|

Kur''an ışığına kavuşacak

İstanbul''da düzenlenecek Uluslararası Braille Kur''an Konferansı dünyadaki kabartma Kur''an-ı Kerimler arasındaki yazılış şekli farklarını ortadan kaldırmayı hedefliyor. Konferansın amaçlarından biri de İngilizce, Almanca gibi dillerde kabartma yazılı Kur''an mealleri bastırmak. Böylece görme engelli Avrupalılar da Kur''an meali okuyabilecek.

Emeti Saruhan
00:00 - 27/01/2013 Pazar
Güncelleme: 18:31 - 26/01/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Kur''an ışığına kavuşacak
Kur''an ışığına kavuşacak

İstanbul önümüzdeki günlerde önemli bir konferansa ev sahipliği yapacak. Görme engellilerin Kur''an okumasına olanak sağlayan kabartma harflerle yazılmış Kur''an-ı Kerim''leri hazırlayan dünyadaki tüm kuruluşlar ''Uluslararası Braille Kur-an Konferansı''nda bir araya geliyor. Bu kuruluşları bir araya getirmesiyle ilk olan konferans, amaçladıklarıyla da önem arz ediyor. 04-09 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek konferansın fikir babası, Beyazay Derneği''nin kurucularından ve kendisi de görme engelli olan Selahattin Aydın. Aydın, ilk amaçlarının dünya üzerinde kabartma Kur''an-ı Kerim hizmeti veren kuruluşlar arasında bir iletişim ve işbirliği sağlanması olduğunu söylüyor. Çünkü bu kuruluşlar bugüne kadar hiç bir araya gelmemiş. Bunun sonucunda da Kur''an harfleri için her ülkede kendilerine göre bir Braille alfabesi oluşturulmuş. Dolayısıyla bu alfabelerin kullanıldığı Kur''an-ı Kerim''lerin yazılış tarzları ülkeden ülkeye farklılık gösterebiliyor. Bunun sonucunda ise görme engelli bir Türk başka bir ülkeye gittiğinde, oradaki Braille Kur''an''ları okuyamıyor.

KUR''ANLAR AYNI OLACAK

Selahattin Aydın Kabe''de Kur''an okumak isteyip de bulduğu kabartma yazılı Kur''an''lar Türkiye''dekinden farklı olduğu için okuyamayınca bu konferansı tertip etmeyi aklına koymuş. Döndüğünde internet üzerinden ulaştığı kuruluşlar da paralel yönde görüş bildirince konferansı tertiplemeye karar vermişler. Endonezya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan, İngiltere, Malezya, Mısır, Pakistan, Suudi Arabistan, İran, Ürdün ve Filistin''den oluşan 12 ülkeden 14 organizasyonun katılacağı sempozyum sonucunda dünyadaki Braille Kur''anlar için ortak bir dil kullanılabilecek. Konferansın üzerinde çalışacağı diğer bir konu başta İngilizce, Fransızca ve Almanca olmak üzere dünya üzerinde yaygın olarak konuşulan dillerde hazırlanmış olan meallerin kabartma yazı ortamında basılması. Çünkü bu dillerde kabartma olarak hazırlanmış mealler bulunmuyor. Bu da görme engelli olan ve İslam''ı seçen kişilerin meal okuyamamasına sebep oluyor.

KEYİFLİ VE NİTELİKLİ GEÇECEK

Az gelişmiş ülkelerde yaşayan ve kabartma Kur''an edinmekte güçlük çeken görme engelli Müslümanların Mushaf ihtiyaçlarının karşılanması ise konferansta üzerinde çalışılacak bir başka konu. Kabartma formatta Kur''an basan organizasyonların desteklenerek bu ülkelere kabartma Kur''anların gönderilebilmesi hedefleniyor. İnternet üzerinden görme engellilere Kur''an okuma hizmeti de gerçekleştirilmek istenen hizmetler arasında. Ancak Aydın en önemlisinin kabartma Kur''an-ı Kerim yapan organizasyonların aralarında bir işbirliği mekanizmasının oluşması olduğunu ifade ediyor. Aydın, ''Birbirimizden haberdar olalım, birlikte çalışalım. Katılımcı heyetimiz çok nitelikli. Görme engellilere Kur''an eğitimi verme konusunda master, doktora tezi vermiş arkadaşlar var. Yapacağımız tartışmaların çok keyifli ve nitelikli geçeceğini düşünüyoruz'' diyor.

Diyanet de kabartma Kur''an basacak

Selahattin Aydın Diyanet İşleri Başkanlığı''nın da son dönemde kabartma Kur''an-ı Kerim basma çalışmaları olduğunu söylüyor. Konferansa Diyanet İşleri Başkanlığını da davet ettiklerini anlatan Aydın, ''12 ülkenin katılımcılarının bir çoğu devlet kuruluşu. Bu konuda akademik çalışmalar yapan insanlar bir araya gelip bir format belirlediklerinde tüm dünyada benimsenecektir diye düşünüyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı''nın bu formatı destekleyeceği yönünde bir taahhüdü yok ama bu konuda bir açık olduğu onların da malumu. Bu kadar insanın bir araya gelip üzerinde mutabık kaldığı formatın herkes tarafından benimseneceğini düşünüyoruz'' diyor.

On yıl içinde öğrendik

Braille alfabesi ya da Körler alfabesi Vikipedia''da ''1821 yılında Louis Braille tarafından geliştirilmiş görme engelli insanların okuyup yazması için kullanılan bir alfabe yöntemidir'' şeklinde tarif ediliyor. Braille Kur''anlar ise 1950''li yıllarda kullanılmaya başlandı. Ülkemize ise 1990''lı yıllarda geldi. Türkiye''de ilk kabartma harfli Kur''an-ı Kerimleri Beyazay Derneği olarak hazırladıklarını anlatan Selahattin Aydın, ''10 yıl boyunca periyodik Kur''an-ı Kerim kurslarımız oldu görme engelli arkadaşlarımız için. Çeşitli müftülüklerle işbirliği halinde yaptık. Yetişen kişiler de farklı bölgelere dağılıp eğitim verdiler. Bugün itibarıyla çok farklı kuruluşlar bu tür hizmetleri veriyorlar çünkü kabartma Kur''an-ı Kerim okuyabilen insan sayısı arttı'' diyor.

11 yıl önce