarmak için üçüncü bir çocuk daha dünyaya getirmektir. Çevrelerindeki bazı insanlar onlara bu tür bir genetik mühendislik uygulamasının çok ciddi ahlâkî sonuçlar doğuracağını hatırlatırlar. Ancak, Sara ve eşinin çocuklarını kaybetme fikriyle gözleri dönmüştür; küçük Kate'i hayatta tutmak için ne gerekiyorsa yapmaktan geri durmazlar. Ve kurtuluş için gereken o “şey”in adı da aileye sonradan katılacak olan Anna'dır.

Kate ve Anna diğer pek çok kız kardeşten daha güçlü bir bağı paylaşarak büyürler. Kate her ne kadar daha büyük olsa da kız kardeşine daha fazla gereksinim duymaktadır. Çünkü hayatının sürmesi Anna'ya bağlıdır.

Kız kardeşlerin, henüz ilkbahar dönemini yaşadıkları ömürlerinde sık sık katlanmak zorunda kaldıkları meşakkatli tıbbî işlemler, birbirine sıkı sıkıya bağlı olan bu ailenin gündelik yaşantısının da zamanla doğal bir parçasına dönüşür. Kızına rahatça bakabilmek için avukatlık kariyerinden vazgeçen sevecen bir eş ve anne olan Sara, onunla ilgilenirken büründüğü sabit fikirli hastabakıcı kimliğinin içinde bazen kaybolup gitmekte, böyle anlarda da dediğim dedik, çekilmez biri olmaktadır. Özünde güçlü ve destekleyici bir kişiliğe sahip kocası Brian ise eşinin mantığını kaybedip iyice dağıldığı bu gibi dönemlerde onu toparlamakta etkisiz kalmaktadır. Öte yandan, tek oğulları Jesse ise Kate ve Anna'nın evde ilgi odağı olması nedeniyle hemen hemen unutulup gitmiştir.

Bu manzara, 11 yaşına ulaşan Anna, ailesinin onun bedeni üzerinde -kendisine hiç danışmadan- aldığı kararlara “hayır” diyene kadar da sürüp gider. Bedeninin akıbetine kendisi karar vermek isteyen Anna bir avukat tutarak ailede devâsâ bir duygusal çatlağa yol açar ve kardeşinin hızla tükenen vücudunu kaderin ellerine teslim ettiği bir “itiraz dâvâsı” açar.

1960'lar ve 70'lerde çektiği bağımsız kimlikli filmlerle bütün dünyada fırtına gibi esip “Amerikan undergound sinemasının kurucusu” unvanını kazanan saygıdeğer aktör-yönetmen John Cassavetes'i 1989 yılında yitirmiştik. Hollywood'da kendisi gibi saygın bir kariyer inşâ etmiş aktrist Gena Rowlands ile 1954 yılından ölümüne kadar tamı tamına 35 yıllık mutlu bir evlilik süren baba Cassavetes'in bu birliktelikten üç çocuğu (Nick, Alexandra ve Zoe) olmuştu. Ki çocuklarının üçü de babalarının ölümünden sonra sinema alanında emin adımlarla ilerlemeye devam ettiler.

'AĞIR SOYADI'NIN MİRASÇISINDAN, ZORLAYICI BİR FİLM

Bu hafta sonunun en kaydedeğer filmi “Kızkardeşimin Hikâyesi” de ikinci kuşak Cassavetes'lerin en büyük üyesi Nick Cassavetes'in imzasını taşıyan bir çalışma… Cassavetes, Amerikalı kadın yazar Jodi Picoult'un aynı adlı romanından Jeremy Leven ile işbirliği içinde beyazperdeye uyarladığı bu senaryoda bol mendil ıslattıran ucuz bir melodramın tuzaklarına kolaylıkla düşebilecekken, babasından miras kaldığını hissettiğimiz genetik bir yetenekle olayı çok daha ciddi bir platforma, “bireysel özgürlük” tartışmasına doğru çekiyor. Bu da önce bir “pazar sabahı aile filmi” havasında başlayan yapıtın ortalara doğru gözleri nemlendiren bir melodrama kayması, son çeyreğinde ise zorlayıcı bir hukuk paradoksuna doğru yelken açması sonucunu doğuruyor.

Filmde ele alınan ahlâkî mesele son derece çetin ceviz… Sizden ilik almadığında kanserden ölecek bir kardeşiniz olsa ve anne-babanızın da sizi sırf ona donörlük yapmanız için dünyaya getirdiğinizi öğrenseniz, tavrınız ne olur? Bedeninize ve hayatınıza ilişkin olarak daha siz doğmadan önce yapılmaya başlanan bütün bu hesap-kitap sürecini sessizce kabul mu edersiniz, yoksa “Bir dakika hanımlar beyler, bu benim bedenim, benim hayatım ve benim kaderim… Kardeşime tıbbî destek verip vermemek de tamamen benim bileceğim bir iş, beni kobay gibi kullanmanıza itiraz ediyorum” mu dersiniz?

Gerçekten de zor bir ikilem… Böyle bir olaya “Doğu”dan, İslâm coğrafyasından baktığımızda, “fedakârlık” zaten Müslümanlar'ın göbek adı, hayatlarının her ânında kayıtsız koşulsuz ortaya koymak zorunda oldukları bir erdem… O bakımdan, bir doğu ailesinde sonradan dünyaya gelenin hasta olana yönelik bu kıyağı, çok büyük ihtimalle doğal ve kaçınılmaz bir görev olarak addedilecektir.

Ancak, aynı soruna bir de bireyin ve “bireyciliğin alabildiğine yüceltilip kutsandığı Avrupa, hele de Amerika topraklarından baktığınızda bu gibi bıçak sırtı meseleler hiç de öyle kolayca halledilemiyor. Sözgelimi, hayatı boyunca benmerkezci bir eğitimin, bunu önceleyen bir toplumsal çevrenin içinde yuvarlanıp gitmiş orta yaşlı bir Amerikalı için, kendi bedeninin performansını eksiltip yaşlı annesine ya da babasına böbreğinin tekini vermek hiç de kolay bir karar olmayabiliyor.

O yüzden, Cassavates'in filmini, belli bir düzeyin üzerine çıkan sade oyunculukları, kaliteli görüntüleri ve rahat anlatımıyla kolayca tüketilen orta hâlli bir duygusal filmden ziyade, tepeden tırnağa batılı değerlerle kodlanmış bir zihnin önemli bir modern zaman meselesi olan benmerkezciliğe yönelik entelektüel egzersizi olarak görmek kanımca çok daha isabetli olur.

İzlerseniz, hiç kuşkusuz ki siz de kendi kendinize aynı soruyu soracaksınız: Ben aynı durumda olsaydım, acaba ne yapardım?

Kimsenin kimseye günahını bile koklatmadığı bir egoizm çağında, insanların kendilerine arada bir böyle sorular sorması da gayet hayırlıdır.



KIZKARDEŞİMİN HİKÂYESİ / My Sister's Keeper

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, ABD yapımı

Türü ve Süresi: Fantastik serüven / 118 dakika

Gösterim Dili: Orijinal seslendirmesi İngilizce olan bu film, ülkemizde Türkçe altyazılı kopyalarla gösterime sunulmuştur.

Yönetmen: Nick Cassavetes

Senaryo Ekibi: (Jodi Picoult'un romanından uyarlamayla) Nick Cassavetes ve Jeremy Leven

Görüntü Yönetmeni: Caleb Deschanel

Özgün Müzik Bestecisi: Aaron Zigman

Kurgu Ekibi: Jim Flynn, Alan Heim

Sanat Yönetimi Ekibi: Jon Hutman (Yapım Tasarımcısı), Maggie Martin (Set Dekoratörü), Shy Cunliffe (Kostüm Tasarımcısı), Eryn Krueger (Makyaj Ekibi Şefi)

Oyuncular: Cameron Diaz (Sara Fitzgerald), Jason Patric (Brian Fitzgerald), Abigail Breslin (Andromeda 'Anna' Fitzgerald), Sofia Vassilieva (Kate Fitzgerald), Evan Ellingson (Jesse Fitzgerald), Alec Baldwin (Campbell Alexander), Heather Wahlquist (Kelly Hala), Nicole Marie Lenz (Gloria)

İthalatçı Şirket: Warner Bros.

Dağıtıcı Şirket: Warner Bros.

İçerik Uyarıları: Son derece duygusal ve zorlayıcı bir öykü anlattığından dolayı, 13 yaşından küçükler için uygun bir film değildir.

Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı: www.mysisterskeepermovie.com

Yıldız Puanı: * * *



BU HAFTA SONU GÖSTERİME GİREN DİĞER FİLMLER

TIKANMA / Choke

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2008, ABD yapımı

Türü ve Süresi: Cinsel içerikli komedi / 92 dakika

Gösterim Dili: Orijinal seslendirmesi İngilizce olan bu film, ülkemizde Türkçe altyazılı kopyalarla gösterime sunulmuştur.

Yönetmen: Clark Gregg

Senaryo Ekibi: (Chuck Palahniuk'un “Choke” adlı romanından uyarlamayla) Clark Gregg

Görüntü Yönetmeni: Tim Orr

Özgün Müzik Bestecisi: Nathan Larson

Kurgucu: Joe Klotz

Sanat Yönetimi Ekibi: Roshelle Berliner (Yapım Tasarımcısı), Matteo De Cosmo (Sanat Yönetmeni), Kate Foster (Set Dekoratörü), Catherine George (Kostüm Tasarımcısı), Stacey Panepinto (Baş Makyöz), Christine Fennel (Baş Saç Tasarımcısı)

Oyuncular: Sam Rockwell (Victor Mancini), Jonah Bobo (Victor Mancini'nin gençliği), Anjelica Huston (Ida J. Mancini), David Wolos-Fonteno (Edwin), Kate Blumberg (Edwin'in karısı), Kelly MacDonald (Paige Marshall), Clark Gregg (Lord High Charlie), Matt Gerald (Dedektif Ryan), Mary McCann (Dedektif Dorfman), Matt Malloy (Dedektif Foushee), Isiah Whitlock Jr. (Dedektif Palmer), Brad William Henke (Danny), Paz de la Huerta (Nico)

İçerik Uyarıları: Bol miktarda cinsel içerikli argo konuşma, bir kaç sahnesinde de cinsellik-çıplaklık içerdiğinden dolayı, 18 yaşından küçükler ve bu tür temalardan hoşlanmayanlar için uygun bir film değildir.

Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı: www.foxsearchlight.com/choke/

Ödülleri: 2008 / Sundance Film Festivali Jüri Özel Ödülü

Yıldız Puanı: * * 1/2

Ekonomik zorunluluklar nedeniyle tıp fakültesindeki eğitimini yarıda bırakan Victor Mancini, gündüzleri ABD'nin İngiliz kolonisi döneminin canlandırıldığı tematik bir parkta çalışmaktadır. Genç adamın parasızlık dışındaki en büyük sorunu ise tedaviye muhtaç düzeyde bir seks bağımlısı oluşudur. Ancak, Victor için tedavi önceliği kendisinde değil, Alzheimer hastası annesi Ida'dadır. Pahalı bir bakımevinde kalan annesinin masraflarını karşılayabilmek için sıra dışı bir yol bulan kahramanımız, lokantalarda bilerek boğazına kaçırdığı yiyeceklerle “boğulma” numarası yapmakta, olay sırasında yardımına koşup kendisini kurtaran kişileri de vicdanî bir cendere içine almaktadır. Plan son derece basit, ancak etkilidir. Victor'un yazdığı senaryo uyarınca, onu kurtaran kişi toplum önünde kahramanlaşırken sıkıcı hayatı da anlam kazanır ve arkadaşlarına gurur duyarak anlatacağı bir hikâyeye sahip olur. Olayın bir sonraki aşamasında ise “kurban”, lokantada hayatını kurtardığı kişiden kendini sorumlu hissetmeye başlar ve ona sık sık maddî yardımda bulunur. Üzerinde iyice ustalaştığı bu sahtekârlıkla tıngır mıngır geçinip giden Victor'ın hayatı, annesinin hastalığına sebep olan çarpıcı gerçekleri öğrenmesiyle birlikte kökünden değişecektir.


KAN GÖLÜ / Eden Lake

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2008, İngiltere yapımı

Türü ve Süresi: Korku-Gerilim / 91 dakika

Gösterim Dili: Orijinal seslendirmesi İngilizce olan bu film, ülkemizde Türkçe altyazılı kopyalarla gösterime sunulmuştur.

Yönetmen: James Watkins

Senarist: James Watkins

Görüntü Yönetmeni: Christopher Ross

Özgün Müzik Bestecisi: David Julyan

Kurgucu: Jon Harris

Sanat Yönetimi Ekibi: Simon Bowles (Yapım Tasarımcısı), Lisa Chugg (Set Dekoratörü), Keith Madden (Kostüm Tasarımcısı), Sophie Bryce (Makyaj Ekibi Şefi)

Oyuncular: Kelly Reilly (Jenny), Michael Fassbender (Steve), Tara Ellis (Abi), Jack O'Connell (Brett), Finn Atkins (Paige), Jumayn Hunter (Mark), Thomas Turgoose (Cooper), James Burrows (Harry), Thomas Gill (Ricky), Lorraine Bruce (Tanya)

İthalatçı Şirket: Tiglon Film

Dağıtıcı Şirket: Tiglon Film

İçerik Uyarıları: Korku filmlerine özgü kanlı şiddet sahneleri, argo konuşmalar ve çıplaklık içerdiğinden dolayı, 18 yaşından küçükler ve bu tür temalardan hoşlanmayanlar için uygun bir film değildir.

Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı: www.edenlakemovie.co.uk/

Yıldız Puanı: * *1/2

Hemşirelik okulu öğretmeni Jenny ve erkek arkadaşı Steve, romantik bir hafta sonu tatili geçirmek üzere şehirden uzaklaşıp Eden Gölü'nün kıyısında kamp yapmaya giderler. Ancak, o civarı mesken tutmuş olan bir serseri çetesi, son derece güzel başlayan bu tatili gerçek bir kâbusa çevirecektir. Çete üyeleri ilk olarak çiftin eşyalarını, ardından da otomobillerini çalarak geri dönmelerini imkânsız hale getirirler. Sonrasında ise saldırganlıklarında bir ileri aşamaya geçerek Jenny kaçırırlar. Huzurlu bir hafta sonu geçirmekten başka bir planı bulunmayan Steve, şimdi hem kendi hayatını, hem de kız arkadaşınınkini kurtarmak için savaşacağı ürkütücü bir kedi-fare oyununun ortasında kalmıştır.

15 yıl önce