|

Kısa’dan Hisse festival

6 yıl boyunca film günleri şeklinde devam eden Kısa’dan Hisse organizasyonu artık festival oldu. Festival Koordinatörü Aşkın Özcan özellikle usta yönetmen, senarist ve yapımcılarla sinemaya gönül vermiş genç yetenekleri buluşturmak istediklerini söyledi.

Abdulhamit Güler
00:00 - 11/06/2022 Cumartesi
Güncelleme: 22:39 - 10/06/2022 Cuma
Yeni Şafak
Kısa’dan Hisse organizasyonu artık festival oldu
Kısa’dan Hisse organizasyonu artık festival oldu
Kısa’dan Hisse Kısa Film Günleri organizasyonu festival oldu. Neden?

Her şeyden önce festival ekibi olarak bundan dolayı büyük bir heyecan içerisinde olduğumuzu söylemeliyim.6 sene önce yola bir yarışma olarak çıkarken organizasyonun buralara gelebileceğini düşünemiyorduk. Bununla birlikte özellikle son 2-3 sezonda yaptığımız etkinliklerin seviyesi festival düzeyindeydi. Gerçekleştirdiğimiz söyleşiler, gösterimler, sinema atölyeleri ve ustalık sınıfları zaten festivallerin yaptığı etkinliklerdi. Ayrıca çevremizdeki birçok yönetmen ve sinemacı arkadaşımızdan da bu yönde geri dönüşler almaya başlayınca Kısadan Hisse’nin artık festival olma zamanının geldiğine iyice emin olduk. Danışma kurulumuz ile yaptığımız istişareler sonucu bu kararı uygulamaya aldık. Daha önce yaptığımız etkinliklerin üzerine bu yıl yeni şeyler de ekleyerek bundan sonra yolumuza Kısa Film Festivali olarak devam etmek istiyoruz. Mesela bu yıl ustalarla çırakları bir araya getireceğimiz özel bir etkinlik planlıyoruz bunun yanına genç sinemacıların bu alana dair görüşlerini kitaplaştırmak istiyoruz ve daha başka sürpriz etkinlikler. Belki en önemlilerinden birisi çekilmiş kısa filmleri ödüllendirmenin yanı sıra bu sene OSE Film Yapım Desteği ödülü de vereceğiz, bir senaryonun filmleşmesini sağlayacağız. Bu sene herkesi başka bi’ festival bekliyor.

USTALARLA ÇIRAKLAR İÇİN ‘MUHABBET MASASI’

- Anlattıklarınız arasında özellikle usta-çırak buluşması ve gençlerin kaleminden çıkarılacak kitap dikkatimizi çekti. Biraz açar mısınız bu başlıkları?

Usta ve çırak buluşmalarında amacımız usta yönetmen, senarist, yapımcı ve sinemacılarla bu işe gönül vermiş genç yetenekleri bir araya getirerek tecrübe paylaşımını sağlamak. Yarışmamızda ön elemeyi geçerek finale kalan filmlerin yönetmenleri ve başvuruyla arkadaşları davet ederek, ustalarla bir masa etrafında sohbet edebilecekleri bir ortamı oluşturmak istiyoruz. Gençliğin gözünden sinemaya bir bakış sağlamak amacıyla bu konuda eli kalem tutan genç yönetmenlerimizle hazırlayacağımız kitabı da sinemaseverlerin istifadesine sunmuş olacağız. Hem yol gösterici hem de heyecan vermesi açısından bu kitap çalışmasının çok önemli bir amaca hizmet edeceğini düşünüyoruz.

KISA FİLM YAPIM VE EĞİTİM DESTEĞİ

- Yapım ve eğitim desteği de var. Neden?

Evet biz geçen yıl yaptığımız sinema atölyemizde bunu tecrübe ettik eğitim bu işin en önemli noktası ve imkân sunularak fikirlerin ve projelerin hayata geçmesini sağlamak genç yeteneklere ciddi bir motivasyon unsuru oluşturuyor. Kendilerine olan güvenlerinin yanı sıra işin pratiğini görmeleri de çok önemli bir tecrübe oluyor. Bu yüzden bu yıl senaryo jürimiz tarafından beğenilen en iyi senaryonun hayata geçmesi açısından Online Sinema Eğitim Platformu (OSE) adına en az 20bin lira yapım desteği ödülü verilecek. Ayrıca biz diğer festivallerden farklı olarak lise yaş gurubu arkadaşların eserlerini daha adil bir yarış olması için ayrı değerlendiriyoruz. Lise kategorisinde birinciye para ödülü ve ilk 3’e giren genç yönetmenlerimize yeteneklerini geliştirmeleri için OSE sinema eğitimi ödülü vereceğiz. Eğitim desteğinin genç yeteneklerimize yol göstereceğini ve bu işi hakkını vererek yapmalarına katkı sunacağına olan inancımız tam.

KISA FİLM GEREKEN ÖNEMİ GÖRMÜYOR

- Yedincisi düzenlenen bir organizasyonsunuz. Ülkemiz kısa film sektörü ve kısa filmcilerin durumunu nasıl görüyorsunuz?

Kısa film sektörünün önemi her geçen gün daha açığa çıkıyor. Bu ülkede bu işe gönül vermiş çok yetenekli arkadaşlarımız var. Ama kısa film bir sanat dalı olarak hak ettiği değeri görmüyor. Belki yüksek bütçeli yapımlar belli başlı dijital mecralarda yer bulabiliyor ama şu an kısa filmlerin festivaller haricinde gösterimlerini yapılabildiği mecralar pek yok. Kısa filmi, uzun metraja bir hazırlık olarak görmüyoruz. Başlı başına bir tür olarak değerlendiriyoruz. Kısa filmcilere verilen desteklerin azlığı nedeniyle de ne kadar zorlandıklarını gözlemleyebiliyoruz. Bu yüzden biz Kısa’dan Hisse olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz.

HEP YENİLİK PEŞİNDEYİZ

- Gençlerin dili ve yenilik vurgusunu sıkça yapıyorsunuz. Gelecek yıllarda Kısa’dan
Hisse ne gibi yeniliklerle karşımızda olabilir?

Gençlik ve yenilik vurgusunu ısrarla yapıyoruz. Çünkü Kısa’dan Hisse’nin organizatörü Genç Öncüler Gençlik Hareketi. Yani bu festival gençlerin hayal ettiği, kurguladığı bir festival. Zamanın ruhunu okuyarak, yapacağımız çalışmaların niteliğini artırmaya ve çeşitlendirmeye gayret gösteriyoruz. Önümüzdeki yıllarda da yine zamanın ruhuna uygun birçok çalışmaya imza atacağız inşallah.

SİNEMA AKADEMİSİ KURMAK İSTİYORUZ

Festivalimizi her yıl farklı etkinliklerle zenginleştirmeyi önemsiyoruz. Şunu özellikle ifade etmek isterim ki Kısa’dan Hisse sadece festival olmakla kalmak istemiyor. Önümüzdeki yıllarda yapmak istediğimiz en büyük proje bir sinema akademisi kurmak. Bu ülkeye, sinema sektöründe hizmet edecek birçok arkadaşın yetişmesine katkı sunarak geleceğin sinemacılarını yetiştirmek istiyoruz. Bunun için gerekli her adımı atacağız.

#Kısa’dan Hisse Kısa Film Günleri
#Aşkın Özcan
#genç
#sinema
2 yıl önce