|

Mahalle Mektebi yeni sayısı çıktı

Mahalle Mektebi Dergisi 2015 yılının ilk sayısı ile çıktı. İki ayda bir yayınlanan ve 21. Sayısını hazırlamış bulunan daha önce İbrahim Demirci, Ahmet Sarı gibi şahıs dosyaları yapan derginin bu sayısında dosya konusu Sosyolog Prof. Dr. Köksal Alver var.

Yeni Şafak
13:44 - 1/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 11:48 - 1/01/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Kapakları merakla beklenen derginin bu sayısı da beklentileri boşa çıkarmayacak gibi. Başkent'den bir minyatür  olarak karşımıza çıkan kapak "Bir başkent, her zaman başkenttir" sözünü doğruluyor. Öykülerle açılan dergi şiirler, sinema yazıları, Mektep Konuşmaları ve Hüseyin Su, Abdullah Harmancı, Hilmi Uçan'ın da yazılarının bulunduğu geniş dosyası ile yine arşivlik bir sayı hazırlamış.


Şiir;

İkisi çeviri olmak üzere toplam 12 şiirin bulunduğu dergide şiir dosyası Ali Berkay'ın "Révélation Magnétique"  şiiriyle açılıyor. "Adım Ali, herhangi bir şeyin kapısı değilim" diyen Berkay iddialı bir şiirle çıkıyor. Ertuğrul Rast "Kafes Hayatıdır Anlatılan" şiirinde "uzaklardan çıkıp gelen bir adam"ın şiirini yazıyor.


Anıl İbrahim Bakırcı, "Sevgiliye Nutuk" şiirine devam ediyor. İkincisi bölümü yayımlanan şiir de Bakırcı "Barışmadan kavgamla galip çıkarak / En keremli yenilgiyi hüküm adında sırlayarak" derken, Türk şiirine yeni bir soluk getirecek izlenimi veriyor. Yunus Emre Altuntaş biçimiyle öne çıkan "7edi" başlıklı şiiriyle dosyada yer bulmuş. Ömer Korkmaz ise "Kız Kulesinden İniş İzni"nde "İki dünya arasında bir yerde soluyorum" diyor. Vural Kaya ise Cahit Zarifoğlu'na selam durmuş "Şimdi Göğümüzden Bir Kuş Geçer Hafifleriz" başlıklı şiiriyle.


Diğer şair ve şiirler ise şöyle; Hakan İsfa Şahin, "Beni Bir Defa Telgraf Çekerken Vurdular", Yağız Yalçınkaya, "Vaat Edilen Kesret", Abdurrahim Hâdi Bıyıklı, "Tüm Kırılmış Deniz Atları", Ahmet Sarı, "Kuş Seslerinden Bir Çadır"


Gül Çiğdem, Kateb Yacine'nin  "Selam" şiirini, Hasan Bozdaş ise Maung Zarni'nin henüz başlığında okurunu etkileyen çarpıcı bir şiir olan "Mülteciler İçin Yurt Yok" şiirini çevirmiş.


Öykü;

Mahalle Mektebi'nin 21. sayısında dokuz öykü bulunuyor. Yunus Develi'nin "Bir Küçük Teftiş" adlı öyküsü insanın şehirle savaşını anlatıyor. Mustafa Çiftci ise "Hişman Pahma" adlı aşk öyküsüyle güzel bir metin hazırlamış. Ali Güney ise Mehmet Gürhan'a ithaf ettiği "Üçüncü Yüz" öyküsünde hüznü konuşturuyor. Senem Gezeroğlu'nun "Her Şey Yersiz Yerinde" başlıklı öyküsü ise sıradışı biçemiyle dikkat çekiyor.     


Yine öykü dosyasında Safiye Gölbaşı, "Bi Umut Gökkuşağı İspinozu", Sıddık Yurtsever, "Vebal", Birsen Sulubulut,  "Ankara", Recep Ayık, "Tehlikeli Bir Öykü", Meral Afacan Bayrak, "Velev ki Eylül" adlı öyküleriyle yer alıyor.


Dosya;

Mahalle Mektebi'nin bu sayısının dosya konusu, sosyolog ve öykücü "Köksal Alver". Seyfettin Kurt ve Ejder Ulutaş’ın hazırladığı ve 19 yazının bulunduğu dosya; Köksal Alver biyografisi ile açılıyor. Dosya, Hüseyin Su'nun "İki Ucu Açık Kalemler" yazısıyla devam ediyor. Oldukça kapsamlı olan dosya;  sıcak ve okuyucuyu yormayacak metinlerden oluşuyor.


Hilmi Uçan "Hayatın Özünü Kavramak" başlıklı yazısında Köksal Alver'in hikayelerindeki sıcaklık üzerinden bir bahis açmış. Mehmet Ali Aydemir ise "Köksal Alver’in Sosyolojik Düşüncesine Giriş Denemesi: Sosyolojinin Kadrajında Hayatın Fragmanlarını İzlemek" yazısında sosyolojiyi hayret ve muhabbet makamında konumlandıran Köksal Alver'i anlatmış.


Hüseyin Çil, edebiyatçının sosyolojisini Köksal Alver üzerinden yazmış, bu iki alanın birleşiminin nasıl olduğunu dile getirmiş. Ahmet Koyuncu, "Köksal Alver ile Kenti Keşfetmek" başlıklı yazısında Alver'in kenti anlama çabasından hareket ediyor. Mehmet Kahraman "Köksal Alver Öyküsü"nü yazmış, Abdullah Harmancı ise "Köksal Alver Estetiği"ni. Faruk Turğut'un hazırladığı "Bir Hoca Portresi" ise dosyanın ilgi çekici yazılarından. Bir bibliyografya ve fotograf albümü de dosyada yer alıyor.


Cemile Sümeyra, "Eş Olmak", Hasan Harmancı, "Bir Köksal Alver Genellemesi", Seyfettin Kurt, "Uzun Bir Dersten Anladıklarım", Fatih Uslu, "Köksal Alver ile Yolculuk", Abdulkadir Erkal, "Bir Hüsn-i Tahattur-ı Mâzi", Cemal Ocak, "Yüksek Heyecan", Ejder Ulutaş, "Bölümdeki Duraklar ve İlişkilere Dair İzlekler" ve Hasan Harmancı, "Köksal Alver’in Dostları" ile geniş hacimli dosyada bulunan isimler.  


Söyleşi/Sinema/Deneme;

21. sayısında iki söyleşisi bulunuyor. Vural Kaya, Müzeyyen Çelik'le Ejder Ulutaş ise Köksal Aver ile söyleşiyor.


Vural Kaya, Müzeyyen Çelik'le "Kamu Baş Rüyacısı"nı konuşmuş. Sadece kitapla sınırlı kalmayan söyleşide çok fazla alana temas edilmiş. Çelik, yazmayla alakalı bir soruya "Çünkü yazdığınızda bir organınızı söküp sokağa atıyorsunuz sanki." şeklinde cevap vermiş.


Köksal Alver dosyası içinde yer alan ikinci söyleşiyi Ejder Ulutaş gerçekleştirmiş. Sosyoloji, edebiyat, hayat, kent gibi bir çok konuya değinilen söyleşide, Alver, " Sosyoloji ile edebiyatın merkezinde aynı gerçeklikler var; insan-toplum ve tabii bu katmanların devasa unsurları, kategorileri, versiyonları, dağılımları." diyor.


Geçtiğimiz ay aramızdan ayrılan Emre Tan'ın "Küflü Bir Küfür" yazısı ile başlıyor deneme dosyası: "Şehrin insanı! Seni kurtaracak bir Nuh yok değil aslında bu tufanda. ". Daha çok öyküleriyle tanıdığımız Elif Nihan Akbaş ise "İçimdeki Çocuğa Yaşam Dersleri"ni yazmış. Yunus Emre Altuntaş ise "Kazan Kültürü" yazısıyla gezi notlarına devam etmiş. Muammer Ulutürk bir başka gezi yazısıyla Paris'ten izlenimlerini yazıyor.


Ahmet Çelik, " Ali Emîrî’nin Medhiye-i Mevlânâ’sı" ile tozlu raflarda kalmış bir kasideyi yazıyor. Abdullah Kasay, toplumların ideal'e ulaşma isteğini, batı-doğu izleğinde ele almış. Aziz Mahmut Öncel, bu sayıda şiiri bulunan Yunus Emre Altuntaş şiirini, son kitabı "Huzursuz Rabıta" bağlamında değerlendirmiş. Gül Çiğdem ise George Orwell'in ünlü eseri "1984"'ü değerlendirmiş kitap inceleme köşesinde.


Ahmet Aksoy sinema yazılarına devam ediyor. "Yozgat Blues Kime Neyi Anlatıyor" yazısıyla, Yozgat Blues'i inceliyor.


Mektep Konuşmaları;

Mahalle Mektebi yazarlarının hazırladığı Mektep Konuşmalarının beşincisinde Ali Berkay Bircan, Ömer Korkmaz ve Abdullah Kasay "Edebiyat ve Etik"i konuşuyor. Oldukça zor bir konuya eğilen Bircan, Korkmaz ve Kasay, günümüz edebiyat dünyasındaki sıkıntıları da dile getirmişler. Ayrıca bu alandaki literatüre de hakim bir konuşma olmuş.


Son olarak Mektep okurlarının heyecanla karşıladığı bir bölüm olan alıntı köşesinde, Cahit Zarifoğlu''nun "Yaşamak" kitabından bir bölüm yer alıyor. Zarifoğlu, "Alman Kültür Merkezi “Genç şairler toplantısı” adı altında bir program düşünüyormuş. Mehmet Fuat önayak oluyormuş. Tam bilmiyorum biri danışmanlık yapıyor elbet." şeklinde başlayan bir toplantı anısını anlatıyor.

            
#mahalle mektebi dergisi
#konya
#edebiyat
9 yıl önce