|

'Kutlu' bayram

Peygamber Efendimiz'in dünyayı teşrifi dolayısıyla başlatılan Kutlu Doğum Haftası, her yıl biraz daha genişleyerek ve içeriği derinleştirilerek kutlanıyor. Yalnızca İstanbul Müftülüğü bu yıl 621 Kutlu Doğum etkinliği düzenliyor

Oktay Mehmet
00:00 - 19/04/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:10 - 19/04/2007 Perşembe
Yeni Şafak
'Kutlu' bayram
'Kutlu' bayram

Diyanet İşleri Başkanlığı'nca 1989 yılından itibaren Peygamber Efendimiz'in doğum yıldönümleri, her yıl “Kutlu Doğum Haftası” adıyla ilmi ve kültürel etkinliklerle kutlanıyor. Kutlamaların 19.'su bu yıl tüm Türkiye'de konferans, panel ve diğer sosyal-kültürel faaliyetlerle icra ediliyor. Yalnızca İstanbul Müftülüğü, bu yılki Kutlu Doğum Haftası kutlamaları çerçevesinde 621 ayrı etkinlik düzenliyor. 22 Nisan'a kadar sürecek kutlamalar arasında ağırlıklı olarak İslam'da insan sevgisine yönelik etkinlikler yer alacak. Kutlamalar için Küçükçekmece'de Kutlu Doğum Çadırı kuruldu. Atatürk Parkı'nda kurulan 'Kutlu Doğum Çadırı'nın açılışına yüzlerce vatandaş, saatler öncesinde akın etti.

Kutlu Doğum Çadırı'nın açılışını Küçükçekmece Müftüsü Yusuf Gül, Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve Cumhuriyet Savcısı İsmail Canbaz birlikte yaptılar. İlahi ve kasideler eşliğinde açılışa katılan vatandaşlara gül ile Diyanet Vakfı'nın bastırdığı 'Çölde Açan Gül' isimli kitap dağıtıldı. Bu arada Kur'ân kursu öğrencileri ve öğretmenlerinin evlerinde hazırladığı çeşitli yiyecekler açılışa katılan davetlilere ikram edildi. Kutlu Doğum Çadırı'nda başlatılan 6 bin 300 hatim, 63 bin Yasin-i Şeref ile 63 bin salavat kampanyası büyük ilgi gördü.


PEYGAMBERİMİZ'İ ÖĞRENME FIRSATI

Küçükçekmece Müftüsü Yusuf Gül, etkinliklerde vatandaşların Peygamberimiz'in güzel ahlakını öğrenme imkanı bulacağını vurgu-layarak, “Vatandaşlar arasında maneviyata olan ilgi giderek artıyor. Özellikle gençlerin ve çocukların açılışa gösterdikleri ilgi bizi daha çok heyecanlandırıyor” dedi.

Gül, hafta süresince İnönü ve Cennet mahallelerinde de Kutlu Doğum Çadırları açacaklarını ifade etti. Açılışa katılan vatandaşlara çocuklarına Peygamber sevgisini anlatmalarını isteyen Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay da, Allah'ını ve Peygamber'ini tanıyan insanlardan kimseye zarar gelmeyeceğini söyledi.


Aleviler de kutluyor

İstanbul'da yaşayan Alevi vatandaşlar da bu akşam cemevlerinde düzenleyecekleri etkinliklerle Kutlu Doğum Haftası'nı kutlayacak. Alevi Dedesi Hıdır Bulut, hafta dolayısıyla Peygamber Efendimiz'i doğumundan ölümüne kadar geçen safhanın cemaate anlatıldığını söyledi: “Aleviler Peygamberimiz'in Nur'dan geldiğine inanıyor. Alevi vatandaşlar cemevlerindeki kutlamalar sırasında evlerinden getirdikleri lokmaları cemaate dağıtıyorlar. Lokmalardan yiyen vatandaşlar ettikleri dualarla Peygamber'e olan bağlılıklarını dile getiriyorlar.”




17 yıl önce