|

Kütüphanede “Arkitekt” var

Ketebe Yayınlarının yeni serisi Arkitekt, mimarlık üzerine düşünen ve üretenler için birbirinden önemli eserleri okurla buluşturmaya başladı. Serinin ilk iki eseri ise Mimarlar Neden Bachelard Okur? ve Zaha Hadid: Bütün Eserleri.

Aslı Gül
04:00 - 15/10/2021 Cuma
Güncelleme: 20:30 - 14/10/2021 Perşembe
Yeni Şafak
Günümüz mimarisini düşünen ve tartışanlar için bir başucu kitabı özelliği de taşıyan kitap, mimari ve sanat eleştirmeni olarak da bilinen Aaron Betsky’nin giriş yazısıyla açılıyor.
Günümüz mimarisini düşünen ve tartışanlar için bir başucu kitabı özelliği de taşıyan kitap, mimari ve sanat eleştirmeni olarak da bilinen Aaron Betsky’nin giriş yazısıyla açılıyor.

Kütüphanelerimizi genişleten Ketebe Yayınları mimarlık okuyucuları için yeni bir seri hazırladı. Arkitekt isimli seride hem mimarların hem de mimari çerçevede düşünen, kuramsal çalışmalar yapan önemli isimlerin eserleri yer alacak. Serinin ilk iki kitabı ise geçtiğimiz günlerde okurla buluştu. “Mimarlar Neden Bachelard Okur?” ve “Zaha Hadid: Bütün Eserleri” mimarlık kütüphanesi olanlar, bu konuda düşünenler için dikkat çekici çalışmalar. Hadid’in bütün çalışmalarını içeren genişletilmiş güncel baskılı albümü, çalışmaların açıklamaları ve ünlü mimarın zihin dünyasının kodlarıyla birlikte veriliyor. Mimarlar Neden Bachelard Okur? ise ortaya çıkış hikâyesinden içinde yer alan kuramsal makalelere mimarlar kadar edebiyat, felsefe ve sosyal bilimlerle ilgilenen herkes için ufuk açıcı bir kitap olma özelliği taşıyor.

YÜZLERCE FOTOĞRAF VE ÇİZİM


Önce Zaha Hadid’e odaklanalım. Hadid postmodern mimari denildiğinde akla gelen en önemli isimlerden. 1950’de Irak’ın Bağdat şehrinde doğan mimar, Londra Architectural Association okulunda mimarlık okumadan önce Beyrut Amerikan Üniversitesinde Matematik Bölümünü bitirdi. Mezuniyetinden sonra okulundaki hocaları ile 1977’de ortağı olduğu Office For Metropolitan Architecture’da çalışmaya başladı.1980’de kendi Londra merkezli bürosunu kurup saygın üniversitelerde eğitmenlik yaptı. American Academy of Arts and Letters’ın onur üyesi olan Zaha Hadid, pek çok uluslararası ödülün de sahibi oldu. Albüm niteliğindeki Zaha Hadid: Bütün Eserleri, 582’si renkli 680 çizim ve fotoğraftan oluşuyor. Genişletilmiş güncel baskı olan eser, Zaha Hadid’in çalışmalarının detayları görsellerle birlikte sunuluyor. Albüm, “Binalar ve Projeler” ile “Objeler, Mobilyalar ve İç Mekânlar” ana başlıkları altında şekilleniyor.

HARİKA BİR GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ


Günümüz mimarisini düşünen ve tartışanlar için bir başucu kitabı özelliği de taşıyan kitap, mimari ve sanat eleştirmeni olarak da bilinen Aaron Betsky’nin giriş yazısıyla açılıyor. Betsky, kitabın girişinde dünyaca ünlü mimarı şöyle anlatıyor: “Zaha Hadid, harika bir görüntü yönetmeniydi. Gözleri kamera keskinliğindeydi. Şehri yavaş çekimde, kaset döşeme kalıpları, ani pikeler ve omuz planda, çıkıntı kesmeleri ve anlatı ritimlerinde algılıyordu. Etrafındaki dünyayı çizerken, ona ait bilinç dışı alanlarını da çizime eklerdi. Hadid, modern dünyamızdaki yapılarda gizli olan şeyleri bulup onları ütopik resimli taslaklara dönüştürdü. Cesurca keşfetti, gündelik yaşam ritimlerini yavaşlatıp hızlandırdı ve çevresini bir temsil biçimi olarak mimarlığın cerrahi müdahalelerine maruz bıraktı. Saniyenin onda biri hızındaki bir patlamanın temellerini attı.”

KÖKLERİYLE BAĞLANTILI


Betsky, modernist bir mimar olarak kabul edilen Zaha Hadid’in kendi kökleriyle kuvvetli bir bağı olduğunun altını çiziyor. Betsky şunları söylüyor: “Hadid’in eserleri yalnızca modernite ile ilişkili Batılı kökenlere sahip değildi. Irak’ta doğan Hadid, İran halılarına gençken duyduğu hayranlıktan; gerçekliği duyumsal bir yüzeye, basit alanları da cafcaflı alanlara dönüştüren ellerin kolektif emeğini barındıran ve insan kavrayışını bozan karmaşık desenlerden bahsedip dururdu. Unutmayın, tesadüfen de olsa, bu işi yapan yine kadınlardı.”

FARKLI ALANLARA HİTAP EDİYOR


Okurla buluşan ikinci kitap ise Mimarlar Neden Bachelard Okur? adını taşıyor. M. Taha Tunç ve Sümeyye Yıldız’ın derlediği çalışma, Gaston Bachelard’ın 1957 tarihli kitabı “Mekânın Poetikası” üzerinden hareketle oluşturulmuş. Bu noktada sadece mimarlara değil felsefe, din, edebiyat, sosyoloji ve sosyal bilimlerin farklı alanlarında düşünen, okuyan ve yazan herkese hitap ettiğinin de altı çizilmeli.

Kitap, çoğu mimarlıkla ilgili olsa da farklı disiplinlerden isimlerin Bachelard’ı okuma biçimlerini bir arada sunuyor. 12 ayrı makaleden oluşan kitabın sonunda ise Abdullah Başaran ve M. Taha Tunç’un makaleleriyle kitaba büyük destek sağlayan Edward S. Casey ile gerçekleştirdikleri söyleşi yerini almış. Öte yandan çalışamda edebi ve felsefi yazıların yanında tasarımcıların, fotoğrafçıların, mimarların ve çizerlerin görsel katkıları da var. Bu ekler başka bir okuma imkânı olarak beliriyor.

DERİN SULAR, ENGİN HÜLYALAR

Esere katkı sunan Abdullah Başaran’ın Bachelard’la ilgili şu cümleleri bu kitabın neden okunması gerektiğini özetliyor: “Fransız filozof Gaston Bachelard, 20. yüzyılın en çok okunan filozofları arasında değildir. Hatta özel olarak bilim tarihi ve felsefesiyle ilgilenmeyen ya da fenomenolojik geleneğe vakıf olmayan pek çok araştırmacı, bu pek bilinmeyen ummanın ismiyle dahi karşılaşmaz. Ancak Bachelard, onu okuyan ve bilenlerin hiç şüphesiz kabul edeceği gibi bir ummandır ve dahası ummanın, enginlik ve derinliğin filozofudur; bu yüzden Bachelard’ın pek bilinmiyor ya da okunmuyor oluşu bir talihsizlik değil, okur için derin sularda ve engin hülyalarda dolaşmanın kârıdır.”

#Zaha Hadid
#Gaston Bachelard
#Ketebe Yayınları
2 yıl önce
default-profile-img