|

Mardin'de Arap sineması

4. Uluslararası SineMardin Film Festivali, dört yıl önce sinemasız kentin film festivali olarak başladığı yolculuğuna bu yıl ilk defa uluslararası bir deneyimle devam ediyor. Festivalin bu yılki konuğu ise Suriye sineması.

Ayşe Olgun
00:00 - 24/06/2009 Çarşamba
Güncelleme: 23:21 - 23/06/2009 Salı
Yeni Şafak
Mardin'de Arap sineması
Mardin'de Arap sineması

Bundan dört yıl önce sinemasız bir kentte büyük bir heyecanla başlayan SineMardin Film Festivali bu yıl ilk kez yurt dışından da sinemaya gönül vermiş isimleri ağırlıyor. Geçtiğimiz hafta sonu Erdoba konaklarında verilen tanıtım kokteyliyle açılışı yapılan ve bir hafta sürecek olan 4. Uluslararası SineMardin Film Festivali aynı zamanda Türkiye'deki ilk ve tek senorya odaklı film festivali olma özelliğini taşıyor. Mardin Sinema Derneği'nin yürüttüğü SineMardin Film Festivali'nin bu yılki konuğu Suriye sineması. SineSen ve Senaryo Yazarları Derneği (SENDER) tarafından gerçeklestirilen etkinliklere Suriye'den yönetmen ve yapımcı Ossama Muhammad, Noma Orman, Orwa Nyrabia, Anmar Hijazi ve Suriyeli genç sinema ögrencilerinin yanısıra senarist ve yazar Khaled Khalifa katıldı.

SENEYE FESTİVAL ŞAM'DA

Oldukça verimli geçen ortak çalışmaların ardından gelecek yıl festivalin bir bölümünün Şam'da bir bölümünün de Mardin'de yapılacağı müjdesi verildi. Peki bir hafta boyu sürecek film festivalinde neler var? Bu sorunun cevabını filmleri büyük bir titizlikle seçen Mardin Sinema Derneği'nin Başkan Yardımcısı Zihni Tümer cevapladı. Filmlerin senaryolarına göre seçtiklerini belirtten Tümer, aynı zamanda katıldıkları film festivallerinde büyük ilgi gören Beşir'le Vals, Körlük, Limon Ağacı, Lorna'nın Sessizliği, Rumba, Nokta, Made in Europe, Pazar, Kız Kardeşim Mommo ve Tatil Kitabı gibi değişik ülke ve yönetmenlere ait filmlerin yer aldığını dile getirdi. Tümer 4 yıldır düzenledikleri film festivalinde asıl amaçlarını ise şu cümlelerle özetledi: “Bir festival düzenleyip sonra çekip gitmek istemiyoruz. Derdimiz Mardin'i bir film kenti yapmak. Bunun içinde Mardinli gençlerle ortak senarya çalışması yapıyoruz.Hedefimiz 5 yıl içinde dünya sinamasına buradan bir senaryo çıkarmak.”


Sinema kültürü oluşacak

Festivalin kordinatörü Helün Fırat, festivalin kent ölçekli sanatsal bir etkinlik olarak Mardin'de sinema kültürünün gelişmesini hedeflediğini söyledi. Bunun için de festival dışında kentte sinema adına neler yapılabilineceği üzerine çalıştıklarını anlatan Fırat, geçen yıl kentin ilk sinema salonunun hizmete açıldığını, bu yıl ki festivalde ise halka açık havada sinema izleme keyfi yaşattıklarını dile getirdi.



15 yıl önce