|

Kolombiya'nın töresi böyle olur

İstanbul Şehir Tiyatroları'nın Kırmızı Pazartesi oyununun galası Haldun Taner Sahnesi'ndeydi. Nobel ödülü sahibi Gabriel Garcia Marquez'in Kırmızı Pazartesi adlı romanından uyarlanan oyunda bir cinayetin ruhsal çözümlemesiyle birlikte toplumsal eleştiri yapılıyor

HATİCE SAKA
00:00 - 1/11/2008 Cumartesi
Güncelleme: 23:26 - 31/10/2008 Cuma
Yeni Şafak
Kolombiya'nın töresi böyle olur
Kolombiya'nın töresi böyle olur

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın yeni oyunu Kırmızı Pazartesi'nin galası Haldun Taner Sahnesi'nde yapıldı. Usta tiyatrocu Macit Koper, Nobel ödülü sahibi, Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez'in Kırmızı Pazartesi adlı romanından uyarladığı oyunun aynı zamanda yönetmenliğini yapıyor. Oyunun sahne tasarımını Barış Dinçel, kostüm tasarımını Nihal Kaplangı, ışık tasarımı Kemal Yiğitcan, koreografisini ise Handan Ergiydiren gerçekleştiriyor. Kırmızı Pazartesi oyununda Burak Davutoğlu, Meriç Benlioğlu, Murat Coşkuner, Çağlar Yiğitoğulları ve Bahtiyar Engin gibi oyuncular sahne alıyor.

Genç bir kızın gerdek gecesi kız çıkmaması ve ardından işlenen namus cinayeti. Kırmızı Pazartesi romanın yazarı Kolombiyalı, ancak bu öykü bize çok tanıdık. Macit Koper'in uyarladığı ve yönettiği Kırmızı Pazartesi oyunu Güneydoğu'daki töre cinayetlerine benzer bir ruh halini yansıtıyor. Ancak bu oyunun temel izleği namus cinayeti değil. İnsanların göz göre göre bir cinayetin işlenmesine kayıtsız kalmalarına odaklanan oyun, toplumsal duyarsızlığa dikkat çekiyor.

Oyun kasabaya 20 yıl sonra gelen yazarın olayları anlatmasıyla başlıyor.


BİR CİNAYETİN RUHSAL ÇÖZÜMLEMESİ

Santiago Nasar cinayete kurban gideceğinden habersiz yeni bir güne uyanır. Ancak kasaba bir gece önce evlenen Bayardo San Roman'ın gelini ailesine geri götürmesini konuşmaktadır. Gerdek gecesi kız çıkmayan Angela Vicario kardeşlerine kendisine bunu yapanın Santiago Nasar olduğunu söylemiştir. Pablo ve Pedro kardeşler kasabanın her yerinde Santiago'yu ararlar ve herkese onu öldüreceklerini duyururlar. Ancak bu bilgi, Nasar'ı ölümden kurtaramaz. Santiago Nasar herkesin gözü önünde cinayete kurban gider. Gelenekler, görenekler, bağlılıklar gibi sebepler kasabalıyı gelmekte olan cinayeti bile sıradanlaştıran bir ruh haline sokar.

Sahnede tüm oyuncuların, hem olayın yaşandığı yıllardaki kendilerini, hem de kasabaya dönen yazarın hatırlattıklarını anlatan 20 yıl sonraki hallerini, başarıyla sahneye taşıdıkları oyun, anlatıcının açıklamalarıyla renkleniyor. Bir cinayetin ruhsal çözümlemesinin yapıldığı Kırmızı Pazartesi oyununda topluma da eleştiriler yöneltiliyor.


16 yıl önce