|

Lezzetli pekmezin sırları

Üzümü pekmeze dönüştürmenin sırrı, üzüm suyunu kaynatırken içine eklenen toprak. Fakat lezzeti için birkaç püf nokta daha var. Elbette ilk şart, üzümlerin doğal, yerli, tatlı ve olgun olması.

Ülkü Menşure Solak
04:00 - 9/09/2018 Pazar
Güncelleme: 04:13 - 9/09/2018 Pazar
Yeni Şafak
​Lezzetli  pekmezin sırları
​Lezzetli pekmezin sırları

Geçen yıl “turfanda” kelimesi ve Uygur’un Turan şehrinin bereketi hakkında yazmıştım. Sert iklimiyle bilinen şehirde Türkler bir mühendislik harikası gerçekleştirmiş, yer altından geçirdikleri karez denilen su kanallarıyla bütün bölgeyi cennet bahçeleri gibi yemyeşil yapmışlar, birçok meyve ve sebze yetiştirmişlerdi. Bunlardan biri de üzümdü. M.S. 8. yüzyılda Uygur Türkleri, Turfan şehrinde ondan fazla üzüm çeşidi yetişiyor, bunlardan sirke, pekmez gibi birçok ürün yapıyorlardı.

Üzümün tarihi bundan onbin yıl önceye dayanıyor. Anadolu’da da üzüm binlerce yıldır yetiştiriliyor ve ürüne dönüştürülüyor. Öyle ki üzüm şeklinde sunu kapları, bir çok eserde üzüm salkımı süslemeleri Hititler’den Frigler’e, Urartular’a, Mısır ve Romaya, Ege, Akdeniz uygarlıklarına kadar bir çok kültürde

olağan şeylerdir.

Üzümü olduğu gibi tüketmek, kurutmak, suyunu sıkmak gibi pişirmek de uygulanan bir yöntem. Muhakkak pekmez de böyle bulunmuş olmalı. Bal ile birlikte, şeker öncesi dönemin başlıca tatlı malzemesi pekmez helva, muhallebi, reçel yapımında da kullanılmış. Annemin sohbetlerimizde 1950li yılların Çorum’unda, köy düğünlerinde tatlı olarak un, su ve pekmezle yapılan pelte ikram edilirmiş. Yine Hititler’den bugüne taşınabilmiş bir pekmezli tatlı daha var. Belki, sizin çocukluğunuzun lezzetlerinden biridir diye düşünerek yazının sonunda Nında Tu’nun tarifini ekleyeceğim.

METAL KULLANMAYIN

Bağ bozumu binlerce yıldır şenliklerle kutlanıyor ve kocaman kazanlarda pekmez kaynatılıyor. Üzümü pekmeze dönüştürmenin sırrı, üzüm suyunu kaynatırken içine eklenen toprak. Fakat lezzeti için birkaç püf nokta daha var. Elbette ilk şart, üzümlerin doğal, yerli, tatlı olgun olması. Muhakkak metalle temas ettirilmeksizin, tahta kaplarda ezmek gerekiyor. Bu, ağacın asidi emmesine ve kendi kokusunu üzüm suyuna vermesine neden olacak. Ezerken saplarından ayırmamak ta lezzet için önemli. Ben bugün önce pekmezin, sonra da pekmezli birkaç lezzetin tarifini vermek istiyorum. Sağlıklı, mutlu pazarlar dilerim.

Pekmez

MALZEMELER

10 kg üzüm
100 gram pekmez toprağı

Üzümleri yıkayıp bez torbaya dolduralım ve ezelim. Çıkan suyu bir iki taşım kaynatalım. Pekmez toprağını bir tencerenin dibine yayıp üzerine kaynamış üzüm suyunu koyalım,karıştıralım, üzerini örtüp bir gün dinlendirelim. Ertesi gün, dibindeki tortuyu karıştırmadan başka bir kaba alıp ocağa koyalım. Kaynarken çıkan köpüğü tahta kaşıkla alalım. Azaldıkça tencerenin kenarlarındaki pekmez bulaşığını silelim ki yanık kokusu oluşmasın. Arada bir porselen tabağa bir kaşık pekmez koyup kıvamına bakalım. Kıvamını alınca, soğumadan sterilize edilmiş kavanozlara doldurup kapatalım.

Afiyet olsun.

Pekmezli
Balkabağı Reçeli
MALZEMELER:
250 gram bal kabağı 3 kg koyulaşmadan ocaktan alınmış pekmez 1 kase sönmemiş kireç 5 litre su
YAPILIŞI:
Sönmemiş kireç topaklarını bir tencereye koyup üzerine 2 litre su ekleyelim. 2 saat sonra süzelim. Kirecin üzerine tekrar 1 litre su koyup 2 saat sonra yine süzelim. Kalan son 2 litre suyu kirecin üzerine döküp en az 12 saat bekletelim. Kabakları soyalım, serçe parmak inceliğinde dilimleyelim ve doğrayalım. Kireç suyunu süzüp alalım, içine kabakları atalım, bir 12 saat daha bekletelim. Daha sonra pekmezimizi yaparken içine kabakları atıp kaynatalım. Afiyet olsun. *Aynı reçeli patlıcan, incir, kayısı ile de yapabiliriz.


Nında. Tu (Malak Tatlısı)
MALZEMELER:

3 su bardağı su

4 tepeleme yemek kaşığı tam buğday unu

2 su bardağı pekmez

4 yemek kaşığı tereyağı

1 avuç dövülmüş ceviz

YAPILIŞI: Suyu kaynatalım ve içine unu eleyip hamur kıvamına gelinceye kadar pişirelim. Hamurun kaynayarak un kokusunun kaybolmasını bekleyelim. Ayrı bir yerde tereyağı ve pekmezi iyice ısıtalım. Hamurdan kaşık yardımıyla parçalar alalım ve çukur tabağa koyalım. Üzerine sıcak tereyağlı pekmezi döküp cevizle süsleyelim. Afiyet olsun.

#PEkmez
6 yıl önce