|

LOGOmobil

Bir otomobil markasını marka yapan ne son teknoloji ürünü modelleri, ne de hız kadranındaki şaşalı rakamlar... Bir markanın kullanıcılarının zihnine ve kalbine yerleşen tek unsur, logo ile onun altında yatan felsefe... Bir Ferrari'yi şaha kalkmış bir attan başka ne anlatabilirdi ki...

Yeşil Işık
00:00 - 21/02/2010 Pazar
Güncelleme: 21:26 - 21/02/2010 Pazar
Yeni Şafak
LOGOmobil
LOGOmobil

Otomobil markalarının logoları hakkında şehir efsaneleri hiç bitmez. İnternet kullanıcılarının aşina olduğu üzere, bir çok marka için kimi uydurma, kimi inançlara bağlı yorumlardan oluşan bir çok 'logo hikayesi e-postalar ve forum siteleri arasında dolaşıp durur. Şüphesiz bu efsanelerden en çok bilineni Alfa Romeo markasının logosundaki haç ve yılanın haçlı seferleriyle ilgili olduğuna ait. Ancak ne Alfa Romeo'nun ne de diğer markaların bir çoğu bu efsaneleri kabul etmiyor.


Ferrari

Italyan kontesin 1923 yılında firma kurucusu Enzo Ferrari'ye hediye ettiği at maskot, Ferrari'nin amblemini teşkil etti. Amblemdeki ana renkler sarı ile kırmızı, firma sahibinin yaşadığı komşuşehir Modena'yı ve yarışa olan sevgiyi simgeliyor.


Citroen

Otomotiv tarihinde geçmişten günümüze, farklı buluşlara imza atan Citroën, 1919'da André Citroën tarafından kuruldu. Fransız markanın köşeli logosu, iç içe geçmiş iki açı sembolünden oluşuyor. Markanın ilk zamanlarında yaratılan bu köşeli dişli yapısı, çok sessiz çalışmasıyla bir devrim yaratmıştı.



Honda

Honda'nın H harfi, birçok insana, özellikle de bayanlara çok manidar geliyor olmalı. Çünkü kimi zaman iyice şişmanlayan bu logo, kimi zamanlarda da epeyce kilo verip incecik oluyor. Avrupa pazarları için üretilen Honda'larda 1996 yılından bu yana Japonya'dakinden daha büyük ve farklı bir H harfi kullanılıyor. Firmanın isim babasıysa, aynı zamanda kurucusu olan Soichiro Honda.



Alfa Romeo

Alfa Romeo amblem tasarımı, Italya'nın Milano şehri ile ülkenin soylu ailesi Visconti etrafında dönüyor. Kırmızı haç soyluluğu, beyaz zemin halkı ve köylüleri simgeliyor. Taç giymiş engerek yılanı ise soylu Visconti ailesi'nin armasından alınmış.



Mazda

İlk Mazda logosu 1934 yılında ortaya çıktı. Bu isim, antik bir tanrı olan Ahura Mazda'dan geliyordu. Mazda adı, aynı zamanda şirket kurucusunun adıyla da ses benzerliğine sahipti. Mazda kollarını açmış bir kartal figürünü amblem olarak kullanıyor. Mazda ismiyse, firma kurucusu Juriro Matsuda ile en büyük ateş ve ışık tanrısı Ahura Masdah'ın kısaltması olarak kullanılıyor.



Saab

Isveç araba yapımcısı amblemde vatan severliğini ortaya çıkartıyor. Logoda, firmanın merkezinin bulunduğu Schonen eyaletinin amblemindeki taç giymiş "anka" kafasına yer veriliyor.



Toyota

Japon üreticinin logo tasarımcıları, T harfinin oval olabileceğini göstererek, "tasarımda sınır yoktur" sözünü bir kez daha kanıtladı. Logodaki küçük elipsler, müşterinin ve otomobilin kalbini temsil ediyor. Müşteri memnuniyeti, takım ruhu ve ilerleme isteği, logoyu oluşturan üç elipsin diğer anlamları.



Bentley

Otomobildeki asaletin gücünü temsil eden Bentley'in en ucuz modeli Arnage'ın fiyatı, Avrupa'da bile 230 bin Euro'nun üzerinde. Walter Owen Bentley'in 1921'de ürettiği ilk dört silindirli spor otomobillerinde kullanılan amblem, ortasında B harfi bulunan bir avcı kuşun kanatlarından oluşuyordu.


Chrysler

Firma, sahibi ve kurucusu olan Walter Chrysle tarafından 1924'te hazırlanan orijinal logoya dönüş yapma kararı aldı. Bu markaya sahip ilk otomobilin taşıdığı logoda kullanılan altın mühür kaliteyi temsil ediyordu. Logodaki daireler lastiği, şimşekler ise hızı simgeliyor.


Lamborghini

Bir zamanlar Bologna yakınlarında Renazzo'da bir çiftçi çocuğu varmış. Ferrucio Lamborghini adlı bu delikanlı, ne yazık ki çiftçilikle ilgilenmemiş, tarlada çalışmaktansa, İkinci Dünya Savaşı sırasında traktör ve klima üretmeyi tercih etmiş ve böylece çok zengin olmuş. Ferrucio, otomobili üretmeye karar verince 1963 yılında yarattığı marka için burcu olan boğayı seçmiş.



Mercedes-Benz

Dünya'da en çok tanınan markalar arasında yer alan Mercedes'i, üç ayaklı yıldız figürü, aracın hava, kara ve sudaki gücünü simgeliyor. Bu logonun mucidi Gottlieb Daimler, Mercedes Yıldızı'nı ilk kez 1873'te bir tebrik kartının üzerine çizdiği rivayet ediliyor. Fakat Daimler bu logoyu tescil ettiremeden yaşama veda etmiş.



Subaru

İkinci Dünya Savaşı'ndan mağlup çıkınca galip devletler, Subaru'yu 12 parçaya ayırdı ve bunlardan altısı, 1953 yılında "birleşme" anlamına gelen Subaru adı altında yeniden birleşti. Logoda bulunan 6 yıldız bir araya gelen araba üreticilerini temsil ediyor.


14 yıl önce