|

Kurtlar Vadisi Filistin İsrail'i rahatsız etti

Kurtlar Vadisi Filistin'in gösterime girmesine az bir vakit kala Amerika'daki Yahudi lobisi harekete geçti.Amerikalı bilim adamı Alon Ben Meir, hükümet yetkileriyle görüşerek duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

Behçet Güngör
00:00 - 25/01/2011 Salı
Güncelleme: 22:14 - 24/01/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Kurtlar Vadisi Filistin İsrail'i rahatsız etti
Kurtlar Vadisi Filistin İsrail'i rahatsız etti

Kurtlar Vadisi Filistin'in 28 Ocak tarihinde gösterime girmesi Yahudi lobisini harekete geçirdi. Dünyanın en ünlü Yahudi kökenli Amerikalı bilim adamı ve New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Alon Ben Meir, Kurtlar Vadisi Filistin'in Türk- İsrail ilişkilerine en az Marmara Gemisi kadar zarar verebileceğini söyledi. Bu tehlikeye dikkat çekmek için Türkiye'ye geldiğini ifade eden Meir, herhangi bir Yahudi lobisinde yer almadığını kendi kalbinin sesini dinleyerek bu girişimde bulunduğunu iddia etti. Bu filmin gösteriminin engellenmesinin imkansız olduğunu söyleyen Meir, burada önemli görevin hükümete düştüğünü belirterek, AK Parti hükümetinin bu filmdeki görüşlere paralel açıklama yapmamasını istedi. Mavi Marmara olayı ile ilgili İsrail'in mutlaka özür dilemesi gerektiğini hatırlatan Meir, ancak İsrail'de koalisyon olduğu için bunun zorlaştığını söyledi.

MECLİS BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Meir'in Pazar günü TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile bu konuda bir görüşme yaptığı öğrenildi. Meir'in Meclis Başkanı Şahin'den randevu istedi Şahin ise iş yoğunluğunu gerekçe göstererek bunu kabul etmedi. Şahin Ankara Atlı Kulübü'nde öğle yemeği yerken Meir de burada yemek yedi ve çıkışta da Şahin ile görüşerek Kurtlar Vadisi Filistin ile ilgili rahatsızlıklarını dile getirdiği öğrenildi. Şahin'in de İsrai'in tutumunu çok sert bir dille eleştirdiği öğrenildi. Meir, gazetecilerle yaptığı görüşmede Kurtlar Vadisi Filistin'in 28 Ocak'ta gösterime gireceğini belirterek, bunun Türk- İsrail ilişkilerine Mavi Marmara olayından daha çok zarar vereceğini söyledi. Bu konudaki tehlikeye dikkat çekmek için Türkiye'ye geldiğini söyleyen Meir, “Bu filmi yasaklamak için artık çok geç. Ancak buradaki fikirlere katılmadığını hükümetin belirtmesi ve bu filme paralel bir açıklama yapmaması için çok geç değil” dedi.


İstanbul'da Bakan Bağış'la buluştu

Meir'in bu konudaki kendisinin ve Yahudilerin tepkisini Devlet Bakanı Egemen Bağış'a da ilettiği öğrenildi. Meir'in İstanbul'da Bağış ile görüştüğü, görüşmede Kurtlar Vadisi Filistin ve Türkiye-Ortadoğu ilişkilerini değerlendirdiği öğrenildi. Görüşmede Yahudi dünyasının Türk-İsrail ilişkilerine verdiği önemi anlattı ve hükümetin bu filmi destekleyen açıklamalardan kaçınmasını istedi. Meir dün de AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış ile bir araya geldi.


Film ilişkileri bozar

Bu filmden dolayı çok büyük kriz çıkacağını gördüğünü ifade eden Meir, “Bu kiriz Mavi Marmara olayı krizinden çok daha büyük olacaktır. Hükümet bu konuda sessiz kalsın ve yorum yapmasın” dedi. Türkiye'nin Haziran ayında seçimlere gideceğini hatırlatan Meir, “Hükümet bu konuda yorum yaparak daha fazla oy almayı düşünebilir. Ancak buna gerek yoktur. Zaten Başbakan Erdoğan çok yetenekli bir lider. Sayın Erdoğan fırsatları avantaja çevirebilir. Bu konuda yorum yapmadan Türk - İsrail ilişkilerine zarar vermeden de istediği oyu alabilir” dedi.


İsrail özür dilesin

Meir, İsrail'in politikalarının yüzde 90'ına katılmadığını belirterek, “Mavi Marmara olayında İsrail kesinlikle haksızdı. Hem de yüzde 100 haksızdı. Ben hep söyledim yine söylüyorum. İsrail özür dilemelidir. Ancak İsrail'de koalisyon var. Bu yüzden özür dilemeleri zor oluyor” dedi. İsrail hükümetinin yaptıklarının İsrail halkıyla karıştırılmaması gerektiğini de belirten Meir, “Hükümetlerin tutumları toplumların ilişkilerine zarar vermemelidir. Hükümetin tutumu ile İsrail toplumu ayrı ayrı şeylerdir. Hükümetin yanlışlıkları topluma ödetilmemelidir” dedi.



13 yıl önce