|

Konser salonunda sema olmaz

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün düzenlediği “Arka Oda Toplantıları’nın konuğu tanbur sanatçısı Refik Hakan Talu oldu.

Harun Karaburç
04:00 - 22/01/2019 Salı
Güncelleme: 03:11 - 22/01/2019 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Talu, “İstanbul Mevlevihanelerinde Müzik” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Dünyada müzik kelimesinin yanına en çok yakışan şehrin İstanbul olduğunu ve hangi taşı kaldırsak altından müzik çıktığını söyleyen Talu, Galata, Yenikapı, Beşiktaş, Bahariye, Kasımpaşa ve Üsküdar mevlevihanelerine ve buralarda yetişen meşhur bestekarlara ilişkin bilgi verdi.


HEM DİNİ HEM İLMİ

Buhurizâde Mustafa Itri, Dede Efendi, Zekai Dede, Hacı Arif Bey, Hüseyin Fahreddin Dede, Mehmed Celâleddin Dede, Hammamizâde İsmail Dede, Taburi Cemil Bey gibi zirve isimlerin de İstanbul’da yaşadıklarının altını çizdi.

  • İstanbul’daki beş mevlevihanenin bir dini kurum olmasının yanı sıra birer edebiyat fakültesi, güzel sanatlar fakültesi ve konservatuvar olduklarını kaydetti. Talu konuşmasında son yıllarda konser salonlarında yapılan sema törenlerine de değindi. Bu salonlarda sema yapmanın bir hata olduğunu belirten Talu, “Aslında yapmamamız lazım ama insan da yapmak istiyor. Çünkü o kadar güzel ki, böyle güzel bir müzik, böyle güzel bir ritüel yok, bambaşka bir şey” diye konuştu.
#Arka Oda Toplantıları
#Refik Hakan Talu
5 yıl önce