|

Körlük tarih oluyor

Trafik kazasında görme yetisini kaybeden Finlandiyalı 46 yaşındaki adam göze yerleştirilen mikroçip sayesinde yeniden görebildi. Devrim niteliğindeki buluş doğuştan görme engellilerde de işe yarayabilir

Dış Haberler
00:00 - 4/11/2010 Perşembe
Güncelleme: 21:33 - 3/11/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Körlük tarih oluyor
Körlük tarih oluyor
BİR İLK YAŞANIYOR

Tıp dünyasında devrim niteliğindeki buluş sayesinde doğuştan görme engelliler için dahi umut ışığı doğdu. Finlandiya'da bir kaza sonucu görme yeteneğini büyük ölçüde kaybeden Miikka Terho (46) adındaki adam, geliştirilen mikroçip sayesinde yeniden gördü. Terho, masaya bırakılan nesnenin muz olduğunu bildi.


BİLİM ADAMLARI UMUTLU

Retinaya yerleştirilerek göze ulaşan ışığı elektirik sinyallerine ulaştırıp optik sinire ileten çip sayesinde Terho, ismini de okuyabildi. Uzmanlar uzun süre yapılan çalışmalar sonucu geliştirilen mikroçipin önümüzdeki dönemde, görme özürlü doğan kişilerde bile işe yarayabileceği konusunda hem fikir.


10 yıl boyunca göremeyen Miikka Terho'nun hayatını biyonik göz değiştirdi. Terho, bu devrim sayesinde 20 metre uzaktaki insanları tanımayı başardı. Bir saatlik bir zamanda gölgeler arasındaki griyi ve kendi adını ayırt edebildi. Hatta araştırma ekibinin yaptığı hataları düzeltebilecek kadar görebiliyordu.

13 yıl önce