|

Manga benim yeni başlangıcım

Cabo Verdeli müzisyen Mayra Andrade, İstanbul’da müthiş bir konser verdi. Ses getiren son albümü Manga’nın kendisi için yeni bir başlangıç olduğunu belirten genç sanatçı, “Kendi hikayelerimi yazdığım ve bestelediğim albüm modern-afro tarzı,nda. Bu müziği Cabo Verde geleneksel müziği ve Afrika ritmiyle bir karışımı olarak tanımlıyorum“ diyor.

Hatice Saka
04:00 - 28/04/2019 Pazar
Güncelleme: 21:24 - 27/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Mayra Andrade
Mayra Andrade

Cabo Verdeli müzisyen Mayra Andrade, yeni albümü “Manga”yı İstanbullu müzikseverlere tanıttı. İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sahne alan Mayra Andrade, seslendirdiği şarkılarla rüzgar gibi esti. En yakın zamanda Türkiye’de turne yapmak istediğinin altını çizen genç sanatçı, Türk müzisyenlerden en çok Neşet Ertaş’ı sevdiğini söylüyor. Ses getiren son albümü Manga için ise, “Kendi hikayelerimi yazdığım ve bestelediğim albüm modern-afro tarzı, Cabo Verde geleneksel müziği ve Afrika ritmiyle bir karışımı olarak tanımlıyorum” diyor.

Küba’da doğdunuz, Cabo Verde’de büyüdünüz ve birçok ülkede yaşadınız. Kültürel kimliğinizi nasıl tanımlarsınız?

Kültürel kimliğim Cabo Verde. Çünkü orada büyüdüm. Elbette farklı ülkelerde yaşadım ama aslında çeşitli ülkelerde yaşamak yani bu deneyimler benim kendi ülkemi farklı bir açıdan görmemi sağladı. Aynı zamanda çok genç olduğum yıllarda farkettim ki dünya çok zengin ve çeşitliydi. Bu nedenle farklı dilleri öğrenmem gerekti. İnsanların danslarının, müziklerinin, yiyeceklerinin ve ibadetlerinin farklı olduğunu keşfettim. Bu aynı zamanda bana, birbirimize sahip olduğumuzu ve saygılı olmak zorunda olduğumuzu gösterdi. Tüm bu etkenleri göz önüne alırsak kültürel kimliğimin çok çeşitli olduğunu söyleyebilirim.

Siz Cabo Verde müziği ile tanınıyorsunuz. Bize bu müzikten biraz bahseder misiniz ?

Çok küçük bir ülke olan Cabo Verde’nin ismini tanıtmak ve temsil etmek benim için çok önemli. Birçok insan bu ülkeyi bilmiyor. Fakat çok güçlü bir kültür ve müziği var. Bu nedenle bir Cabo Verde sanatçısı olarak anılmak benim için çok önemli. Amacım her zaman müziğe farklı ve yeni birşeyler katmak. Kariyerime başladığımdan beri bunu yapmaya çalışıyorum.

İDOLÜM HİÇ OLMADI

Dünyayı dolaşıp çok farklı yerlerde yaşadınız. Bu müziğinize nasıl yansıdı?

Seyahat etmek, başka kültürleri keşfetmek ve müthiş insanlarla çalışmak gibi birçok imkanım oldu. Bu nedenle sadece geleneksel müziğe bağlı kalmanın doğru olacağını düşünmüyorum. Yapmam gereken, Cabo Verde müziğinin dışarıya açılmasına katkı sağlayarak bu müziğin seviyesini arttırmaktı.

Bir idolünüz var mıydı ?

Benim geçmişte hiçbir idolüm olmadı. Hala da yok. Saygı duyduğum birçok farklı kişi var. Kaliteli ve yüreğinden birşeyler üretenlere hayranlık duyuyorum. Ne tarz müzik veya çalışma içinde olurlarsa olsunlar. Bu nedenle hayran olduğum kişiler olmasına karşın hiçbir zaman bir idolüm olmadı.

“Storia, Storia” adlı albüm ile büyük bir çıkış yakaladınız. Bu başarıyı sürdürmenizi neye bağlıyorusunuz?

İlk çıkışımın “Storia, Storia” albümü olduğunu sanmıyorum. Bence ilk albümüm “Vega” bu tanımlamaya daha çok uyabilir. İnanıyorum ki, her albümle yeni ve başka şey inşa ettim. Hepsi de hayatımın belirli bir dönemindeki anın portresi diyebilirim. Yeni albümüm “Manga” 2019 Şubat’ta çıktı ve kesinlikle müzik kariyerim için yeni bir başlangıç diyebilirim. Kendi hikayelerimi yazdığım ve bestelediğim albüm modern-afro tarzı, Cabo Verde geleneksel müziği ve Afrika ritmiyle bir karışımı olarak tanımlıyorum.

NEŞET ERTAŞ’I SEVİYORUM

Şarkılarınız sadece aşkla ilgili değil, aynı zamanda sosyopolitik mesajları da iletiyorsunuz. Şarkıların bir şeyleri değiştirmeye yardımcı olabileceğine inanıyor musunuz?

Bence müziğin çok ama çok güçlü bir enerjisi var. İnsanların müziksiz uzun süre hayatta kalabileceğini düşünemiyorum. Müzikle mesajlarımızı yayma gücümüz var. Bazı şarkılar aşkla, bazıları sosyal, politik konularla bazıları ise sadece gerçeklikle ilgili. Bana göre sanatçının bu gücü insanları aydınlatmak için kullanması gerekiyor. Bazen şarkılar sadece hislere dokunmalı. Ancak hep bunun yapılması ise biz şanatçıların sorumluluğunu terk etmesi olur. Bizim bir sorumluluğumuz var. Bu elbette benim şahsi fikrim, tüm sanatçılar aynı şekilde davranmak zorunda değil.

Sesini duyurmak isteyen genç Afrikalı sanatçılara ne önerirsiniz?

Genç Afrikalı sanatçılara ve daha doğrusu tüm sanatçılara tavsiyem, kendilerine dürüst olmaları ve hakikati söylemeleri. Onurunuza saygılı, kendinize ve sanatınıza karşı dürüst olun. Bazen çok hızlı bir şekilde ünlü olmayı düşünebilirsiniz ama sonradan bu çok kısa sürebilir. Devamlılığı olan tek şey gerçek sanattır. Kendinize dürüst olmazsanız dinleyiciye de olamazsınız.

Türk müziği hakkında ne düşünüyorsunuz? Takip ettiğiniz ya da sevdiğiniz isimler var mı?

Türk müzisyenlerden Neşet Ertaş’ı seviyorum. Türk folklör müziğini kendi ülkemdeki gibi çok derin ve anlamlı buluyorum.

Türkiye’de turneye çıkmak isterim

Geleceğe yönelik planlarınızdan bahseder misiniz?

Mesleki anlamda şunu söyleyebilirim ki, hala yapacak çok şey var. İnanıyorum ki bu yeni albüm sizi başka yerlere götürecek ve yeni kalabalıklarla buluşturacak. Umuyorum ki içinde Türkiye’nin de olduğu bir turne yapma imkanım olur. Şu ana kadar sadece İstanbul’a geldim. Umarım insanlar yeni albümü sever ve daha sık başka ülkelerde de sahne alabilirim.

#Manga
#Storia
#Neşet Ertaş
5 yıl önce