|

Köprüleri onarmak istiyoruz

6-7 Eylül olayları ve Kıbrıs meselesinden sonra ilk kez Rumlar İstanbul''da yayınevi kurdu. İstos Yayınevi''ni açan araştırmacı tarihçi Foti Benlisoy 'Her sese kulak vereceğiz. Amacımız farklara rağmen köprüler inşa etmek, köprüleri yıkmak değil onarmak' diyor.

AYSEL YAŞA / İSTANBUL
00:00 - 18/09/2012 Salı
Güncelleme: 22:59 - 17/09/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Köprüleri onarmak istiyoruz
Köprüleri onarmak istiyoruz

Osmanlı''dan bu yana matbuat tarihimizin önemli bir kolu sayılan Rum yayıncılığı 6-7 Eylül olaylarından sonra kesintiye uğradı. 1960''dan sonra Kıbrıs meselesinin de etkisiyle Rum nüfusu azalınca Rum yayın evleri de bir bir kapandı. Kesintiye uğrayan bu yayıncılık hayatını yeniden canlandırmaya karar veren 7 Rum genç, Karaköy''de İstos''u kurdu. İstos Yayınevi, kitaplarında şimdiye dek, İstanbul Rumları Bugün ve Yarın, Kazancakis''in meşhur kitabı Çileci, Anadolu''nun ilk romanlarından biri sayılan Filotheos''un Uğraşları''nı yayımlayan yayınevinin kuruluşunda aktif rol oynayanlardan biri de araştırmacı tarihçi Foti Benlisoy.

DİNK''İN KATKISI BÜYÜK

Hem Türkçe hem de Rumca kitaplar basacak olan İstos''un kültürel hayata bir renk katacağına inanan Benlisoy 'Rum nüfusunun eksilmesiyle bu toprakların kültür damarlarından biri kesintiye uğradı. Biz şimdi, genel Türkiye okuruna seslenmeyi planlıyoruz ve amacımız kültürel hayata bir renk katmak' diyor. Ailesinin bir kısmı 6-7 Eylül olaylarında yurt dışına çıkan tarihçi, şunları söylüyor: 'Son on yılda Türkiye''de farklı azınlık toplulukları arasında bir bilinçlenme yaşandı. Hrant Dink''in buna katkısı büyük. Biz yola çıktığımızda bazı dostlar bu işin yürümeyeceğini söyledi. Yolumuz açık diyemem ama bir yolumuz var. Bunu biliyorum.'

MAĞDURİYET SÖYLEMİMİZ YOK

Genelde mağduriyet üzerinden yapılan söylemlere karşı çıkılan yayın evinde tarihçi, 'Biz mağduriyet söyleminin insanı güçsüzleştirdiğine inanıyoruz. Amacımız farklara rağmen köprüler inşa etmek, köprüleri yıkmak değil onarmak' diyor. 'Rum toplumunun sesiyiz' dibi iddiada bulunmadıklarının altını çizen Benlisoy, farklı seslere de kulak vereceklerini belirtiyor. İstos''tan çıkacak bir diğer önemli kitap ise Herkül Millas imzasını taşıyor.


12 yıl önce