|

Kızını 9 yaşına kadar emzirdi

İngiltere'de yaşayan 4 çocuk annesi Sharon Spink, kızını 9 yıl boyunca emzirdi. Çocuğunun kararıyla emzirmeyi bırakan anne “Emzirmeyi özleyeceğim” diyerek herkesi şaşkınlığa uğrattı. Anne ve kızının durumunu değerlendiren uzmanlar, "Duygusal bağlanma için bebeği emzirmek çok kıymetli ama bu yaşa kadar sürmesi çocuğun duygusal olarak büyümesine ve gelişimi tamamlamasına engel olur. Ayrıca çocuk bu durumu öğrenen arkadaşları tarafından rencide edilebilir" dedi.

11:46 - 13/11/2018 Salı
Güncelleme: 14:51 - 16/10/2020 Cuma
Diğer
Uzmanlar, yaşanılan durum ile görüşlerini aktardı.
Uzmanlar, yaşanılan durum ile görüşlerini aktardı.

Sharon Spink, kızının 9 yaşına kadar meme emmesinin normal olduğunu söylerek, kızıyla aralarında ömür boyu sürecek bir bağ kurduğunu belirtti. Toplumun bir kısımından tepki toplayan kadın yaptığının doğru olduğunu ifade etti.

The Sun'ın haberine göre, Sharon, kızı Charlotte'ın anne sütü sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendiğini ve nadiren hasta olduğunu söyledi. Sharon, "Charlotte doğduğunda, anne sütünü o istediği zaman kesmeye karar vermiştim. Memeyi bırakma kararının çocukta olması zorla bıraktırmaktan daha iyi bir şey."

Kademeli olarak bıraktı

"Charlotte bu yıl kendi kararıyla meme emmeyi bıraktı. Önceden de hasta ya da kötü hissettiği zamanlar ayda bir sefer emiyordu. 10 yaşında emmeyi bırakacağını söylemişti ama daha erken bıraktı. Bu olayın doğal akışında ilerlemesinden memnunum. Memeyi bırakmak kızımın kendi kararıydı ve kademeli olarak azaltarak bıraktı."

  • "Kızım büyüdüğünde, bu olayın sadece beslenme odaklı olmadığını ve kucağımda ne kadar rahat ve güvenli hissettiğini hatırlayacak. Kızımla aramda çok sıkı bir bağ var ve bunda uzun yıllar meme emmesinin bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Anne sütü sayesinde aramızdaki bağ giderek kuvvetlendi ve memeyi bıraktı diye bu bağın zarar göreceğini hiç sanmıyorum. Çocuklar büyüdükçe meme emmek basit bir beslenme olmaktan çıkıyor, sizin kucağınızda rahat ve güvende hissediyorlar."

"Önceki iki çocuğumu sadece birkaç hafta emzirebilmiştim ve devam sütleriyle beslemek zorunda kalmıştım. Charlotte doğduğunda bu durumu değiştirmek istedim."

Son 4 yılda ayda bire düşürdü

İlk hedefim 1 yıl emzirmekti. Dünya Sağlık Örgütü iki yıl anne sütünü önerdiği için emzirmeye devam ettim, daha sonra da kararı Charlotte'a bıraktım. Bazı zamanlar onu sütten kesmeyi düşündüm. Ama sonradan 'Bunu çocuğum için yapıyorum. Onun istediği bu ve onun için iyi bir şey yapıyorum' diye düşündüm. Charlotte 5 yaşındayken günde 3 defa emiyordu. Son 4 yılda ise ayda bire düşürdü. Bu konu hakkında iyi yorumlar aldığım gibi kötü yorumlar da geliyor. Bu kararı veren anneleri desteklemeliyiz ve verdikleri karara saygı duymalıyız."

Uzmanlar ise bir çocuğun uzun süre emmesini şu şekilde değerlendirdi:
  • "Her yaş döneminde çocuğun psikolojik olarak başarması gereken dönemin becerileri ve sorumlulukları var. 9 yaşına kadar emzirmek çocuğun birçok açıdan yaşıtlarından farklı deneyim yaşamasına neden olacaktır. Duygusal bağlanma için bebeği emzirmek çok kıymetli ama bu yaşa kadar sürmesi çocuğun duygusal olarak büyümesine ve gelişimi tamamlamasına engel olur. Ayrıca çocuk bu durumu öğrenen arkadaşları tarafından rencide edilebilir. Ebeveynler çocuklarının ihtiyaçlarını her dönemin özelliklerine göre tamamlamalı ve gerekirse profesyonel destek alarak bilinci bir şekilde çocuklarını yetiştirmeliler."

#Meme
#Süt
#Çocuk
5 yıl önce