|

Konuşarak beyin ameliyatı

İlaca dirençli parkinson hastalarının beynine pil takılarak titremeye son veriliyor. Başarı oranı oldukça yüksek olan bu yöntem uyutulmadan yapılıyor.

.
00:00 - 29/06/2013 Cumartesi
Güncelleme: 22:20 - 28/06/2013 Cuma
Yeni Şafak
Konuşarak beyin ameliyatı
Konuşarak beyin ameliyatı

Muhammed Ali, Salvador Dali, Yasser Arafat, Papa II. Jean Paul gibi isimlerin hastalığı ''Parkinson''da en etkili tedavi olan ''beyin pili'' ülkemizde de sıkça uygulanıyor. Giyinmek, yemek yemek gibi işleri bile yapamayan hastalar, beyin piliyle kâbustan kurtuluyor.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Dç. Dr. Akın Akakın, halk arasında ''titreme'' olarak tanımlanan parkinsonda kullanılan beyin pilini anlattı.

BAŞARI ORANI YÜKSEK

Yrd. Doç. Dr. Akakın, ''Parkinson hastalarında, beyin pili yüksek oranda başarılı sonuçlar veriyor. Hastalar ameliyat sonrası hastalık öncesi günlerine geri dönmeye başlıyor'' diyor.

MÜZİK EŞLİĞİNDE AMELİYAT

Yrd. Dç. Dr. Akakın, ''Hastalıktan sorumlu hücreleri bulmak için ameliyatı, hastayı uyanık tutarak yapıyoruz. Ameliyatta sohbet bile ediyoruz. Hastanın psikolojisine göre espriler yaptığımız da oluyor. Ameliyatta hastadan elini kaldırması gibi bazı isteklerimiz olur. Böylece beynin haritasını en sağlıklı biçimde çıkarıyoruz'' dedi.

11 yıl önce