|

Kitapların özeti bir kitap

Deneme türündeki eseri Karaca Gözü ile Süheyla Karaca Hanönü, okuduğu kitapların geniş bir özetine yer veriyor. 22 kitap incelemesinin bulunduğu Karaca Gözü, yazarın ilk kitabı. Nuri Pakdil’den Handan Acar Yıldız’a kadar birçok ismi kitabına konu eden Hanönü, eserlere kendi gözünden bakmamızı sağlıyor.

Halime Kirazlı
04:00 - 15/10/2021 Cuma
Güncelleme: 22:15 - 14/10/2021 Perşembe
Yeni Şafak
Karaca Gözü, Süheyla Karaca Hanönü, Okur Kitaplığı Eylül 2021, 133 Sayfa
Karaca Gözü, Süheyla Karaca Hanönü, Okur Kitaplığı Eylül 2021, 133 Sayfa

Her okurun ve edebiyatçının etkilendiği ya da ilham aldığı bir yazar muhakkak vardır. Betimlemesinden olay örgüsüne kullandığı kelimelerden karakterlerine bir şekilde okurda bir iz bırakır. Yazar Süheyla Karaca Hanönü de geçtiğimiz ay, okuduğu eserlerden aklında kalanları yazdığı bir eser çıkardı. Adı da Karaca Gözü.

Aynı zamanda edebiyat öğretmeni olan Hanönü’nün kitabına ismini veren ise soyadı olmuş. Kendi penceresinden yazdığı kitapta kısa kısa ve birbiriyle benzerliklerine de atıf yaparak inceliyor Karaca Gözünde okuduğu eserleri. Sıcak, akıcı ve yalın bir dil kullanıyor yazılarında Süheyla Karaca Hanönü. Kitaptaki bölümlerin birçoğu daha önce farklı mecralarda yayınlanmış olsa da yeni eleştirilerle kitap zenginleşiyor.

Kitabını, kitaplarla ilgili bir deneme olarak niteliyor Süheyla Karaca Hanönü. Sadece öykü ve denemeleri değil, şiir kitaplarını da irdeliyor yazar. İlk kitabının neden bir hikâye kitabı değil de eleştiri kitabı olduğunu ise yazarların yazar olmadan önce ciddi bir okur olması gerektiğine bağlıyor. Yazarların üslubunu okur olduğu dönem geliştirdiğini düşünen yazar, bu nedenle eleştiri türünde bir kitap yazdığını ifade ediyor.

AVRUPA’NIN BİZE BAKIŞI

Kitap içinde de edebiyatın güzelliklerine ve sağladığı dostluklara atıf yapan Hanönü, kitabı yazma nedenini de güzel bir şeyin duyurulması olarak görüyor ve bunu herkese duyurmayı amaç ediniyor. Kitapta konu edinen yazarların çoğunun yaşıyor olmasına ise özellikle dikkat edilmiş. Hanönü, kitabı yazma amacını da şöyle açıklıyor, “Okuyan kişiyi bahsettiğim kitabı almaya yöneltmek. Eline alsın ve desin ki ‘Gülşefdeli Yemeni kitabını alıp okumalıyız.’ Ya da ‘Emin Gürdamur diye bir yazar var’ desin.”

Farklı dergilerde eleştiri, deneme ve öyküleri çıkan yazar, sadece öykü, roman değil şiir kitaplarını da ele alıyor kitabında. Birbirine bağladığı okumalarla yazarların eserlerini de anlamlandırıyor. Hüseyin Su’da okuduğunu Nuri Pakdil’de anlamlandıran Hanönü, sadece kitapları değil, yazarın kitaba ilişkin röportaj, söyleşi ve sosyal medya paylaşımlarından da referanslar sunuyor.

Karaca Gözü ile okuma yolculuğunda yüreğinde ve zihninde iz bırakan ayrıntılara mercek tutuyor Süheyla Karaca Hanönü.

#Süheyla Karaca Hanönü
#Okur Kitaplığı
#Karaca Gözü
2 yıl önce